Last news in Fakti

17 Септември, 2023 11:51 1 468 8

Фалшиви обяви за евтини стоки може да доведат до източване на банкови карти

  • фалшиви-
  • обяви

Снимки с евтини лаптопи за 4 лева

Фалшиви обяви за евтини стоки може да доведат до източване на банкови карти - 1
Снимка: Shutterstock

Фалшиви обяви за евтини стоки заливат профилите във Фейсбук. Това сигнализираха слушатели. Специалисти припомнят, че това е лесен начин за достъп до банкови данни или компютри.

Снимки с евтини лаптопи за 4 лева или тротинетки на символични цени заливат мрежата. Снимките са придружени с обяснение, че опаковката на точно тази партида, обикновено заради доставка от онлайн магазин, е била повредена. И така се обяснява и ниската цена на продуктите. На снимката действително се виждат продуктите. А цената е на огромен етикет, наподобяващ дизайна на този от българска верига за техника. Към всичко това има и „коментари“, които изразяват задоволство от покупката. За са се стигне до сделка обаче, линкът е подвеждащ, предупреждават експертите, цитирани от БНР.

Стоките никога не пристигат или не изглеждат като от рекламата. А по-опасното е, че се искат доста данни по банковата карта. Което би довело до източването ѝ.

Онлайн търговията в България и в ЕС е регулирана с правила за онлайн търговците, за да няма измами. Но социалните мрежи не са. Социалните медии са източник на 88 процента от всички измами при покупки, отчетоха скорошни данни на британската банка „Барклис“, цитирани от „Евронюз“.

Девет от 10 измами при покупки започват от социалните медии. 24 процента от измамените са между 21-30 години. Най-пострадали са обаче хората над 70-годишна възраст. Те губят най-много пари от подобни измами.

Затова и банката призова собствениците на социалните медии да имат фонд за възстановяване на разходите на жертвите, който да бъде финансиран от всички фирми, чиито платформи са били използвани. Предотвратяването на измами да стане задължителна мярка за технологичните компании. Поскаха и социалните медии да принуждават компаниите да публикуват своите данни за измама, за да информират клиентите за рисковете.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да де

    4 3 Отговор
    Какъв е проблема. Ще платя когато видя стоката. Е ще платя на ръка, на доставчика? Я да видим какво ще ми източат?

    Коментиран от #3

  • 2 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    5 1 Отговор
    Трябва да си много глупав и алчен,
    за да очакваш да си купиш лаптоп за 4 лв...
  • 3 Да знаеш

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Да де":

    Не ти искат да плащаш на ръка, даваш си картата, те ще вземат колкото могат!

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мда

    2 1 Отговор
    Социалните мрежи са виновни, че половината и повече население на земята са с мозъчния капацитет на кокошка
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.