Last news in Fakti

23 Януари, 2024 05:02 3 170 10

Доц. Неделчо Стойчев: Най-вероятно убиецът от Бургас е имал симбиотична връзка с майка си

  • доцент неделчо стойчев-
  • убийство-
  • бургас

Това е поредният случай, в който неблагополучията във взаимоотношенията в семейството, довеждат до фатален край, коментира криминалният психолог

Доц. Неделчо Стойчев: Най-вероятно убиецът от Бургас е имал симбиотична връзка с майка си - 1
Снимка: NOVA NEWS

Най-вероятно момчето (бел.ред. направило пълни самопризнания за убийството на майка си в Бургас) е имало систематизирани параноидни налудности и симбиотична връзка с майка си.

Това каза пред "Фокус" доц. Неделчо Стойчев, криминален психолог и бивш ректор на Академията на МВР.

"За съжаление, това е поредният случай, в който неблагополучията във взаимоотношенията в семейството, респективно между сина и майката в този случай, довеждат до фатален край. И общо взето, когато говорим за жестокостта в тези взаимоотношения, трябва да знаем, че хората, които упражняват някакъв вид насилие, каквото е убийството или разни други видове насилие спрямо хора, които иначе афишират, че обичат, уважават и т.н., много често, парадоксално, се случва именно по този начин, защото хората, на които държим, които обичаме и от които сме инвестирали някакви очаквания, ако ни разочароват, могат да предизвикат нашия гняв, нашата ярост и т.н.

Така че в тази симбиотична връзка между майка и син, тъй като доколкото разбирам, това е едно непълно семейство, в което липсва бащата, най-вероятно през годините са се натрупали достатъчно конфликтни взаимоотношения, които както обикновено в криминалната психология се казва, завършват с един такъв драматичен завършек, каквото е убийството на майката", коментира доц. Стойчев.

По думите му хората, които извършват убийства са такива, които в детството си са преживели някакви форми на насилие и по този начин са формирали и своята враждебност към света и останалите хора: "Много често в непълни семейства, да речем, майката, която в този случай е авторитетен човек, прикрива истинските проблеми в семейството и те накрая излизат и се разбира за тях, когато се стигне до един фатален край, какъвто е в този случай. В конкретния случай моята хипотеза е, че най-вероятно това момче наистина е трябвало да си пие някакви лекарства, но самият той, доколкото прочетох, е смятал, че пиейки по този начин лекарствата, води до някакви увреждания на органите му и т.н., което показва, че той най-вероятно е имал някакви систематизирани параноидни налудности, които в момента са обсебили съзнанието му и са станали основен регулатор на поведението.

И майката е влязла и той може би да я е разпознал като източник на тези проблеми. Тя най-вероятно е настоявала да си пие лекарствата и т.н. с чисто рационални аргументи, но когато човек е в едно такова състояние, обсебен от такива параноидни мисли, той общо взето е откъснат от реалността и не осъзнава, че всъщност има и някакви истински здравословни проблеми. Най-вероятно според мен това е и пусковият момент за насилието спрямо тази дама. Още повече че когато говорим за мотивацията на извършителите на убийства, винаги има две основни линии. Едната е свързана с тези дълбинни прихотравматични преживявания, които са маскирани, и човек се опитва да ги убие, опитва се по някакъв начин да ги компенсира в по-зрялата си възраст. И другата мотивация, ситуативната – пусковият момент".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Развийш ли

    24 3 Отговор
    С една дума Наркоман
  • 2 Бегай !

    13 7 Отговор
    Тоя не е нормален.Какъв психолог,какви 5 лв.Абсолютен дебил 😂 Боже...Боже ...! Пропаднала държава ...Боже !
  • 3 Нури

    27 0 Отговор
    Това е Параноидна Шизофрения Плюс Наркотиците Водят до Това Жалко за Майката Бог да я Прости Мир на Душата и
  • 4 Малоумие

    21 7 Отговор
    Този "специалист" направо го оправда. Майката го била разочаровала, той бил преживял насилие в детството и т.н. Алоу, ти чуваш ли се какво говориш? А това, че момченцето е наркоман и майката се е опитвала да му въздейства и да го накара да се опомни и да се вземе в ръце? От всичките ти бръщолевения, нито дума за това, че е наркоман. Според теб, той бил жертва и просто реагирал. Не знам какви книги си чел, но не са били верните
    Аман от такива специалисти, ей! А от факти и другите подобни да продължават да дават арена на такива недоразумения ...
  • 5 Механик

    9 3 Отговор
    Тоя доктор на колко раки е бил когато е казал всички тия дивотии? Изобщо някой разбра ли нещо от тая статия???
    Лично аз нищичко не схванах от изказа на тоя .

    Коментиран от #10

  • 6 !!!!!!!!!!!

    7 3 Отговор
    Не е виновен Георги, че е болен. Но амбициите на майка му и отчуждеността на баща му усложняват нещата и ето резултата. Нещата са много по-дълбоки.
  • 7 Даамм

    4 0 Отговор
    Пазете децата си от лапите на шарлатани психолози, ако искате децата ви да имат щастливо детство и нормално бъдеще!
  • 8 Тоя па

    3 0 Отговор
    Доцент станал, че и ректор на Академията на МВР бил?!? Сигурно се гласи и професор да става.
    А мисълта му е толкова объркана, че рецензентите на дипломната му работа са се чудили какво е написал и за да не изглеждат глупави, са му писали тройки и той взел научното звание, милият. А, ако има шанса и късмета да разбере колко е зле, ще си посегне сам и най-вероятно ще успее. Неделчо! Опомни се, бе!
    Навремето, като директор на Института по психология на МВР беше създал процедура по разкриване на отвличания, на базата на един единствен случай, с едни конкретни извършители. Профайлърите в САЩ пасти да ядат! Без да му дойде на акъла, че следващите извършители може да са съвсем различни натури, със съвсем различен манталитет, темперамент, логика, опит и т.н. И, че неговият модел за действие при такива престъпления може да закара в гроба жертвите на някое следващо отвличане.
    Ама такъв си е Неделчо - посредствен психолог, обременен от комплекси, някак си издигнал се до едни от най-високите постове в МВР. Добре е, че вече няма възможност да трови умовете на учащите се в АМВР и ИПМВР.
  • 9 Анонимен

    5 0 Отговор
    Пълни глупости ,които показват липсата на каквито и да е познания по психиатрия. Само ей такива измислени професии като психологията , която няма никаква връзка с медицината ,а е тип философия т е празни приказки,говорят по медии.Шизофреникът винаги убива най-близкия си човек.
  • 10 Анонимен

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    Психолозите не са лекари!!!!!