Last news in Fakti

16 Декември, 2020 07:21 2 190 7

Днес гледат делото срещу Петър Москов за турските ваксини

  • петър москов-
  • дело-
  • турски ваксини-
  • спецсъдът

Москов и заместникът му Адам Персенски са обвинени заради приетите като дарение през 2015 година от Министерството на здравеопазването на Турция 100 хил. дози ваксина за деца "Пентаксим – 0.5 мл.”

Днес гледат делото срещу Петър Москов за турските ваксини - 1
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд ще заседава по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов, предаде Дарик.

Москов и заместникът му Адам Персенски са обвинени заради приетите като дарение през 2015 година от Министерството на здравеопазването на Турция 100 хил. дози ваксина за деца "Пентаксим – 0.5 мл.” и 100 хил. дози ваксина "Хепатит Б“ – „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба на територията на България. Второто обвинение е, че на 27 ноември 2015 г. е улеснил сключване на неизгодна сделка с дружеството "Бул Био ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ".

Делото тръгна по същество през септември 2018 година, а в началото на октомври в спецсъда бяха разпитани като свидетели бившите министри в кабинета „Борсов 2“ Ивайло Калфин – социален, Румяна Бъчварова - вътрешен, Николай Ненчев – на отбраната и Теменужка Петкова, която е енергиен министър и в кабинета „Борисов 3“.

Според прокуратурата от действията на Москов тогава са настъпили вреди за българското здравно министерство в размер на 325 233,87 лв., но и неимуществени вреди, изразяващи се в недоверие на гражданите в дейността му.

Освен Москов и Персенски, обвиняеми по делото са още Любомир Димитров, Росен Алексиев и Юлияна Ценкова.

В Специализирания наказателен съд беше разпитан и бившият шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата Асена Стоименова. Тя даде подробни показания за целия законов механизъм, по който се извършват бартери и дарения на медикаменти.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бачо

    16 0 Отговор
    Е и. Два варианта, първия е че го оправдават, втория го осъждат, след което той обжалва и печели и съди в Страсбург и се нагушва с още мънита, ако някой мисли нещо друго да се случи, по добре да повярва че съществува дядо на
  • 2 Безсрамие

    18 4 Отговор
    Само турци и американци имат изгода от доубиването на българския народ.
  • 3 Генков

    7 1 Отговор
    Аправода го вкарват в затвора този престъпник.
  • 4 Петрунов

    12 2 Отговор
    Заради този мазник умряха 2 400 български деца.
  • 5 БАЙ Х@Й

    10 0 Отговор
    Ами това не са ДВЕ отделни дарения , а ЕДНА незаконна сделка !!!!!!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.