21 Октомври, 2024 13:47 1 384 7

Разбиха печатница за фалшиви пари в Шумен

  • мвр-
  • разбиха-
  • печатница-
  • фалшиви пари-
  • шумен

При спецакцията са задържани двама мъже

Разбиха печатница за фалшиви пари в Шумен - 1
Снимка: БГНЕС

В Шумен разбиха печатница за фалшиви банкноти от 50 лева и 500 евро.

При спецакцията са задържани двама мъже, които вече имат присъди за други престъпления.

Окръжният прокурор Орлин Куздов съобщи, че "фалшивите банкноти са с изключително високо качество". Според признанията на един от арестуваните до момента те са създали поне 2000 броя от 50 лева.

По случая служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" работят повече от година. Единият задържан под стража е създавал фалшивите банкноти, а другият, който е с мярка домашен арест, е отговарял по-скоро за разпространението им.

Двамата мъже са си общували единствено по интернет. В глобалната мрежа са търсили и информация за материалите и техниката, които са нужни за изработването на копията на банкнотите. Осигурявали са си хартия от Китай и Турция, а турската хартия е предназначена за опаковането на дюнери, уточни зам. окръжният прокурор. „За първи път имаме такъв успех в Шумен. Това е тежко посегателство срещу цялата финансова система на България и Европейския съюз“, каза пред БНР окръжният прокурор Орлин Куздов.

Създателят на фалшивите банкноти може да получи от 5 до 15 години затвор.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Среднощен

    4 0 Отговор
    Браво на МВР
  • 2 Бижутера

    8 0 Отговор
    Не оневинявам престъпниците, но защо едни могат да си печатат, когато искат пари, а обикновенния човек да трябва да спестява хартийки, които НЯМАТ никаква стойност. Хората трябва да разберат, че цял живот събират и работят като роби за хартийки, които се печатат постоянно. ПАРИТЕ СА ИЗМАМА!
  • 3 Тома

    6 0 Отговор
    Те и краварите печатат на макс ама никой не ги лови.6758
  • 4 Някой си

    5 0 Отговор
    Защо се плащат данъци като държавата си печата пари?
  • 5 Евро фалшиво

    3 0 Отговор
    Поголовно се печата, ама няма да ви кажа къде! Аре от мен да мине, основно в ЕЦБ
  • 6 гробар

    2 1 Отговор
    грат козлоxyй като пукне ще го изядат червеите и буболечките. Ужасна смpaд ще вyнu. Ho никой няма да го зарови в плиткия трап.
  • 7 Теглих 5000 евро от банкомат

    1 0 Отговор
    В Брюксел преди две седмици на летището. 2 банкноти от по 100 евро се оказаха фалшиви (нередовни за да съм точен в изказа) после какъв филм беше да не ви обяснявам