Last news in Fakti

28 Октомври, 2021 10:45 2 441 10

Спряха контрабанден канал за пестициди, внасяли ги като перилни препарати и памперси

  • контрабанден канал-
  • спрян-
  • пестициди-
  • внасяни-
  • памперси-
  • перилни препарати

Схемата е действала повече от година, обясняват митничари 

Спряха контрабанден канал за пестициди, внасяли ги като перилни препарати и памперси - 1
Снимка: Агенция Митници

Задържаните 18 тона контрабандни препарати за растителна защита, които бяха установени от митническите служители на 23.09.2021 г. при проверка на МП "Капитан Андреево", вероятно са част от контрабанден канал, действал в продължение на повече от година, показва последващата работа на Агенция „Митници“ по случая. За това разказват от БНТ.

Първоначалните данни разкриват 14 идентични пратки, при които е възможно пестициди да са внасяни нелегално, укрити между перилни препарати. 11 от доставките са извършени в периода от август 2020 г. до април 2021 г., а 3 в периода от юни до август 2021 г., като 15-ият превоз е бил задържан. При почти всички установени случаи е използвано едно и също превозно средство, доставян е сходен обем стока, описана като "перилни препарати, омекотители и памперси", от изпращач в Турция за получател - юридическо лице в София. Стоката е била допускана за свободно обращение без физически контрол чрез МБ Аерогара София от един и същи служител, за което е възложена дисциплинарна проверка.

Последната 15-та доставка от 23.09.2021 г. е задържана на МП "Капитан Андреево" за щателна митническа проверка. По време на контролните действия, при пролъчване с рентген и при последвалата физическа проверка митническите служители установяват, че в кашоните зад т. нар "тапа" от омекотители се превозват препарати за растителна защита.
Задържани са 21381 броя опаковки в бутилки и полиетиленови пакети с общо 14578 литра и 3824 кг различни видове и марки препарати за растителна защита за над 321 000 лева. За задържаната доставка е образувано досъдебно производство от разследващ митнически служител от ТД Митница Бургас, което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково.
С проверката си митничарите на практика неутрализират контрабандния канал, а при последващи действия са идентифицирани лица, за които са предполага, че имат отношение към трафика на нелегални препарати за растителна защита. Работата по последващата проверка на доставките продължава.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историята

    11 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "...за получател - юридическо лице в София..." - А защо се крие юридическото лице? Защото има много пари ли и да се замете след време случаят?
  • 2 хохохо

    9 0 Отговор
    Няма да е лошо да се огледат и за контрабандни канали за внос на пестициди от Украйна.Особенно на забранените в ЕС неоникотиноиди.

    Коментиран от #5

  • 3 Ужас!

    11 0 Отговор
    Поне да се провери какво е съдържанието на тези препарати, 1 година са обработвани плодове и зеленчуци с тях! Малеее, никога ама никога не е имало такава без отговорност за живота на хората, но ни спасяват от вирус наречен ковид.
  • 4 Иван Грозни

    12 1 Отговор
    По навик от времето на Боко. Далаверките ще спрат. Промяната продължава. Някои тикви трябва да го разберат.
  • 5 А ако

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "хохохо":

    са внос от Турция за ДДТ, забранен в България още шейсетте години.
  • 6 Перо

    9 0 Отговор
    Криминалният митничар ще бъде издигнат от тиквата!
  • 7 mi6osp

    3 0 Отговор
    Злите езици на химиците в бранша твърдят, че това е контрабанда на бракувани турски бойни отровни вещества, които в България се разреждат , разфасоват и пускат на пазара като инсектициди.

    Коментиран от #9

  • 8 Ленчето

    9 0 Отговор
    В България вече нищо не се ражда по градинките без препарати,! Големите производители пръскат необезпокоявани от никой избиха и пчелите пръскат по всяко време
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 арто

    5 0 Отговор
    Не от година, а от години е този нелегален внос на забранени в ЕС препарати.Затова всичко в полето е изчезнало, насекоми,птици и всякакъв дивеч отровени. Хората в последствие.