Last news in Fakti

2 Януари, 2013 11:52 2 367 12

Отказаха помилване на Йордан Опиц

  • йордан опиц-
  • помилване

 

Вицепрезидентът Маргарита Попова няма да помилва иконописеца Йордан Опиц. Това става ясно от писмо на председателя на Комисията по помилването при президента до зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки.

Причината за отхвърлянето на молбата е, че не са намерени основания за това, се казва в отговора на президентството.

На 10 септември Върховният касационен съд даде 5 години затвор на Опиц за убийство от февруари 2007 г. Тогава художникът простреля смъртоносно Мариан Янчев.

Опиц твърдеше, че е действал при самозащита, магистратите обаче прецениха, че е виновен. Тогава Ангел Джамбазки от ВМРО прати молба за помилване до президенството. Оказа се обаче, че оттам също не смятат Опиц за невинен.

Още след произнасянето на ВКС Маргарита Попова заяви: „Улицата никога няма да успее да раздава право в България. Ние сме демократична държава. Аз като вицепрезидент и в конкретния казус няма да допусна улицата да въздаде право или да направи така, че фактите да не бъдат чути. За мен няма никакво съмнение, че щом има влязла в сила присъда, съдът се е произнесъл за вината и за отговорността“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Улицата

    3 1 Отговор
    Срамота.... това не е саморазправа а самозащита ! какво стана незаконно е да се защитаваш така ли ? не е истина направо....

    Коментиран от #2, #4

  • 2 ддд

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Улицата":

    Деиствително тук е незаконно да се защитиш,понеже ако го направиш автоматично си виновен,без да се взимат предвид обстоятелствата. Никъде няма такова нещо,да си виновен,че си защитил собственния си живот,семейство или дом. Дават условни за жестоки криминални деяния,за убийства се договарят в съда,а при самоотбрана вкарват в затвора. Не разбирам как става така. Някой от ЕК да го обясни този български казус.
  • 3 mechka

    3 1 Отговор
    Попова срам си за България, аз съм против п..ки да заемат каквито и да било ръководни постове в България просто нямат топки за тая работа.
  • 4 ЗАКОН

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Улицата":

    ПРЕПРАВЕНО ГАЗОВО ОРЪЖИЕ И ПАТРОН С ИЗМЕСТЕН ЦЕНТЪР НА ТЕЖЕСТА (ТОВА НЕ Е САМОЗАЩИТА ).
    ТОЗИ ЧОВЕК"Опиц" Е ЗА СМЪРТНА ПРИСЪДА А НЕ САМО 5год.
  • 5 българин по неволя

    0 0 Отговор
    По-разумно е да помилва "недосегаеми", "неуловими" и други "невинни'', а Опиц е крайно опасен и доказан престъпник......! Горко ни в тая "държава"...!
  • 6 Венко

    1 0 Отговор
    аз съм юрист... нека ви обясня какъв точно е казуса... няма проблем да задържиш крадец, с каквито и да е средства. има такова тълкувателно решение на върховният съд, което можете да считате, че е равносилно на закон... тук обаче проблема е в друго, г. Опиц, не е задържал крадец... просто си е помислил, че въпросният младеж е такъв... ако в простреляният младеж бяха намерени, поне една открадната вещ, нещата щяха да са на съвсем друга плоскост... обаче, не... в него не е намерено нищо откраднато... тоест господин Опиц е стрелял по подозрение, че човекът е крадец.... а това в нито едно законодателство, не може да мине за "крайна необходимост"... не говорим за "неизбежна отбрана", това е съвсем друг състав... (обяснявам на кратко, ако господин Опиц, беше нападнат със сходно оръжие (тоест такова каквото е имал той, или поне толкова смъртоносно (може и нож, но от близо)), тогава никой нямаше да го съди... сега за изказването на вицепрезидента ни... повече от малоумно... да се позоваваш на това, че съдът е решил така, следователно ти няма да се месиш, е все едно да си зачеркнеш правомощията по конституция... нещо повече за състава на помилването... тои може да бъде упражнен върху лице което е със влязла (подчертавам, тоест необжалваема повече) присъда... обратното се счита за намеса в съдебната власт... така, че госпожа Попова, да си прочете малко книгите и по специално основният закон и тогава да говори....

    Коментиран от #9

  • 7 ТРОШАЧА

    1 0 Отговор
    ЯВНО ПОНЕЖЕ НЕЩАТА И ЗАКОНИТЕ В ТАЗИ ДЪРЖАВА СЕ ПРЕЕКСПОНИРАТ ЗА ТОВА ЧОВЕК ТРЯБВА ДА СЕ ДВИЖИ И ВЪРШИ НЕЩАТА ТИХО И КАТО СЯНКА . ЕТО ВИ ПРИМЕР ЧОВЕКА - ТОТО МИЛИОНЕР СЕ РАЗКРИ И ВЕДНАГА ГО НАЛАЗИХА ВСЯКАКВА ПАПЛАЧ НАЧЕЛО С КОРУМПИРАНИ АЛЧНИ ДАНЪЧНИ СЛУЖИТЕЛИ И СЕГА ИСКАТ ДА ГО ОДЕРАТ С МИЛОН И ПОЛОВИНА !? АКО СЕ БЕШЕ ПОКРИЛ ИЛИ НАПУСНАЛ СКАПАНАТА НИ РУХНАЛА ИМИТАЦИЯ НА ДЪРЖАВА ЩЯХА ДА МУ ВЗЕМАТ ... ! ТА ТАКА И С ДРУГИТЕ НЕЩА – ВЪРШИ СИ ТАМ КАКВОТО ИМА ЗА ВЪРШЕНЕ И ТОЛКОВА БЕЗ ДА БИЕШ ТЪПАНИ И ДА СЕ ИЗТЪКВАШ МНОГО ЗАЩОТО ДЪРЖАВАТА Е ИЗГРАДЕНА ВЪРХУ МАФИОТСКИ СТРУКТУРИ И Е С ТИП НА УПРАВЛЕНИЕ – „БАНАНОВА РЕПУБЛИКА". УСПЯВАЩИТЕ ХОРА МНОГО БЪРЗО БИВАТ ПРИТИСКАНИ РЕКЕТИРАНИ ЗАСТАВЯНИ ДА ОТСТЪПВАТ ИЛИ ПРОДАВАТ УСПЕШЕН БИЗНЕС АКО НЕ СЕ НАВЕЖДАТ НА ОПРЕДЕЛЕНИ ВЛАСТВАЩИ СТРУКТУРИ ... ПО ТЕМАТА:– ЩЕ ЧАКАМ ПОЛИЦИЯ ДА МИ ОПАЗИ ВИЛАТА ИЛИ ИМОТИТЕ - СТРЕЛЯМ КОПАМ И ДА ИДВА СЛЕДВАЩИЯ АЙДУК . НЯКОЙ ЗАБЛУЖДАВА ЛИ СЕ ОЩЕ ЧЕ ИМА ПОЛИЦИЯ КОЯТО ЩЕ ГО ОПАЗИ ОТ БИТОВА ПРЕСТЪПНОСТ А ??? ИМА СЛУЖБИ КОИТО СЛУХТЯТ И СЕ БЪРКАТ В ЛИЧНИЯ ЖИВОТ НА ХОРАТА НО ПОЛИЦИЯ ДА ПОМАГА И ПАЗИ ДАНЪКОПЛАТЕЦА – НЯМА . ОТ 60.000 ДУШИ ПОЛИЦИЯ (най-многобройната в Е.С.на глава от населението и най– неефективната) 43 . 000 СА ДРАСКАЧИ ПО КАНЦЕЛАРИИ И НЕ СА ВИЖДАЛИ ЖИВ АЙДУК ОСВЕН ПО ФИЛМИТЕ ... ЕТО ТОВА Е ПРИЧИНАТА ХОРАТА ДА СТИГАТ ДО ТАМ ДА СИ ПАЗЯТ ИМОТА САМИ И С ОРЪЖИЕ В РЪКА . ПОДКРЕПЯМ ИЗЦЯЛО ТОЗИ НАЧИН НА ПОВЕДЕНИЕ . ЩОМ ВЛЕЗЕШ В ЧУЖД ИМОТ ДА КРАДЕШ И ВАНДАЛСТВАШ ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ ЧЕ МОЖЕ ДА БЪДЕШ ПРОСТРЕЛЯН ПА МАКАР И ФАТАЛНО . АМЕРИКАНЦИТЕ КАТО ГЛЕДАМЕ ПОСТОЯННО ОТ ТЯХ ДА НЕ СА ПО-ГЛУПАВИ ...?
  • 8 БУМЕР КАМОР

    0 0 Отговор
    v BG ne triabva da se zashtitavash.inache si direktno v zatvora.drug e vaprosat che se e zashtitil s nezakonen pistolet.
  • 9 БУМЕР КАМОР

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Венко":

  • 10 Пловдив

    0 0 Отговор
    "улицата" в случая е НАРОДЪТ,който ти е дал властта и те е пратил там,където си,и ако не беше вотът на тоя народ,сега щеше да си толкова неизвестна,колкото е и мъжът ти. Марин може да беше всякакъв,но бас хващам,че щеше да измъкне този човек от затвора. По-тъп управленски екип от тия двамата през последните 22 години,беше може би само правителството на Виденов... Срам и позор!
  • 11 prokurora

    1 0 Отговор
    Tozi e prosto ubiec i zatova v zatvora
  • 12 така де!

    1 0 Отговор
    Чакайте, господа и дами! Чакайте да влезе крадец в дома ви, чакайте да открадне нещо от вас, ако трябва му подскажете къде са ви ценностите, чакайте да се въоръжи и да ви нападне...... и ако оцелеете, ЧАК ТОГАВА може да си помислите за съпротива! Срам и позор за тази държава, която защитава престъпниците!Срам и позор за Попова, която не иска да помогне на НЕВИНЕН човек, който просто е пазил собствеността и живота си! А ако беше чакал - е, сигурно щеше да е поредната жертва на грабеж, скучна статистика, която никой не интересува, докато....не се окаже на неговото място!!!