Last news in Fakti

10 Февруари, 2014 08:41 1 495 2

Полицията погна битовата престъпност

  • полиция-
  • жандармерия-
  • битова престъпност

След грабежа селото не се двоуми и вкупом взема решение да се пази. Стопаните на над 500 къщи от общо 750 плащат по 5 лв. или 10 лв. в зависимост от това, дали имотът е обитаем или не, на охранителната фирма

Полицията погна битовата престъпност - 1
Снимка: Милена Богданова

От днес влизат в сила нови мерки срещу битовата престъпност - служители на жандармерия ще пазят селата от крадци. Разписани са правила за борба с масовите грабежи и кражби, които са зачестили в малките населени места.

Повече гориво за патрулките и повече полиция в малките населени места - това са част от мерките, които представи МВР с амбицията да реши проблема с битовата престъпност. Ще се създаде и „организация за профилактика на лица от така наречения активен криминален контингент", заяви главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. В най-рисковите райони като Видин, Враца, Монтана и София Област дежурствата ще са денонощни.

От полицията съобщиха, че разпределителният пункт във Врачанско е село Борован. Оттам в 10:00 часа жандармеристите тръгват към село Малорад. Тогава ще станат ясни и останалите населени места със засилено полицейско присъствие.

Междувременно поредно село в областта предпочете да си плаща, за да спи спокойно пред нощта. Селото се казва Лиляче, припомня бТВ. До декември почти не фигурирало на картата на престъпността във Врачанско, но домовите кражби зачестили - освен зимнина и метал, започнали да се задигат пари посред бял ден, а в средата на януари бил регистриран нагъл грабеж.

Маскирани нахлули в дома на 66-годишен самотник и след като го завързали и пребили, му отнели ценни бижута. „Влезли са трима, завързали са го със сезал, хвърлили са му як бой”, разказа Боряна Генчева от село Лиляче.

Буквално дни след грабежа полицията залавя извършителите по горещи следи. Потърпевшият пише благодарност, но вече не е същият. Отказва да разговаря с екипа на bTV, а и хората почти не го виждат из селото. Пред съседи споделил, че през деня спи, а нощем будува, наплашен стореното да не се повтори.

„Селото ни е с много малко кражби, като гледам какво е в положението в цяла България, нямаше начин да ни не стигне и нас това нещо”, коментира пред бТВ кметът на селото Цветослав Цветков.

След грабежа селото не се двоуми и вкупом взема решение да се пази. Стопаните на над 500 къщи от общо 750 плащат по 5 лв. или 10 лв. в зависимост от това, дали имотът е обитаем или не, на охранителната фирма.

С две ръце начинанието подкрепя и най-възрастната жителка на Лиляче - 99-годишната Сева Кепрова. „Не 5 лв., 10 лв. ще дам, само да пазят хората, и те такива, като мене нещастни, дето са сами, аз се заключвам с тия врата и райбер, с ония врата и райбер и пак не съм спокойна”, оплаква се жената.

Засега ефект има, категорични са местните. „Много често идват, ние сме в един баир, да си заспал, ще ги чуеш, щото бръмчат, светят, яки фарове има”, разказва жителката Боряна Генчева.

„Считам, че тия хора, които са лицензирани и въоръжени, и имат право да ги спрат, да ги проверят, мисля, че това ще окаже голямо влияние върху кражбите по селата”, коментира кметът.

В Лиляче одобряват и навлизането на жандармерия по селата. „Народо изнемогва, айдуците го краднат, полицията варди Народното събрание, у четири редици са се наредили там”, заяви Трифон Додов от Лиляче.

Засега в Лиляче няма да се отказват от частната охрана, защото не вярват, че жандармерията ще успее да огрее навсякъде. Подписка за такава охрана подготвят и в село Малорад, където със сигурност от 10 февруари ще има повече полиция заради пребитото семейство инвалиди.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Споок Армин

    1 0 Отговор
    90% от тези набези са дело на мургавите ни съграждани.Това създава етническа нетърпимост и много скоро ще ескалира в кръвопролитни сблъсъци.Тогава жертви ще има и от двете страни и за всичко ще са виновни политиците.Именно заради тяхната алчност народа озверя и от немотия краде каквотому падне.
  • 2 The Big Boss

    0 0 Отговор
    Нещо като военно положение ?