Last news in Fakti

13 Януари, 2014 19:22 1 786 0

Отложиха делото срещу Иван Славков

  • отложиха-
  • делото-
  • иван славков

Съдът насрочи следващите съдебни заседания на 10, 17, 20 и 21 март 2014 година.

Апелативният съд във Варна намери пречка за даване ход на делото срещу престъпната група на Иван Славков, доколкото подсъдимият Николай Хаджимихайлов е посочил причина за неявяването си днес в съдебно заседание, но изрично е декларирал желание пълноценно и лично да участва във въззивното производство. Втората съдебна инстанция освободи и служебния защитник на този подсъдим, който не може да изпълнява задълженията си, заради разногласия с Хаджимихайлов. Съдът насрочи следващите съдебни заседания на 10, 17, 20 и 21 март 2014 година.

Варненският апелативен съд се произнесе и по многобройните искания на защитата за събиране на доказателства във втората фаза на процеса. На 17 март до разпит ще бъдат допуснати исканите от адвокатите защитен свидетел №1, както и журналистката Веселина Томова, дотолкова, колкото са налице доказателства за връзките й с подсъдимите по това дело и със служители на ДАНС. Съдът указа на защитата в 7-мо дневен срок преди следващото съдебно заседание всички страни да представят своите въпроси към допуснатите свидетели. Въззивният съд приобщи по делото и 13 броя дискове със запис напредаването „Атака“ на ТВ „СКАТ“ и уточни, че всички страни по делото ще имат възможност да се запознаят с тези материали.

За следващите съдебни заседания съдът ще изиска и подробна справка от ДАНС и от ОД МВР Варна във връзка с инструкциите им за работа с доброволни сътрудници, дали Веселин Данов и Светлин Иванов са подавали декларация за такива, били ли са им възлагани разработки и средства за закупуване на оръжия и други предмети. Съдът счита, че е необходимо да бъде запознат с материалите от преписката, свързана с проверка дейността на прокурори от ВОП и за целта ще изиска информация за това от СГС, от НСлС и ВКС.

Втората съдебна инстанция не намира за необходимо по това наказателно производство да бъдат разпитани Алексей Петров и Ангел Тянков, т.к. те не биха могли да изнесат служебна информация за своите действия, извършени по служба. Апелативният съд очаква от ВОС информация за това дали е било направено искане за прилагане на СРС по отношение на Иван Славков и на Свилен Радев.Освен тази справка се иска т и документите по няколко ЧНД, във връзка с извършване на разпити пред съдия и искания за претърсване и изземване. Няма да бъдат разпитвани допълнително Веселин Жеков и Красимир Георгиев. Апелативният съд намира, че ВОП трябва да представи искането си за Европейска заповед за задържане  по отношение на Нурай Шукри, който е бил издирван в Германия, както и копие от Споразумението, което прокуратурата е сключила с него. Самият Шукри няма да бъде призоваван на разпит пред втората съдебна инстанция.

На 17 март тази година Апелативният съд ще разпита дознателя Диян Нанов, както и свидетелите Александър Цанев, Петър Петров, Асен Живков. В същото съдебно заседание показания ще дадат и 2 поемни лица, претърсвали лек автомобил .на Иван Фирков.

Съдът назначи и допълнителна дактилоскопна експертиза, във връзка с установени 3 годни следи по материали по делото, за които няма информация. Експертите ще изяснят дали тези следи са били съпоставяни със следи от подсъдимите по това наказателно дело.

В съдебната заседание на 20 март, Варненският апелативен съд ще разпита Мартин Еланджиев, Хасан Сабри, както и вещите лица по назначената допълнително дактилоскопна експертиза. В последната от посочените от съда дати (21 март 2014 година ) ще има възможност за пледоариите на обвинението и на защитата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА