Last news in Fakti

1 Юли, 2023 18:43 1 889 8

Узбекистан бави екстрадицията на двойния убиец от дискотека "Соло"

  • узбекистан-
  • убиец-
  • соло

Междувременно родителите на Тодоров осъдиха държавата за незаконно подслушване

Узбекистан бави екстрадицията на двойния убиец от дискотека "Соло" - 1
Снимка: БГНЕС

Все още не може да започне процедурата по екстрадицията на осъдения на доживотен затвор за двойното убийство пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров.

Молбата от главния прокурор за връщането на Тодоров в България е предадена на 15 март по дипломатически път на компетентните органи на Узбекистан. Към настоящия момент не е постъпил отговор за екстрадиция, съобщиха от Министерството на правосъдието пред в. "Сега".

Българските власти са уведомени за задържането нa Тодоров на 4 март. Той е бил арестуван три дни по-рано на летището в столицата на Узбекистан - Ташкент - при опит да излети за Истанбул. След експертна оценка на снимки от Националния институт по криминалистика към МВР е потвърдено, че става дума именно за изчезналия преди повече от 12 години мъж, осъден за двойното убийство пред столичната дискотека.

Илиян Тодоров беше окончателно осъден в края на 2013 г. на доживотен затвор за двете убийства пред дискотека "Соло". През декември 2011 г. на първа инстанция Тодоров беше оправдан. Председател на съдебния състав беше Румяна Ченалова, а вторият съдия в състава подписа присъдата с особено мнение.

Тодоров изчезна, след като на 4 декември 2013 г. на втора инстанция Софийският апелативен съд отмени присъдата на градските магистрати и го призна за виновен за жестокото двойно убийство. Апелативният съд критикува изцяло начина на възприемане и обсъждане на доказателствата. Върховният касационен съд потвърди доживотното наказание и така, на 11 декември 2013 г., Тодоров беше обявен за издирване.

Междувременно родителите на Тодоров осъдиха държавата за незаконно подслушване. Причината е, че в началото на издирването му семейството му е било подслушвано, макар че този способ не може да се прилага за издирване на лице с влязла в сила присъда.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кольо,

    17 0 Отговор
    Да го държат там в техен пандиз защото ако го екстрадират обратно тук в България току виж след толкова години при тази скапана правосъдна система и преразглеждане на ново дело са му намалили присъдата....

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Милен

    14 0 Отговор
    Никой не бръсне за слива родината прикриватура 😂 то не бяха Брендо, черепа, банкера на годината и още куп знайни и незнайни герои демократичният ни преход.
  • 4 Мим33

    14 0 Отговор
    Тук по принцип се осъждат кокошкарите,а убийците се протакат с дела ,намаляват им се присъди и накрая се оправдават..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Румяна Ченалова оправда някога

    1 0 Отговор
    Двойния убиец пред дискотека Соло?? И тая има Очи и наглост да се показва по Телевизии, даже"станала защитничка" на Миньорите от Мариците? Тази не трябва да припарва повече до Съдийска банка!! Фамилията и са все Наглеци от Енина!! Имаше един чичо, лекар, полковник, долен натегач, голяма Т В А Р!! ТЕНЬО Ченалов, тоя няма кой да го спомене с добро!!!