Last news in Fakti

27 Октомври, 2023 12:06 695 7

Над хиляда сигнала за изборни нарушения в МВР

  • хиляда сигнала-
  • изборни нарушения-
  • мвр

635 от тях са свързани с купуване на гласове. Има голям брой сигнали за различни изборни нарушения, неправомерна агитация и унищожаване на имущество

Над хиляда сигнала за изборни нарушения в МВР  - 1
Снимка: БГНЕС

1080 сигнала за изборни нарушения са получени до днес, обяви вътрешният министър Калин Стоянов на брифинг в МВР, цитиран от БНТ. 635 от тях са свързани с купуване на гласове. Има голям брой сигнали за различни изборни нарушения, неправомерна агитация и унищожаване на имущество.

Активността при изборните нарушения е нараснала близо три пъти в сравнение с последните местни избори през 2019 г., когато подадените сигнали са 431. Образуваните досъдебни производства до момента са 142 - отново три пъти повече от 2019 г., когато са 44.

Най-много са постъпилите сигнали от Бургас, следван от Варна, Монтана, Враца и София, каза главният секретар на МВР Живко Коцев. По-голямата част от образуваните наказателни производства са за търговия с вот в полза на различни политически партии и кандидати. Схемите са добре известни: обещания за осигуряване на работа, опрощаване на дългове, вересии, обещания за дърва за огрев.

"Ежедневно провеждаме специализирани полицейски операции с участието на различни структури и институции, за да ограничим възможност за купен, корпоративен вот. Всеки един постъпил сигнал се проверява обективно, всестранно и в пълна степен", увери Коцев.

15 500 полицаи са ангажирани за обезпечаването на секциите в неделя. Към този момент продължава съпровождането на изборните книжа, материали, печатите и устройствата за видеозаснемане към секционните комисии.

Миналата седмица в сила е влязла първата осъдителна присъда по бързо производство за изборно нарушение - в Плевен, а разследването на казуса с данъчния служител от Несебър, заподозрян в търговия с вот, е към края си и той също ще бъде привлечен към наказателна отговорност, посочи още главният секретар.

За първи път при подготовката на изборите е приложена географската информационна система, озаглавена "Изборни процеси", посочи вътрешният министър Калин Стоянов. Това е инструмент, създаден с цел да подпомага информационната дейност на МВР при подготовката и провеждането на изборите. Данните в системата се актуализират в реално време, показва се броят на постъпилите сигнали, извършените проверки и сигналите с данни за престъпления.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Демократ

    5 0 Отговор
    Партийният орган ЦИК ще обяви накрая резултатите от честните избори, които 34 години въртят България в кръг, благодарение на който бандитите вместо в затвора, са на първия ред в парламента.
  • 3 браво .

    1 1 Отговор
    обикновено хващат 20 процента . това излиза отгоре . значи реално е по 10 . повече нарушения отколкото на миналите кметски избори . тогава герб спечелиха . но пак нямаше желаещи да ходят и да гласуват . от 1 минута платените викачи обявиха страхотна победа за герб и цял ден извиваха и ревяха как проучили и видяли .
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Куха

    0 0 Отговор
    Тези ат "6 Септември" 129 да се разработили!
  • 6 Айде

    1 0 Отговор
    И кога точно минаха изборите, та не съм разбрал, че и нарушения имало!?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.