4 Юни, 2023 09:04 8 224 18

Кои са Братя Галеви - Пламен Галев и Ангел Христов...

  • братя галеви-
  • пламен галев-
  • ангел христов

Покрай Васил Божков се сдружават и с Феодор Феодоров – Голямата Федка от Перник

Кои са Братя Галеви - Пламен Галев и Ангел Христов... - 1
Снимка: БГНЕС

Пламен Галев е роден на 23 ноември 1967 г. в Кърджали. След казармата постъпва в системата на МВР. Тогава е само на 20 години. Става сержант в РПУ – Станке Димитров. Показва качества и е изтеглен в Специализирания отряд за борба с тероризма в София. Там се засича с Ангел Христов, който е постъпил през 1990-а, също на 20 г.

Взводен командир на Галев и Христов при баретите е арестуваният през 2010 г. Алексей Петров, подсъдим по делото „Октопод“, припомня "Блиц".

Галев и Христов напускат отряда на баретите със скандал в средата на 90-те. След това Пламен Галев става оперативен работник в ГДБОП, а Ангел Христов е назначен също като разузнавач в звеното на службата в Кюстендил. Галев напуска МВР през 1997 г., а Христов година по-късно

През 2000 г. се връщат в България и се установяват в дупнишкото с. Ресилово. Там изграждат огромна резиденция. Вече са регистрирали първата си фирма за транспорт по суша, въздух и море.

През 2009 г. регистрират още няколко фирми.

Освен двете офшорки Пламен Галев и Ангел Христов са собственици и управители на още няколко фирми. Започват съдружие с няколко фирми, контролирани от Васил Божков. Предметът на дейност е пътно строителство. Техни приближени участват в управлението на няколко подобни структури, сред които „Автомагистрала Струма“ АД и „Пътища Самоков“ ДЗЗД.

Покрай Васил Божков се сдружават и с Феодор Феодоров – Голямата Федка от Перник. Точно една от фирмите им с него става обект на данъчна проверка след ареста на Пламен Галев през 2008 година. Започват да ровят в документацията на дружеството и начисляват ДДС за довнасяне в размер на 70 хиляди лева. С Федката Галеви имат обща фирма „Югозападна инвестиционна компания“.

С нея участват в „Спортни съоръжения и системи“ заедно с бившия банкер и настоящ бизнесмен Георги Попов. Името на компанията се свързва със скандал за спорен имот. В „Инфра асет мениджмънт“ Галеви са партньори отново с пернишкия бизнесмен Феодор Феодоров. Срещу управителя на дружеството Веселин Пейчев има обвинение, че е укрил корпоративен данък от 600 хил. лева.

През 2009 г. се кандидатира за депутат, но безуспешно. През 2012 г. е признат за участник в организирана престъпна група и осъден на пет години в затворническо общежитие, след което заедно с Ангел Христов е обявен за международно издирване за да изтърпи наказанието си.

Женен е, с две деца от този брак, но с жена му са разделени. Към края на 2010 г. чакат дете с неговата дългогодишна приятелка.

В края на 2008 г. в предаването „Тази сутрин“ на Би Ти Ви Ангел Христов нарича „идиоти“ общинските съветници от Атака Методи Стойнев и Милен Попов и бившия кмет на Дупница от БСП Първан Дангов. Впоследствие Пламен Галев се солидаризира с Христов по този въпрос в местна телевизия. Общинските съветници завеждат дело и през декември 2011 осъждат Братя Галеви да им заплатят 8000 лв. за обидата.

Пламен Галев е арестуван през декември 2008 година заради заплахи срещу журналистка. През 2009 г. е заведено дело срещу него за изнудване, средна телесна повреда и принуда. През 2009 г. Галев е кандидат за депутат и е пуснат под гаранция от 50 000 лева. През 2010 г. Окръжният съд в Кюстендил го оправдава.

През юли 2011 г. Пламен Галев е признат за виновен за организиране на престъпна група от Софийския апелативен съд и е осъден на седем години затвор. През декември същата година Върховният касационен съд започва разглеждането на делото.

Неговото решение е произнесено през май 2012 г. – състав на ВКС с председател съдия Савка Стоянова намалява присъдата на Пламен Галев на пет години, които той трябва да изтърпи в затворническо общежитие от открит тип при първоначален общ режим. Пламен Галев и Ангел Христов са обявени за издирване, след като изчезват преди да влязат в затворническото общежитие.

През декември 2015 г. ключов свидетел по делото срещу тях е открит мъртъв.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истина е

    57 11 Отговор
    Братя галеви са огледалото на Боко Тиквата , само , че боко окраде милиарди ,а те бяха много по скромни !!
  • 2 Голата истина

    74 2 Отговор
    Двата боклука са отражение на скапаната прокуратура и некадърният съд.

    Коментиран от #6

  • 3 Биография достойна след години

    33 10 Отговор
    Да бъдат обявени за хайдути и имената им да се наредят до такива като Индже войвода, Ильо войвода, Панайот Хитов, Странджа та, Караджата и още и още
  • 4 Тома

    43 3 Отговор
    Чист продукт на д.с.това разбрахме кои са галеви.Ниски чела и прости до големи бизнесмени
  • 5 Госあ

    44 4 Отговор
    Прекрасната родна картинка - полиция, гдбоп и после строителство на държавни обекти….е некои като тях управляваха тая територия три мандата !
  • 6 Калпазанин

    30 3 Отговор

    До коментар #2 от "Голата истина":

    Както ги описват нашите "свободни" медии това са новите Ботев и Левски демк нац герои да им се издигне паметник даже като на Кирил и Методий и брат му 😁

    Коментиран от #11

  • 7 А едно време на такива

    20 5 Отговор
    Не им оставаше време да умрат от инфаркт. Турците ги гинеха по балкана да ги колят и бесят
  • 8 ПСР

    32 0 Отговор
    Скромни хора от локално значение.Сравнено с"големите" батки,предимно борца от СИК и ВИС.
    Първа Частна Дупница и още нещо-там владееха положението.Държавица в Държавата.Мутрориалити.
  • 9 Милиционерски

    31 1 Отговор
    червени мутри .
  • 10 ХАХАХА

    32 3 Отговор
    Кои са и защо са "братята" кой се интересува от тяхното минало ? Бандити ,които забогатяваха както всички престъпници през 34 години демокрация в България и ще забогатява и новата смяна от тях, при такова управление. Дреме ни кои са тези ,поне единият от тях няма да мърси повече Земята.
  • 11 ХАХАХА

    16 0 Отговор

    До коментар #6 от "Калпазанин":

    Прав си! Нали четеш как всяка година ни информират на дълго и широко за смъртта им по повод годишнина от "гибелта" им
  • 12 Братя Галеви

    23 2 Отговор
    Рожби на Демо(н)кратическия преход
  • 13 Факти

    26 3 Отговор
    Сега колко време ще ни занимавате с тези ретро смешници.
  • 14 така ли

    22 1 Отговор
    бандити,крадци на едро,измамници и...и.....
  • 15 дядото

    17 0 Отговор
    добър опит на атанасова с перото,но защо няма нито дума за причините довели до отстраняването им от гдбоп,за изполването им на парче от политици и власт,за смъртта на сина на ор полк.ушатов.за това как българските опертивни работници изгарят в политическите противоборства.
  • 16 Ъъъ

    5 0 Отговор
    Разкажете на прокуратурата и на МВР кои са тези отрепки не на народа, нас не ни интересува кои са тези маргинали
  • 17 Брат Румен Ралчев

    0 2 Отговор
    Това са съвременните св.Кирил и Методий.
  • 18 Брат Румен Ралчев

    1 0 Отговор
    Аз ще кажа на братята в Германия.