23 Януари, 2023 13:47 2 316 4

Втори път връщат делото за убийството на Отвертката

  • николай радев - отвертката-
  • съд-
  • вкс

ВКС обаче отмени решението на Апелативен съд - София и го върна за ново разглеждане от друг състав

Втори път връщат делото за убийството на Отвертката - 1
Снимка: БГНЕС

За втори път ВКС върна делото за убийството на 27-годишният дупничанин Николай Радев - Отвертката.

Той почина на 11 март 2014 г. при скандал и сбиване в заведение "Колата" в Дупница. Обвиняеми за престъплението са стоматологът д-р Владимир Карастоянов и синовете му - анестезиологът д-р Николай Карастоянов и Иван Карастоянов, пише "24 часа".

В заведението тогава като клиент била 19-годишната Владимира, дъщеря на д-р Николай Карастоянов, която от години била притеснявана от Николай Радев. И тогава той започнал да я обижда, а тя се обадила на баща си за помощ. Той пристигнал, заедно с баща си и брат си. Размяната на реплики ескалирала във физическа саморазправа.

Според прокуратурата на Радев е била нанесена рана с нож в корема, но според защитата на подсъдимите той се е нарязал от стъкла при падане. Радев бил откаран в болница, а д-р Николай Карастоянов опитал да му помогне като лекар, но въпреки опитите да бъде реанимиран раненият починал.

В съдебна зала стана ясно, че фамилията Карастоянови са били подложени на дългогодишен тормоз от страна на пострадалия Радев. Причината за негативното отношение на Отвертката към тях била, че стоматологът д-р Владимир Карастоянов е свидетелствал по наказателното дело срещу т.нар. братя Галеви. През годините членове на семейството са подавали редица жалби до полицията за тормоз от страна на Отвертката, но нямало реакция.

На първа инстанция Окръжният съд в Кюстендил през 2018 г. осъди бащата Владимир Карастоянов на 9 г. затвор, а синовете му Николай и Иван - на 15 и 13 г. После присъдите бяха намалени и делото два пъти стига до ВКС. Според последното решение на Софийския апелативен съд бащата Владимир е оправдан по обвинението за съучастие в убийство, като е признат за виновен в причиняване на лека телесна повреда, но давността е изтекла и той не получи наказание. Синът му Иван получи 2 г. и 10 месеца условно с 5-годишен изпитателен срок, а Николай - 3 г. условно със същия изпитателен срок.

ВКС обаче отмени решението на Апелативен съд - София и го върна за ново разглеждане от друг състав. Основният мотив е, че има съществени процесуални нарушения при преквалификацията на извършеното от д-р Владимир Карастоянов деяние в нанасяне на лека телесна повреда. Това е станало въз основа на видеозаписи, които показвали, че той се е оттеглил от конфликтната ситуация преди нейния фатален край. Според видео-техническата експертиза обаче насочеността на камерата не е позволявала да се запишат всички действия на лицата, като част от тях са останали скрити от полезрението ѝ. Не са били взети предвид показанията на присъствалите свидетели, смята ВКС.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Човека КоZа

    24 2 Отговор
    Един боклук по-малко
  • 2 запознат

    22 2 Отговор
    Услуга направиха Карастояновите .... добре че те, а някой баща където се гавреше с дъщеря му, че тоя беше най-големия изрод съществувал някога ....
  • 3 Шопо

    4 1 Отговор
    Записите от камери да ги занесат в Биг Брадър там може да послужат за шоуто, съда не е шоу.
  • 4 Тираджия

    8 0 Отговор
    Един паразит по малко!