28 Август, 2013 10:00 3 523 0

Арест заради онлайн "отвличане в България"

  • интернет-
  • отвличане-
  • шега-
  • арест-
  • посолство

Американски тийнейджър измислил похитената Кейт, за да се пошегува

Младеж от Ню Джърси е признал пред американските власти, че е създал измислен женски персонаж в мрежата и е „инсценирал“ отвличането на фиктивната девойка в България, за да се пошегува, съобщи Си Ен Ен.

Федералните агенти обаче приели съвсем не на шега идеята на представения като Андрий Михайливский (очевидно от славянски произход) 18-годишен гражданин на Бъргън Каунти в щата Ню Джърси и го арестували вчера по обвинение за неверни твърдения пред официални представители на властите в САЩ.

Андрий създал фалшива онлайн личност под името Кейт Бриана Фултън и инициирал виртуална връзка между „Кейт“ и един от своите съученици в гимназията, която продължила цяла година. През юли злосторникът се обадил в едно от американските посолства в Източна Европа и съобщил, че въпросната Кейт е отвлечена в България и за освобождаването й се иска откуп от 50 000 долара.

Съученикът му от своя страна лично се обадил в България, тъй като получил в своя туитър две тревожни съобщения от онлайн приятелката си, едното от които гласяло „Някой да ми помогне“. Българските власти започнали издирване в хотелите в един български град, но – логично, не открили „отвлечената“.

Чрез разследване в мрежата органите проследили движението на Кейт, което ги довело обратно до Андрий. При разпит от страна на представители на държавния департамент той признал, че е организирал цялата „шега“.

Михайливский е отведен във Федералния съд в Нюарк и му е определена гаранция от 5000 долара с условието, че ще използва интернет само за образователни цели и ще продължи учението си. Адвокатът ме Кей Антъни Томас е отказал коментар по случая.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА