Last news in Fakti

3 Декември, 2012 14:54 11 817 2

Спряха русенка с домашно забъркани уиски и водка и 83 л. спирт

  • домашно уиски и водка-
  • спирт-
  • митница русе

40-годишна русенка е заловена от служители на Митница Русе при опит да изнесе за Румъния около 60 литра бутилиран алкохол с неясен произход и 83 литра спирт също без документи за произход. Митничари спрели автомобила Shkoda "Фелиция” за проверка в събота около 6.30 часа сутринта на трасе “изход” на ГКПП-Дунав мост.

При проверка на колата са открити общо 60 литра етилов алкохол в пластмасови бутилки по един литър и по литър и половина. Алкохолът е бил натъпкан в тайници в багажника на колата, в купето и в жабката. Част от бутилките били облепени с етикети Savoy whisky, Black Ram whisky и водка и коняк “Ахелой”. Изглеждали фабрично затворени и със залепени български акцизни бандероли. Освен тях митничарите открили и други общо 34 литра алкохол, имитиращ уиски и водка, но без етикети и бандерол. Жената превозвала и 83 еднолитрови бутилки спирт, облепени с етикети за медицински цели.

Алкохолът с неясен произход и спиртът са задържани, като от тях са взети проби за лабораторен анализ. По случая е съставен констативен протокол за налагане на административно наказание на управляващата колата Д.Н. Жената се оказала стара познайница на митническите служители, два пъти наказвана за контрабанда на цигари и алкохол през 2006 година. Предвидената от закона глоба за поредното й нарушение, двойният размер на дължимия акциз за спирта и алкохола без документи, в конкретния случай възлиза на около 2 000 лева.

Митническите служители предупреждават, че по празниците се активизират “прозводителите” на алкохолни напитки, които бъркат “маркови” питиета в незнайни кухни и мазета. Някои от тях е възможно да използват денатуриран спирт за медицински и промишлени цели, който съдържа вредни и отровни за организма вещества, но пък е освободен от акциз. Консумацията на подобни напитки е сериозна заплаха за здравето.
Гражданите на ЕС, които пътуват зад граница в рамките на Съюза имат право да носят със себе си до 10 литра високо градусов алкохол, като представят документ за произход и платен акциз при проверка. За всички случаи над това количество алкохолът трябва да е съпътстван от ОПД /опростен придружителен документ/. Документът се издава безплатно от отдел “Акцизи” към съответната митническа администрация, но в него трябва да е указано за къде пътува този алкохол и точно кое юридическо лице е получателя, за да може да бъдат уведомени митническите и данъчните власти в съответната страна, където акцизът да бъде потърсен от получателя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 кик

    0 0 Отговор
    какъв акциз като е купен от магазин и има бандерол???????????