Last news in Fakti

19 Октомври, 2021 08:10 1 924 11

Мъж опита да задигне чудотворна икона от столичен храм

  • чудотворна икона-
  • храм-
  • света петка

От храма потвърдиха за инцидента

Мъж опита да  задигне чудотворна икона от столичен храм - 1
Снимка: БГНЕС

Мъж се опитал да задигне чудотворна икона от църквата „Света Петка Стара“ в София. Инцидентът е отпреди седмица, пише „Телеграф“.

Според разказите на миряни няколко мъже и жени влезли в храма и се насочили към мястото за продаване на свещи. Те започнали да разпитват за кръстчета, икони и тяхното значение. През това време мъж слязъл по стълбите към централната част на черквата, където било положено чудотворно копие на прочутата икона от Атон - Богородица Вратарница. То било донесено от монах и оставено за поклонение на софиянци и гостите на столицата. Кражбата е осуетена от случаен гражданин, докато апашът се готвел да сложи иконата в голяма торба.

От храма потвърдиха за инцидента, без да навлизат в подробности. Ето какво сподели предстоятелят на църквата отец Николай: „Някакъв си харесал кръстче, оставено пред даровете на иконата. И решил, че ще я краде цялата. Нищо повече от това не се е случило. Оттогава сме прибрали иконата“, лаконичен бе клирикът.

Версии

Вестта за посегателството обаче стана обект и на доста коментари и версии сред поклонниците. Според едни кражбата на Богородицата е била с цел да се помогне на болен от COVID-19 човек. Той не могъл да дойде заради немощ или поставена карантина. Вярва се, че ако болен целуне святото изображение, то той ще оздравее. Подобен инцидент имаше в Сливен през 2012 година, когато в Страстната седмица преди Великден задигнаха костица от мощите на св. Йоан Кръстител. Според слуховете тогава се касаело за онкологично болен човек, който искрено вярвал, че ако приеме стрити свети мощи с вода, ще оздравее.

Другата дежурна версия за посегателството и тогава, и сега от храма „Света Петка Стара“ си остава продажба на християнската реликва. В същия храм има и друго копие на светогорската „Вратарница“ (Портаитиса), но то се пази заключено в проскинитарии.

Иверският манастир

Иначе оригиналът на иконата се намира в Иверския манастир на Света гора, откъдето идва и другото ѝ име – Иверска Богородица. Счита се, че това е една от иконите, за които лично Божията майка е позирала на евангелист Лука през I век. По време на иконоборческия период богата никейка, за да спаси чудотворната икона, я хвърля в морето. През X век тя се появява край бреговете на Света гора. Легендата реди още, че на 27 април 999 г. в пристанището на Иверския манастир иконата пристигнала от морето със стълб огнено сияние. Сред множество фантастични знамения и чудеса монасите измолили от Бога реликвата за своята обител.

Чудеса

Те внесли Богородичното изображение в олтара, но на сутринта го открили да виси над манастирската порта. Богородица се явила на един монах на име Гавраил и му казала, че иска да остане там, защото тя ще пази монасите до Второто пришествие, а не те нея. Тогава братята построили храм току над вратите на Иверския манастир и поставили в него иконата.

През 1761 г. заради финансови трудности Роженският манастир се превръща в метох на светогорския Иверски манастир. Каквато е била традицията именно тогава българската обител получава изображение на най-известната чудотворна икона, съхранявана в манастира „майка“. Днес това е Роженската Богородица, която се счита за едно най-чудотворните копия на Вратарницата на територията на България.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 4 Отговор
    БЕЗБОЖНИК
    ще си го получи
    СВИШЕ

    Коментиран от #3, #4

  • 2 гост

    15 1 Отговор
    Щом са били група е ясно от каква боя са тия боклуци.
  • 3 165

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    КАКВО СИ ПОЛУЧИЛ ТИ ОТ ГОСПОДА?
  • 4 Механик

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ееее човек! Ти си като изтъркана, грамофонна плоча бе! Нямаш равен, направо.
  • 5 хаберих

    9 0 Отговор
    В Святото Божие слово пише:Не кради! Ясно и точно казано,та всички,дори и най-простите да го разберат.
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор
    МЛАДО МОМИЧЕ ЗАГИНА КРАЙБОТЕВ ГРАД
    24 ЧАСА
    ИНТЕРНЕТ
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    до 165
    до МЕХАНИК
    вие нещо ДОБРО
    направили сте в досегашния си
    ЖИВОТ
    или просто
    се заяждате
    катооня
    който
    кълнеше снощи из САЙТА
    ГРЕХОТА е
    да си знаете
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор
    крадците са цигани
    не роми
    те се само определят като
    цигани
    в уикипедия си го пише
    циганин
    недосегаем
    ДА бе ДА
    има СВИШЕ
  • 9 Гост

    5 4 Отговор
    Хаха...значи и оригиналната КАРТИНА, и репликата, са "чудотворни"??? Нещо НАРИСУВАНО от човешка ръка, става "ЧУДОТВОРНО",ами лекарите също са ЧУДОТВОРНИ, но никой не ги канонизира за светци, да им РИСУВА ПОРТРЕТИ и да закачва в църквите, но "чудотворните" РИСЪНКИ СС ОТ РЕНЕСАНСА, може пък и Мона Лиза да е чудотворна, но ние не знаем?!
  • 10 Ужас

    6 3 Отговор
    Това деяние само крадлив Комунист Антихрист може да извърши
  • 11 Анджело

    0 0 Отговор
    Грях ли е да вземеш квот ти се хареса?