Last news in Fakti

30 Ноември, 2022 05:08 4 100 6

Българите, замесени в кокаиновия картел, осигурявали пристанището в Барселона

  • картел-
  • кокаин-
  • христо донов-
  • гдбоп

Това заяви Христо Донов, ръководител на отдел "Наркотици" в ГДБОП

Българите, замесени в кокаиновия картел, осигурявали пристанището в Барселона - 1
Снимка: БНТ

Двамата българи, замесени в суперкартела за доставка на кокаин в Европа са осигурявали пристанището в Барселона.

Това каза пред БНТ Христо Донов, ръководител на отдел "Наркотици" в ГДБОП.

49 са общо задържаните при разбития от Европол суперкартел за кокаин, в операцията е участвала и ГДБОП. Мащабът на групата е още по-голям, твърдят разследващите.

По време на извършените претърсвания са намерени и иззети около 530 000 евро, както и имуществото оценено на около 24 милиона евро.

Конфискуван са 30 тона кокаин. Арестуваните до момента са 49 души в Белгия, Франция, Нидерландия, Испания и Обединените арабски емирства. Водещи в разследването са били полицейските сили на Испания, а от наша страна е участвала ГДБОП. На 8 ноември в Испания са били задържани общо 13 лица, включително двама български граждани.

"Ролята на двамата български граждани, които са задържани, е в обезпечаване, ако може така, най-общо да го илюстрираме, на пристанището в Барселона", заяви Христо Донов.

В Дубай са задържани общо шестима наркобосове - двама свързани с Нидерлания, двама с Испания и двама с френска връзка.

При отделни акции са били задържани и шестима заподозрени във Франция и 10 в Белгия. В рамките на същата операция 14 души са били арестувани още миналата година в Нидерландия. Сътрудничество е оказала и американската Агенция за борба с наркотиците ДЕА. Участие са взели и двама служители от българската ГДБОП, съобщи МВР за "По света и у нас".

"Много ключов и съществен момент в цялостната работа по случая е бързата и ефективна комуникация и обмен на информация. Работата по случая продължи близо година", заяви Христо Донов - ръководител на отдел "Наркотици" в ГДБОП.

Трафикът на кокаин от Латинска Америка е осъществяван с морски контейнери, съдържащи легални товари. В хода на операцията са конфискувани около 530 хиляди евро и имущество, оценено на 24 милиона евро.

"Това е един много дълъг процес, който е свързан не само със самото доставяне на конкретно количество наркотично вещество, а и в редица последователни действия, свързани с финансовите средства, които са акумулират в резултат на тази престъпна дейност", заяви Христо Донов.

"Глобалната търговия с кокаин е организирана от огромни мрежи, които работят заедно. Това е изключително опасно, защото те са много изобретателни, бързи и действат извън юрисдикцията на Европейския съюз", заяви Ян Оп Ген Оорт - говорител на Европол.

Един от двамата задържани в Дубай, свързани с Нидерлания, е "изключително едра риба", отбелязва анонимен източник от Европол.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 2 Отговор
    дребни риби АКУЛИТЕ са НЕДОСЕГАЕМИ плащат И надплащат пример ЕВЕЛИН БАНЕВ брендо
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Павел

    4 3 Отговор
    А, Чепепа???
  • 5 Абе

    11 0 Отговор
    500 000 от 50 човека! Джобните ли са им взели?
  • 6 Шопо

    6 0 Отговор
    Глобалната търговия с кокаин е организирана от огромни мрежи, които работят заедно, МВР, ГДБОП, ДЕА и други такива които не са упоменати в статията.