Last news in Fakti

19 Януари, 2024 05:33 5 193 22

Отрязалият главата на майка си в Пазарджик не бил наркоман

  • даниел-
  • убийство-
  • пазарджик-
  • майка

Даниел имал шизофренна психоза

От шизофренна психоза страда Даниел Машев, който убил и обезглавил майка си Емилия в апартамента ѝ в Пазарджик. Това е показала експертизата, изготвена от вещите лица Даниела Ковачева, Райна Димитрова и Александра Димова, предаде novini.bg.

Според лекарите, които представиха заключението си пред Пловдивския апелативен съд, мъжът наистина взимал наркотици от 20-годишен, но не трябвало да се говори за системна злоупотреба, тъй като имало периоди от живота му, в които категорично не ползвал дрога, пише "24 часа".

Смъртта на Емилия Машева настъпила на 30 септември 2022 г. 74-годишната жена била в кухнята със сина си, когато двамата се скарали. Даниел я ударил, след което я намушкал няколко пъти в гърба и гърдите. Взел сатър от плота, отрязал главата ѝ и я увил със завивка. През това време баща му се опитал да се прибере, но не успял, защото входната врата била заключена. Двамата мъже се срещнали на стълбището. Даниел Машев бил с ръце зад гърба, дал ключовете на родителя си и продължил надолу. Щом влязъл в апартамента, бащата веднага разбрал какво се е случило и се обадил в полицията. През май м.г. Машев получи доживотна присъда, която сега обжалва пред апелативните магистрати в Пловдив.

Първоначалната експертиза показала, че подсъдимият е психически здрав. Тя обаче била направена експресно, докато още е в ареста, и съдиите назначиха ново изследване.

"Трудно е да се определи кога е било началото на болестта. Още в късното детство и юношество е имал проблеми", категорична беше д-р Райна Димитрова. Тя намира за странно, че Даниел Машев е от добро семейство, майка му е била учителка, а той самият не е завършил средното си образование. По думите на експерта шизофренията често започва още в детските години. Вместо да лекуват Машев, близките му оправдавали поведението му с употреба на наркотици. И макар да се смята, че е зависим, в материалите по делото няма нито един документ за наличие на наркотици в кръвта му. Разпитани са и свидетели, които не свързват поведението му с употреба на дрога. "Наркоманът, когато извърши едно действие, неговата мотивация е да вземе пари. Той не е направил това", каза пред магистратите Даниела Ковачева.

Един от симптомите на шизофренната психоза са халюцинациите. Даниел Машев отрича да е имал подобни състояния, но неведнъж са го виждали да разговаря сам със себе си. По време на престоя си в болницата към затвора в Ловеч също са го лекували със съмнение за психоза, като дозите на лекарствата били сравнително големи.

По думите на вещите лица Машев не е могъл да разбира постъпките си в деня на убийството, защото е бил в състояние на психоза. "Нарушени са мисленето му и възприятията му. Извършва действия, които не са свързани със здравия разум", посочи д-р Даниела Ковачева. Подсъдимият обяснил на лекарите, че е ранил майка си, но не осъзнавал, че я е убил.

"Взели ли сте предвид заключението на предишната експертиза, където той е споделил, че е бил гневен на майка си, защото не му давала пари", попита прокурорът Марин Дишлянов, след като вещите лица посочиха, че Даниел Машев не е действал емоционално. Те обаче обясниха, че предишното изследване е правено спешно и не са съгласни с него. Според д-р Райна Димитрова предишните му хоспитализации са били прекалено кратки и не е имало време психолози и психиатри да наблюдават поведението му достатъчно.

"Той би могъл да наръга всеки човек, затова казваме, че е обществено опасен", категорично посочи Ковачева. Димитрова добави, че Машев не може да се излекува, но с медикаменти може да контролира болестта си.

След като изслуша вещите лица, прокурор Дишлянов поиска да бъде назначена нова експертиза, тъй като определи заключението на екипа като необосновано. След съвещание съдебният състав назначи разширен анализ от експерти, като ще бъдат включени още един психолог и психиатър. Делото ще продължи на 22 февруари.

 


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ссс

    46 1 Отговор
    Няма ли смъртни присъди за такива изроди

    Коментиран от #4

  • 2 тцтцтцт

    29 1 Отговор
    Сега да отрежат неговата глава на площада !
  • 3 Копейкин

    12 19 Отговор
    Този е от нашите ,мислех да го пращам в европарламента,ама се издъни и сега ще пази Альошата
  • 4 Пешо

    26 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ссс":

    А бе айде пуснете го сега защото е шизофреник с психоза?! А?!! Ееее тази система мани мани
    Изрод.....
  • 5 Стига вече!

    11 9 Отговор
    Пуснете момчето! Човекът вече си е платил, няма кой да го гледа вече, единственото му спасение е да влее в политиката, където да се докаже и да ви натрие носовете!

    Коментиран от #20, #21

  • 6 Електрифицирайте му

    18 1 Отговор
    стола, какво го бавите? Чакате да отреже още някоя глава ли? Дано е Вашата, а не моята.
  • 7 Много християнско

    5 2 Отговор
    Много православно

    Коментиран от #8

  • 8 Чак православно…

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Много християнско":

    По-скоро е гледал Джон джихадиста как реже глави и от него се е учил…
  • 9 Пуснете човека тои страда

    2 5 Отговор
    Това не е библейско
  • 10 Рязането

    11 3 Отговор
    на човешки глави на живи хора е патент на ислямската “цивилизация”.

    Коментиран от #11, #22

  • 11 А по българските земи

    8 3 Отговор

    До коментар #10 от "Рязането":

    Е въведено от Борис при покръстването
  • 12 Какви критерии само

    11 3 Отговор
    Бил от добро семейство, майка му била учителка. Съчувствам на такива деца. Много амбициозни майки-учителки провалиха живота на децата си с огромното самочувствие, че правят за тях "най-доброто", незачитайки достойнството им. Лично познавам три.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Фашкия от СДС

    1 2 Отговор
    цигане...

    Коментиран от #15

  • 15 не викай

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Фашкия от СДС":

    пред огледалото
  • 16 Изправление спешно

    13 0 Отговор
    Като гледам коментарите, народа доста е изпростял в последно време. Нещо трябва да се случи. Това не е моя народ. Не мога да повярвам до какво промиване и изчегъртване на мозъци се е стигнало, в следствие на гледане на бг. телевизиите и слушане на бг. радиата.
    Хора опомнете се! Върнете се към нашите истински народни християнски ценности! Не губите човешкия си образ!

    Коментиран от #17, #18

  • 17 девил

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Изправление спешно":

    Скоро няма да стане всеки втори е луд ,кой стои до теб нее много ясно дали е куку или не
  • 18 Ветеринарен психолог

    0 5 Отговор

    До коментар #16 от "Изправление спешно":

    Най-голямата заблуда са християнските ценности. Нищо общо с Исус нямат.
  • 19 Лудите са по улиците бе

    1 1 Отговор
    Всички ги знаем и обикалят с галон бира от сутринта,докато не направи беля всичко е точно
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бачо Киро

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Рязането":

    Мхм, ич не са им рязали главите по "мирните" кръстоносни походи. Гилотината също е изобретение на арабина Ал Гилотин, нали тъй? Де ви намират такива гении ...