Last news in Fakti

21 Февруари, 2014 15:08 7 317 0

Българи в световна мрежа за скиминги (Видео)

  • българи-
  • световна мрежа-
  • скиминги

25 са българите задържани в престъпната група, действала в света. Щетите са за над 1 милион евро

Съвместен екип за разследване между България, Испания и ЕВРОПОЛ разби престъпна група, действала на територията на цял свят.

В хода на разследването на територията на България, Испания и Унгария са задържани 25 членове на престъпната група. Иззети са скимиращи устройства, инструменти за изготвянето им, компютърни конфигурации, елементи от банкомати, СИМ карти, флаш памети, мобилни телефони, бележки от парични преводи, наркотични вещества и др. Това стана ясно на провелата се пресконференция  в Полицейския комплекс "Каниляс" в Мадрид, Испания по обяд днес. На брифинга бяха представени подробности относно проведена международна операция на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), испанските служби, ЕВРОПОЛ и ЕВРОДЖЪСТ за пресичане на незаконна дейност на българска престъпна група с електронни платежни инструменти на територията на няколко държави по света.

В хода на работата на Съвместния екип и в резултат на извършените оперативно-издирвателни действия са установени две разклонения на разследваната престъпна група, извършвала престъпления с електронни платежни инструменти на територията на България, Испания, САЩ, Доминиканската република и други страни по цял свят. С дейността си престъпната организация е спечелила над един милион евро и е причинила щети на стотици граждани.

Престъпната мрежа е била съставена от два вида групи. Едната специализирана в монтирането на банкомати на устройства за разчитане на данните от магнитната лента, а другата в клонирането на банковите карти и в последващото източване на суми от тях.

В Испания Националната полиция задържа 14 български граждани. По късно бяха задържани още 10 българи в България и един в Унгария.

В България са разкрити и две работилници, които лидерът на престъпната мрежа е използвал за анализ на различни видове «усти» за банкомати и изработване на устройства за разчитане на данните от магнитната лента и на паролите.

Част от извършваните престъпления са кражби от домове, трафик на наркотици и незаконен трафик на МПС. Основно членовете на групата обаче са се занимавали със скимиране на банкови карти и измами с платежни средства.

Разследването в Испания бе съсредоточено върху тези престъпления.

Предполага се, че от тази си незаконна дейност организацията е получила печалба, надхвърляща един милион евро.

Разследването започна през м. септември 2012 г., след като служители от Испанската национална полиция засече присъствието на членове на организацията в страната. В Мадрид, конкретно, бяха „атакувани” няколко банкомата чрез поставянето на устройства за клониране на магнитните ленти и получаване на ПИН кодовете, след което, не след дълго, банковите карти бяха източвани от банкомати на територията на различни държави.

По време на първата фаза на разследването полицейските служители установиха, че лицата, поставящи устройства на банкоматите, са с български произход. Същите са монтирали различни компоненти на банкомати с цел да скимират нформацията от магнитните ленти на картите и техните ПИН кодове.

Световна мрежа базирана в  България

След няколко месечно разследване бе установено, че лидерът на организацията пребивава в България, където има две работилници за анализ на „устите” на банкоматите. След задълбочено проучване на информацията е установено, че същият е изготвял компоненти за скимиране на данните от магнитните ленти и ПИН кодовете. След това е разпределял тези устройства на отделните групи от организацията, установени в различни държави.

Установено беше също така, че организацията е разполагала с два вида „клетки”, разпределени в различни държави

Хората от първия вид са били специализирани в поставянето на произведените в България устройства и в получаването на данните, необходими за пълното скимиране на банковите карти, след което така получената информация са изпращали на лидера си в България. Вторият вид „клетка” се е занимавала с клонирането на картите на базата на подадените от лидера данни и с последващото им „източване” в държави, различни от тези, в които са били получени тези данни.

Съвместен екип, Координиран от Евроджъст

По време на разследването е установено, че организацията действа в десетки държави, най-вече в Германия, Франция, Италия, Великобритания, САЩ, Мексико, Австрия, Доминиканската република, Коста Рика, Никарагуа, Перу, Аржентина, Тайван, Виетнам, Малайзия и Китай. Предвид международния обхват, в който се е действала престъпната организация, Испанската национална полиция предложи да бъде подписано споразумение за създаване на Съвместен екип за разследване в Евроджъст, съставен от служители от Испания, България и Европол.

В резултат на това сътрудничество през м. октомври 2013 г. в Испания се реализира първата фаза на операцията срещу „клетка”, действаща в Автономна област Валенсия, при която бяха задържани шест лица и претърсени три адреса, от което бе получена важна за разследването информация. Едно от претърсените жилища в Гандия, област Валенсия, беше използвано от групата за складиране на получаваните от България материали.

Втората фаза на операцията бе реализирана едновременно в Испания и България. Полицейски служители от Испания и Европол пътуваха до България с цел коордиране на действията и обмен на информация в реално време. При тази акция бяха задържани още 16 лица в Испания, България и Унгария и бяха претърсени 14 жилища и два офиса на фирми.

Задържане на лидера и разбиване на работилниците

При последната акция, проведена в България с участието на служители от испанската национална полиция и Европол, бе задържан лидера на организацията и бяха открити две работилници за изготвяне на електронните компоненти за монтиране на банкомати. Едната от тях беше специално охранявана чрез видеонаблюдение и добре обучени кучета. Работилницата бе замаскирана като част от кухненските мебели. Освен лидера на организацията бяха арестувани още две лица.

При претърсванията, извършени по време на трите фази на операцията, бяха конфискувани голям брой електронни устройства за монтиране на банкомати, предназначени за скимиране на данните от банковите карти и на ПИН кодовете на притежателите им), бели пластики, запаметяващи устройства, залепващи ленти за закрепване на механизмите, записки на ръка с адреси на лесни за „манипулация” банкомати, четци и записващи устройства на данни от магнитните ленти, два килограма метамфетамин, различни дози кокаин, везни и материал за обработка на наркотици. Намирането на наркотични вещества и на други улики по време на разследването доказва, че организацията е извършвала и други незаконни дейности. Освен с наркотрафик и скиминг, членовете й са се занимавали и с кражби от домове и незаконен трафик на МПС.

Над 1 милион евро печалби в Испания

Според разследващите, спечелените в Испания суми в резултат от скимиране на банкови карти и измама с платежни средства, както и от другите престъпни дейности на организацията, надхвърлят 1 милион евро.

Координацията между екипите и участващите институции бе постоянна.

В пресконференцията днес участваха заместник-председателят на ДАНС Ваня Стефанова, генералният директор на Испанската национална полиция Игнасио Косидо Гутиерес, директорът на ЕВРОПОЛ Роб Уейнрайт, заместник-председателят на ЕВРОДЖЪСТ Франсиско Хименес Вилярехо, началникът на Полицията на Мадрид Алфонсо Фернандес, Росана Йедо - старши прокурор от Специализирания съд и прокуратура на Испания, Хосе Сантяго Санчес Апарисио - главен комисар в Съдебна полиция, както и представители на звената, участвали в разследването.

ЕВРОПОЛ награди служителите от ДАНС, ръководили операцията от българска страна.

За координирането на операцията за първи път е сформиран Координационен център в седалището на ЕВРОДЖЪСТ в Хага.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА