Last news in Fakti

9 Април, 2013 20:48 3 157 0

Потвърдиха ареста на двама заради "пико"

  • потвърдиха-
  • ареста-
  • двама-
  • "пико"

Преслав Петков от Добрич и Добромир Илиев от Варна, разследвани по различни дознания за производството на „пико” ще продължават да търпят най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража”. Днес Апелативният съд във Варна потвърди като законосъобразни и обосновани две определения на Варненския окръжен съд, с които двама мъже бяха първоначално задържани под стража.

Припомняме, че в края на март тази година, след полицейска акция във Варна беше арестуван 30 годишният добричлия Преслав Петков, който заедно с Милена Кулиш беше привлечен като обвиняем за производството на амфетаминопроизводни вещества, предназначени за продажба. Още първите процесуално следствени действия – обиски, претърсвания и огледи събраха множество категорични доказателства, че Преслав е съпричастен към престъплението, за което се разследва. Органите на реда иззели „пико”, прекурсори – ефедрин, суровини – тулол и солна киселина, електронни везни и хапчета. В свидетелски показания се установило, че Преслав не само ”готви”, но и продава, заедно с Милена наркотичните вещества в определен жилищен район на Варна, като 0,5 грама от тях разменял срещу 20 лева.

Другият производител на забранените от закона вещества Добромир Илиев беше арестуван също в последните дни на март във Варна с повече от 3 грама „пико”, „сготвен” от него самия и предназначен за наркопазара. 32 годишният варненец разказа пред първата съдебна инстанция, че от близо 3 години се занимава с приготвянето на тези вещества. Произведеното продавал на приятели, но и той също употребявал амфетамини от близо 10 години.

Тези двама „производители” на дрога са поредните, които органите на реда задържат във Варна, но са и повод да припомним тревожните факти, че за „готвенето на пико” в Интернет има достъпни и многобройни рецепти, а в аптечната мрежа на страната на свободна продажба  са всички съставки, необходими за производството на амфетамините. От приблизително 15 опаковки противогрипно лекарство, "сготвено" с други съставки се получавали малко повече от 3 грама амфетамини, като пазарната цена на 1 грам "пико" била 50 лева.

Днес Апелативният съд във Варна потвърди основанията на първата съдебна инстанция за постоянния арест както на Преслав, така и на Добромир.

Събраните доказателства и материали в хода на двете досъдебни производства категорично обосновават предположение, че всеки един от двамата е съпричастен към престъплението, което законът определя като тежко и умишлено престъпно деяние с висока обществена опасност. Апелативният съд споделя и изводите, че съвсем реална е и опасността, ако Преслав или Добромир са на свобода да извършат други престъпления или да се укрият от закона.  Добромир е осъждан за друго престъпление, а  сегашното деяние е в условията на изпитателния срок на предходното му наказание. Лошите данни за личността както на единия, така и на другия от обвиняемите лица, разследвани за производството на „пико”, предназначено за наркопазара във Варна са също част от основанията за потвърждаване на постоянния им арест.

Определенията на Варненския апелативен съд не подлежат на обжалване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА