Last news in Fakti

18 Юни, 2013 14:42 2 427 0

98-годишен нацист обвинен за военни престъпления от преди 70 години

  • унгария-
  • нацист-
  • холокост-
  • будапеща
98-годишен нацист обвинен за военни престъпления от преди 70 години - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

98-годишен мъж беше обвинен във военни престъпления, извършени докато е служил като нацистки офицер в Унгария преди 70 години, съобщава Евронюз.

През миналата година Ласло Ксатари беше обявен за най-издирвания нацистки военнопрестъпник. През 1948 г. мъжът е бил формално осъден по обвинения за участие в  измъчване и избиване на еврейски затворници, както и за съучастие в тяхното депортиране към концентрационни лагери по време на Холокоста.

След като научава, че е получил смъртна присъда, Ксатари прекарва десетилетия в бягство и укриване. Под чуждо име, той дори иска статут на бежанец от канадското правителство. През 1997 г. обвиняемият е депортиран от страната, след като се разбира, че е излъгал в молбата си за гражданство. Той беше открит през миналата година от британски журналист в един от жилищните райони на Будапеща. Впоследствие заподозреният беше арестуван и поставен под домашен арест.

Говорителят на главния прокурор в Будапеща заяви, че Ксатари е обвинен в неправомерно убиване и измъчване на хора, извършване на военни престъпления, отчасти като извършител, отчасти като съучастник.

Заподозреният отрича да има вина по повдигнатите му обвинения, като се очаква процеса срещу него да започне до три месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА