Last news in Fakti

28 Март, 2014 16:48 2 479 1

ФБР издирва още българи в Чикаго

  • фбр-
  • издирва-
  • българи-
  • чикаго

Единият от задържаните у нас българи бе освободен, другият остава в ареста. В Чикаго текат разпити на нашенците

Във Федералния съд в Чикаго продължава изслушването на задържаните във вторник участници в международната схема за източване на кредитни карти и пари. В сряда двама от българите бяха пуснати под гаранция. Вчера обаче това не се случи. Съдът отдели повече от по половин час, за да чуе аргументите на Теменушка Колева и Емил Господинов, съобщи БНР.

Към  37-годишната Колева, за която бе съобщено първоначално, че е съпруга на основното действащо лице в схемата - Георги Мартов-Мицубишито, а сега се казва, че е негова приятелка, има повдигнати две обвинения - за измама чрез парични преводи и за възпрепятстване на правосъдието. Според разследването тя е изтрила файлове и е заличила доказателства от компютъра на приятеля си. Освен това е скрила от съда, че има банкова сметка с около 25 хил. долара. Това буди съмнение, че тя може би има намерение да се укрие, ако бъде пусната под гаранция и съдът отказа освобождаването й.

Не получи разрешение да напусне ареста и 44-годишният Емил Господинов, собственик на българския център "Родина" в Чикагското предградие "Норидж". Към него има повдигнати четири обвинения - едно за пране на пари и три са за измами за парични преводи.

Федералният съд отказа Теменушка Колева и Емил Господинов да бъдат пуснати под гаранция и поради факта, че са с двойно гражданство, което според властите им позволява лесно да избягат в България или в друга държава. Прокуратурата настоява и останалите участници да останат в ареста, докато делото не приключи, но днес изслушването продължава. Според закона задържаните в Чикаго българи са само обвиняеми и остават невинни до доказване на тяхната вина или на обвиненията срещу тях.

Междувременно обаче, според неофициална информация, ФБР продължава да издирва още нашенци, най-вероятно участници в същата схема. В българските кафенета и ресторанти в Чикаго агенти на Бюрото в последните дни са разпитвали персонала на заведенията и клиентите за още трима души, двама от които са били с български имена.

Междувременно Софийски градски остави в арестта единият от задържаните българи, а другият бе пуснат на свобода. От ареста излиза Михаил Петров, на когото съдът наложи по-лека мярка. Той има чисто съдебно минало, семеен е, има постоянен адрес и работи, освен това е болен от церебрална парализа. Вторият задържан, който остава в ареста за срок от 60 дни е Радослав Павлов. Това е срокът, в който трябва да постъпи и официално искане от САЩ за екстрадирането му.

И двете определения не са окончателни и могат да се обжалват или протестират пред Софийския апелативен съд в тридневен срок.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Daniel Petrov

    1 0 Отговор
    "Теменушка"...
    Ей, убивате ме с тоя правопис бе!
    Кой ви е пуснал толкова неграмотни да пишете репортажи, не знам...
    ТеменуЖка се пише!