Last news in Fakti

17 Декември, 2013 16:14 2 737 0

Задържана е организирана престъпна група, изнудвала в Югоизточна България

  • задържана-
  • организирана престъпна група-
  • изнудвала-
  • югоизточна българия

На 12 души са повдигнати обвинения за тежки умишлени престъпления

При проведена специализирана полицейска операция е пресечена дейността на организирана престъпна група, съобщи днес главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров на брифинг съвместно с Даниела Попова, ръководител на Апелативната специализирана прокуратура и комисар Генчо Иванов, директор на ОДМВР-Ямбол.

При акцията, проведена вчера в Ямбол под ръководството на прокуратурата, съвместно със служители от Специализирания отряд за борба с тероризма и служители от ОДМВР – Ямбол,  са задържани 20 участници в организирана престъпна група.

Тя е действала от януари 2009 г. до март 2013 г. на територията на областите Ямбол, Бургас и Хасково. В различно съучастие задържаните са използвали брутални методи за принуда, заплахи с физическа саморазправа, психическо въздействие, внушаване на страх у много хора, които са дължали парични вноски по заеми. Заемите са отпускани от финасовата къща, съобщи прокурор Попова.

При извършените вчера претърсвания на жилища, офиси и автомобили и при обиските на членове на престъпната група, са открити и иззети ножове, бухалки, пистолет и палки, с които е прилагано насилие. Иззети са също дебитни и кредитни карти, а също и сим-карти, ползвани за комуникацията в групата. Образувано е досъдебно производство.

Разпитани са 80 пострадали, от които 40 – пред съдия. На 12 от задържаните лица са повдигнати и предявени обвинения за тежки умишлени престъпления. Взета им е мярка за неотклонение „задържане под стража” за 72 часа до отвеждането им в Специализирания наказателен съд.

Предстои прокуратурата да внесе искане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”. За общодържавно издирване са обявени 3 души, участвали в престъпната група. Неин ръководител е К.Ж., осъждан. Той, заедно с част от задържаните, е бил на трудов договор във финансовата къща. Нейни ръководители също са сред задържаните. При престъпната дейност е използвана силовата група на „Рижите”, която е действала в района на Бургас.

Финансовата къща е укривала доходи, само за 1 месец размерът на лихвите от предоставените кредити е около 1 милион лева.

Работата по документирането на престъпната дейност на групата продължава.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА