18 Септември, 2020 16:25 3 030 23

Културно-историческите ценности на Божков са над 10 000 броя

  • васил божков-
  • артефакти-
  • археология-
  • културно-исторически ценности-
  • нове холдинг-
  • нове интернал

Продължават претърсванията и изземванията на прокуратурата от имотите на обвиняемия бизнесмен

Културно-историческите ценности на Божков са над 10 000 броя - 1
Снимка: Прокуратура на Република България

Във връзка с разследването по досъдебното производство, по което Васил Божков е привлечен към наказателна отговорност за извършени престъпления против финансовата и данъчната системи, действията по претърсване и изземване в сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД на ул. “Московска“ № 43 в гр. София са започнали на 30.01.2020 г. с разрешение на Специализирания наказателен съд. На посочения адрес се помещава музей „Васил Божков“ към фондация „Тракия“. По документ за собственост сградата се състои от сутерен, три етажа и подпокривно пространство, съобщиха от спецпрокуратурата.

Претърсването стартира с цялостен оглед, заснемане и фиксиране по установения в НПК ред на всички помещения в сградата, като всяко едно от тях беше условно номерирано. Откритите предмети, носещи белезите на движими културни ценности, бяха фотографирани в присъствието на поемни лица, на управителя на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД, упълномощени юристи от фондация „Тракия“, експерти от НИМ (археолози и реставратори) и от Националната художествена галерия, представители на Министерството на културата и на служители на фондация „Тракия“ – ръководител лаборатория за консервация и изследвания и уредник музей.

Ритмично продължават да се извършват и към настоящия момент действия по претърсване и изземване на посочения адрес. Достъпът на разследващите органи до сградата и помещенията в нея се осигурява от служители на фондацията, които единствени разполагат с ключ.

До момента са намерени и иззети по предвидения законов ред 3385 предмета, притежаващи признаци на движими културни ценности, а обвиняемият Божков е регистрирал по реда на Закона за културното наследство колекция едва 212 артефакта.

Беше установено, че повечето от предметите се съхраняват в нарушение на всякакви правила и стандарти, откривани бяха в кутии, кашони, найлонови торби, както и в насипно състояние. По голяма част от движимите вещи се откриха замърсявания от земна маса, а върху опаковките се намери изписан ръкописен текст с означение на различни географски области и населени места в страната, от които става ясно, че вероятно са били добити от иманяри в нарушение на закона, пишат от прокуратурата.

Действията по разследването, свързани с изземването на описаните вещи, се извършват при стриктно спазване на процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти, с оглед максимално запазване на автентичността им. Всяка вещ подробно се описва, фотографира и опакова от експертите и реставраторите от НИМ, а след това се транспортира и оставя на съхранение в помещения на НИМ и НХГ, допълват от държавното обвинение.

Съхранението и опазването на иззетите вещи е възложено на НИМ и НХГ.

Според прокуратурата всеки един протокол, отразяващ последователността на действията по установяване и изземване на посочените в него вещи, се предявява и подписва от всички присъствали при съставянето му лица, включително и от представляващите фондация „Тракия“ на обвиняемия Божков, на които се предоставя екземпляр.

Съпоставяйки броя на претърсените помещения до настоящия момент с броя на тези, в които предстои да бъдат извършени претърсвания и изземвания, до голяма степен на вероятност прогнозния брой на предметите с белези на културно-историческа ценност ще надхвърли 10 000. Изложените обстоятелства са и причината претърсванията в сградата на ул. „Московка“ № 43 да продължават и към настоящия момент.

След изземване на всички вещи, относими към предмета на доказване по делото, ще бъде назначена съдебно-археологическа експертиза по отношение на тях, която ще бъде възложена на екип от международни експерти, с цел постигане на възможно най-безпристрастно експертно заключение, допълват още от държавното обвинение.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 кат си мерим

    18 2 Отговор
    А Базе има над 10хил шкафа.
  • 3 бошков

    8 6 Отговор
    ти какво работиш , кога си ги събирал тея антика
  • 4 Гаргамел

    7 10 Отговор
    айде да излизат защитниците на черепухин...що се бавят да ни обяснят какъв филантроп и благодетел е

    Коментиран от #19, #21

  • 5 наблюдава

    13 2 Отговор
    България е територия
    скоро ще ни изгонят всички
    края наближава
  • 6 Шуши

    10 0 Отговор
    Е вече са 5 хиледи, другите при Петьо
  • 7 Боушкоуф

    3 5 Отговор
    Ама аз ги събирах ,за да ви ги предам,недейте тЕка...
  • 8 Морето

    11 3 Отговор
    Че то толкова няма в Националния исторически музей. Това е направо шокиращо-явно не само пари е кътал този за черни дни. Не разбирам много от антики,но тези,които са от българските земи,бих сложил в музея,където им е мястото,я другите-свързани с културата на други държави,бих пуснал на търг в Лондон или САЩ,за да си ги откупят страните,за които се отнасят,а с парите да се построи Детската болница в София, да влязат в употреба на всички българи за нещо полезно-без значение:пътища,училища,паркове,всичко,от което има нужда сега. Не да влязат в крадливите ръце на управляващите. Това да е наследството на Божков. Ама...едва ли.
  • 9 Плюшкин

    3 5 Отговор
    бати вехторийте!
  • 10 незнайко

    4 8 Отговор
    Такъв брой ценности не са били предназначени за музей а за изнасяне и продажба извън БЪЛГАРИЯ !!! Да видим сега, къде ще отидат тези неща ???

    Коментиран от #18

  • 11 Малко инфо моля

    8 0 Отговор
    Какво не е платил на данъчните???

    Коментиран от #23

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Лфккцк повигув кци

    0 5 Отговор
    Ндккьърву мккьййдс савззя юллкм
  • 15 Три на Изток и две на Югоизток

    5 1 Отговор
    А КОЛЕКЦИИТЕ ОТ МОНЕТИ? В КОЕ МЕСТЕНЦЕ НА "РИМСКАТА КАСА" СА ЗАРОВЕНИ? БЕЖКООО! АКО ГИ НАМЕРЯ, ЩЕ СЕ СПАЗАРИМ ЛИ?
  • 16 божкееее

    10 0 Отговор
    Ама точно тия махагонови фигурки показани на фотографията НЯМАТ АНА НИКАКВА кутурно-историческа стойност,струват от няколко десетки до няколко стотин долара,продават се в Нигерия,Гана,ЮАР под път и над път.Навремето по соца моряците ни ги нисеха оттам

    Коментиран от #17

  • 17 По-корумпирана

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "божкееее":

    и некадърна Каскетатурата няма никъде по света.
  • 18 Ами къде ще отидат -

    8 3 Отговор

    До коментар #10 от "незнайко":

    те вече са отишли по западните аукциони и пълнят чекмеджета на Боко, Шиши и Каскета.
  • 19 Хаджи Хаджи Българин

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гаргамел":

    Ей затова подкрепям Божков! Вместо да изнася парите си в офшорни фирми, ги е влагал в културни ценности и за да останат в България за поколенията! Я напишете нещо за колекция " Арес" - на Димитър Иванов - Митьо Гестапото! От служител на 6-ти отдел на КДС , как от пазител на културни ценности, става един от най- големите колекционери в България! Да, ама той държи всички за топките и никой не аме е да го пипне с пръст! Че само той си знае, колко и къде са "изчезналите " досиета от " горящия" партиен дом през 1990г.

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Макиавели

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гаргамел":

    Такива антики се събират с закрила от власта на всички нива. Защо не приберат другите антики които притежават и други колекционери? Заключение власта участва в престъпленията. Власта е за затвора! Аз няма да гласувам.
    Аз казах.
  • 22 Обяснение

    1 0 Отговор
    Та затова Прокуратурата се ориентира към голямата сбирка на В.Божков от антични предмети и единият ритон с козела изчезна. Сигурно спецпрокурорите са държали козела без хляб и вода, както вероятно процедират с арестантите, козелът се е обидил и избягал.
  • 23 Археолози

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Малко инфо моля":

    В.Б. не е платил комисионите на Боце и спецпрокуратурата и сега тази сбирка постепенно ще обеднява на скъпи антични предмети, напр. ритоните, от които той има най-богата колекция в Европа. Дайте друг колекционер, който да е закупил и съхранил за себе си и държавата толкова старинни антики. Май че няма. Богати колекции от антични монети имаха братя БоБокови и те бяха изложени в русенския исторически музей като постоянна експозиция. Единият е в ареста, другият едва отърва тази мярка. Да се чуди човек откъде гл.прокурор и спецпрокурорите проявяват такъв интерес към старинните артефакти! Археолози хора, брей!