Last news in Fakti

15 Юни, 2024 08:27 2 720 46

Защо са й нужни бързи коли на полицията

  • полиция-
  • автомобили-
  • конфискация-
  • гонене

За 10 месеца софийските полицаи са конфискували над 360 автомобила

Защо са й нужни бързи коли на полицията - 1
Снимка: БГНЕС

За 10 месеца софийските полицаи са конфискували над 360 автомобила. Обикновено са на трупчета пред районните управления преди да бъдат преместени на специални паркинги.

"Имаме 4 на територията на София, но при първоначалните действия, трябва да са наблизо самите МПС-та и след това ги преместваме на съответните паркинги", обясни комисар Николай Крушарски - началник на столичната "Пътна полиция", цитиран от Нова Телевизия.

А сред конфискуваните коли има и каруца с желязо. Но не липсват и прецеденти. Софийският районен съд отказа да отнеме автомобила на Ивайло Цветков - Нойзи, който в края на миналата година беше хванат да шофира пиян. Според съдията тези промени в Наказателния кодекс противоречат на българската Конституция и на правото на Европейския съюз.

"Ние сме от страна на изпълнителната власт и изпълняваме законите в тяхната пълнота. Дали са правилно написани - ще продължим да ги изпълняваме, ако не - ще чакаме нови разпоредби", категоричен е той.

Шофьорите имат право да откажат полеви тест или кръвна проба. Според комисар Крушарски законът работи, а доказателство за това са резултатите. "Към момента на територията на София са загинали 10 участници в пътното движение, като миналата година са били 22", сподели комисарят.

От началото на годината на пешеходни пътеки в София има 36 инцидента, за щастие нито един с фатален край. В същото време над 1000 пешеходеца са глобени.

Дни преди началото на лятната ваканция от КАТ призовават: "Когато се движат в населените места, във всеки един момент да очакват на пътя да се появи дете. Те са там, за да играят. Да са предвидливи и ако видят, че една топка се търкаля по пътя след нея, ще дойде дете. Самите високи градуси влияят на водачите, допълнително ги уморява и топлината, съответно и шофирането. Един съвет - да правят по-чести почивки при дълги пътувания", допълва Крушарски.

От началото на лятото служителите на КАТ в София ще карат известна марка германски автомобили с над 335 конски сили. "Много са добри, качествени, със сериозен ресурс под капака. Те са агресивни и бързи на пътя с цел да догонят нарушителите. Колите са придобити от Фонда за безопасност на движението, където се натрупват пари от наложени санкции за превишена скорост от нарушителите", уточни директорът на "Пътна полиция".

Модерните автомобили ще се движат по високоскоростни пътища, но досега не са участвали в гонки. "Трябва да отговорим на необходимостта да бъдем адекватни на магистралите, където се развиват наистина високи скорости", отбелязва той.

Арсеналът на КАТ се очаква да се увеличи и с 270 триноги и стационарни камери до края на годината. Според Крушарски това е вид превенция. Дори и да искаш да превишиш - знаеш, че ги има и намаляваш.

Джигитите на пътя са най-често шофьори между 18 и 35-годишна възраст. Но от КАТ забелязват, че жените повече шофират пияни, отколкото мъжете.

Лошото време увеличава инцидентите на пътя, които в повечето случаи са леки. "Те се дължат предимно на неспазване на дистанция и отвличане на вниманието с телефон", обяснява полицаят.

Никой не е застрахован. Дори и МВР. "Имахме пътен инцидент с наш служебен автомобил. Водач на друг, излизайки от паркинг, рязко натиска газта и е ударил челно колегите. И двамата водачи са с отрицателни проби за алкохол и наркотици", разкрива той.

Според началника на столичната “Пътна полиция” манталитетът на българския шофьор се променя. "Има надежда да се промени мисленето ни и според мен полека вървим към подобряване. Доста често на нашенци им се налага да шофират извън граница и виждат какви са правилата. Разумният водач ги пренася към нашата територия", смята комисар Крушарски.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 КАТ аванта

    59 4 Отговор
    Необходими са бързи коли, защото завиждат на НСО за мелетата
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пич

    64 1 Отговор
    Само кретени може да си мислят, че нарушители се ловят с гонки! Ловят се със заградителни мероприятия. Гонката създава предпоставки за жертви - тъпаците които подгониха деца, и бяха с цивилна кола! Значи, такива автомобили не са необходими на МВР, и покриват нуждите на частни интереси!!!

    Коментиран от #12

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Катмобили

    35 1 Отговор
    Купете им направо хеликоптер ще паркират на тавана на нарушителите
  • 7 Калпазанин

    30 2 Отговор
    Необходими са ни бързи присъди и за всеки, не само за обикновените хора, тогава няма и да са ни нужни толкова много коли и в униформи, о какво означава да откаже тест с дрегер или кръвна проба, тогава защо изобщо да ни спират и защо би са ченгета в скъпи коли
  • 8 Наблюдател

    35 2 Отговор
    Да дрифтят по време на скучно дежурство.
  • 9 Нено

    54 1 Отговор
    Народа плаща за „Триноги“ 150000 евро броя и лаборатории за наркотици 50000 евро броя, а нарушенията и жертвите се увеличават.Защо ?Махнете от отговорни постове , всички пенсионирани „милиционери“ ,които се чувстват комфортно и безнаказано на поста който заемат и вземат една шапка пари. Същите правят страхотни дивотии в ущърб на Народа.....и никой не им търси отговорност. Изкарайте полицаите от храстите и РПУ-тата. Накарайте ги да предотвратяват ПТП-тата , а не да хващат "нарушителите" , гаврейки се с достойнствата на водачите на МПС. Така нарушенията ще се намаляват, вкл.и нощните гонки !! Накарайте полицаите да покриват физически, психически и образователни нормативи, че като ги гледаме , "полицай" изобщо не звучи гордо. Премахнете мутренската организация в МВР и свързаноста на всички нива в МВР и Прокуратурата с криминалния контингент. Накарайте МВР да се грижи за Народа,така че да се чувстваме в безопасност .Тогава ще заприличаме на нормална Европейска държава. Що се отнася до "бързите" коли ,самата формулировка "Те са агресивни и бързи на пътя с цел да догонят нарушителите" ,е в нарушение на законите. Трябва да има контрол във всяка една точка от пътищата и тогава нарушителите ще бъдат неутрализирани бързо и ефективно. А новите очаквани "триноги" струват колкото бюджета на НОЙ за 2 месеца.
  • 10 Това са рушветите

    25 1 Отговор
    На властта към полицаите, на които и Ролс Ройси да им купиш пак ще са покварени да вземат някой лев на черно и да мързелуват.
  • 11 ттн

    22 2 Отговор
    Защо не се купиха камери за превишена скорост
  • 12 Феликс Дж

    28 2 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Да доразвия мисълта ти, която се движи в правилна посока. Фондът за "Безопасно движение" се формира от глоби и не е финансиране от бюджета. Но ....... покупката на тия МПС е с обществена поръчка и тя е направена така, че да я вземе BMW (колите на КАТ и на граничните са от един представител). И разбира се правилният наш човек получава една "скромна", "скромна" комисионна. Т.е какво се получава на практика - глобяваните спонсорират личния "професионализъм" на най- "правилния" човек, на облажилия се. А сега познайте дали има или няма инструкция за засилване на ГЛОБЯВАНЕТО и дали зад това стои служебния дълг на полицаите или личния користен интерес на някой министър на ВЪТРЕШНИТЕ БОЛЕСТИ. Ето това обосновава всички подигравки към "доблестната" ни полиция.
  • 13 Кики Тъпото

    30 1 Отговор
    За какво са им на полицаите бързи коли ??? По-скоро защо BMW ? Има и напомпани опелчета , фордчета и всякакви по-евтини марки . Дори 200-250 кс са пре достатъчно да достигат бързо
    някого . Все пак автопарка ни не е от ферарита. Трябвало е някой да гушне
    тлъста комисионна . Та за това...
  • 14 Язе предлагам :

    13 1 Отговор
    За всеки полицай Трабанче.........
  • 15 Нойзи

    25 1 Отговор
    Моята не е конфискувана, защото закона не важи за мен.
  • 16 Незнайния воин

    16 1 Отговор
    Лично аз патрул на КАТ да патрулира по магистрала не съм виждал..като им знам заетостта повечето се придвижват от инцидент към инцидент..сега ако трябва да се върши работа с тия 400 коня ги пуснете да карат от град до град и да отчитат скороста по магистралата
  • 17 Милицай

    31 1 Отговор
    Беден народ-богата милиция.
  • 18 Веселин

    18 3 Отговор
    За да контролира дрогата и проституцията , бизнеса на мафията.
  • 19 Ако не отнемат автомобила на

    19 2 Отговор
    Нойзи са длъжни да върнат и да плащат за всички отнети досега
  • 20 Перко Сачмов

    14 1 Отговор
    Догодина щели да поръчат 30 хеликоптери и 200 Байрактари камикадзе.
  • 21 Реалист1

    17 1 Отговор
    Според мен е трябвало не БМВ-та да купят а Ламборджинита. Гледам Гришо си е взел такова. Ако си дойде в БГ няма да могат да го стигнат.
  • 22 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    14 2 Отговор
    Полицията НЯМА право да конфискува каквото и да е!
    Съда в България конфискува, не полицията!
  • 23 Буха ха

    20 2 Отговор
    Единственият начин въпросната скъпа марка да спечели обществена поръчка е ако изискването е емблемата да е кръгла, в синьо и бяло и да символизира витло на самолет. При нормални изисквания, има по-евтини алтернативи.
  • 24 Пич с Порше

    8 4 Отговор
    Не могат да ме стигнат, най много да се изпотрепят тия тъ па ци
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бързи Коли за Полицията?? Да може по

    22 2 Отговор
    Бързо да ги потрошат!! Ще подарят и на Украинската полиция, "поради Отпаднала Необходимост" Мафиоти, Продажни Мафиоти Управляват дуржавата!? За Детска болница събирайте Капачки!!
  • 27 За да возят

    8 1 Отговор
    Лекета журналистки
  • 28 Ще плащаме за сервизна профилактика

    15 1 Отговор
    Сервизно обслужване за резервни части за гориво смазочни материали на богатите баварци в левро
    Болен здрав носи
  • 29 За да може

    14 1 Отговор
    ТЪПИТЕ МИЛИЦИОНЕРИ да се правят на мъже. Ще ги разбият за няколко месеца. Нямат акъл да ги карат. Иска се акъл и дисциплина. Те не притежават такива неща.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Който няма акъл има крака

    5 1 Отговор
    В случая колела на кола
  • 32 Хахаха

    6 1 Отговор
    За да могат да се крият от храст на храст, преди да са ги тагнали в уейза.
  • 33 Иван

    8 2 Отговор
    Идва времето и на този шев на КАТ да хвани пътя.Новия министър няма да е К.С и този ще е пътник.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Кико

    7 1 Отговор
    Униформи няма шеста година ,кубинки също но затова пък за скъпи автомобили на шефовете пари има.На границата се ходи пеша но те откъде да знаят то от хеликоптера не се вижда.
  • 36 Уса

    5 1 Отговор
    Искат да приличат на американските полицаи,но ако може само да се возят удобно.От тях сиганите не се плашат дори и на летящи чинии да се качат принизени са до каруцари
  • 37 Даниел

    11 1 Отговор
    На места няма пътна маркировка,никакви знаци ,абсолютна тъмница,но БМВ -тата ще променят това??!!
  • 38 Скиорче

    5 1 Отговор
    Ако зимата се окаже, че няма кинти за зимни гуми, копрайм?
  • 39 Евразийски дебил съм

    3 2 Отговор
    С тениска на диктатора... В губернията трайно се култивират лумпени ! Аз децата си ги спасиха при гадните джендъри...вий тук се татуирайту патрЕотично
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Eй тоя преди

    5 1 Отговор
    Необходими са да започнат и полицай да загиват от скороста по пример над задокеанските им колеги
  • 42 Как защо

    7 2 Отговор
    Като охраняват престъпниците да го правят с подобни на техните коли,че иначе мутрите трябва да намаляват скоростта за да ги изчакват.Трябва да набавят и класни жрици за пълно обслужване.А девиза на МВР да стане "Грижата за бандита-основна задача на нашето МВР".
  • 43 факуса

    0 0 Отговор
    вместо коли камери трябваше да вземат,ся ще се надбягват с надрусани и ще има повече щети,и кат ги хванат все се оказват близки до власта,или са кат онзи с татуировките дет работил за полицията и правил квот си иска,защитен свидетел,бемократична индулгенция за неприкосновеност,смъртно наказание иска стига толерастия и лицемерно човеколюбие
  • 44 Рем

    1 0 Отговор
    Подкрепям, но това няма кой да го направи. Рахатлъка им е по важен и отчета за проверени и глобени.3
  • 45 007

    1 0 Отговор
    Според мен многопо ефективно беше с тези средства да се закупят мобилни камери за пътен контрол ,който да се монтират на много по евтини и бюджетни автомобили.Имам предвид ,че мобилните камери могат да засичат не само скорост за движение ,но могати да осъществяват и контрол по време на движение за много нарушения стига да има правилната настройка на камерата и обучени полицай да ги експлоатират.Те и сегашните камери имам предвид TFR1 -M могат да се използват за контрол в движение друг е въпроса ,че в момента те се използватсамо за контрол на скорост което е много по лесно и удобно за полицаите.З мен това са лекомислено похарчени пари за ненужни лскъпи луксозни автомобили.
  • 46 Акъл

    2 0 Отговор
    Гонките не хващат нарушителя. Гледал съм как го правят в САЩ - гонят го бавно и не го натискат, чакат сам да се забие някъде в път без изход, но така или иначе отгоре винаги го следят с вертолет и няма как да се скрие или да избяга. Ако имаха поне половин мозък, щяха за тия пари да купят вертолети или дронове.