Last news in Fakti

7 Май, 2014 15:53 1 266 0

10 години затвор за извършител на серия от въоръжени грабежи

  • 10 години-
  • извършител-
  • серия-
  • въоръжени-
  • грабежи

Подсъдимия Иван Василев ще изтърпи присъдата си при първоначален строг режим

Пловдивският окръжен съд осъди на десет години лишаване от свобода при първоначален строг режим извършител на серия от въоръжени грабежи в град Пловдив.

Подсъдимия Иван Василев е признат за виновен в това, че в периода 17 януари 2013г. до 15 април 2013г. в гр. Пловдив, на четири пъти, при условията на продължавано престъпление и при условията на опасен рецидив, е отнел чужди движими вещи от владението на различни лица, на обща стойност 5 863,24 лева, като употребил сила и заплашване.

През 2013г. Иван Василев живеел в гр. Пловдив, заедно с приятелката си Десислава Попова. От съвместното им съжителство двамата имали дете. Осъждан е няколко пъти за грабежи. Освен това, поради зависимостта им от наркотици, и двамата били включени за лечение в частни метадонови програми.

В началото на 2013г. подсъдимият и Попова останали без пари. Тогава Василев решил отново да започне да извършва грабежи. Решил на 17 януари 2013г. да ограби Пункт на „Български спортен тотализатор", намиращ се на бул."Копривщица".

За целта, след 14 часа отишъл в близост до обекта. В себе си носел пистолет. На главата си носел черна плетена шапка и бил с тъмни слънчеви очила.

По това време в пункта на работа като касиер-приемчик работела Стела Колева. Тъй като смяната й свършвала в 15 часа и в пункта нямало клиенти, тя застанала на вратата, намираща се между помещението за клиенти и помещението за обработка на фишовете. В този момент видяла, че към вратата на пункта се приближава непознато за нея лице и като преценила, че е клиент тръгнала да влиза в помещението за обработка на фишовете.

Василев бързо влязъл в помещението, приближил се зад Колева и извадил пистолета. След това го насочил към нея и й казал да дава парите. Колева му казала, че няма пари, при което подсъдимият отново повторил искането си като казал още, че ще я гръмне и че децата му били гладни. При тези думи започнал да я блъска към помещението за обработка на фишовете и опрял пистолета до гърлото й.

Въпреки че Колева се изплашила много, се опитала да окаже съпротива. Но подсъдимият, видимо по-силен от нея, я избутал навътре. Избутал я и до вратата на складовото помещение, при което Колева успяла да натисне паник-бутона за уведомяване на охранителната фирма.

През това време подсъдимият продължил да я блъска с опрян във врата й пистолет. В този момент видял парите от оборота за деня в отвореното чекмедже на шкафчето и спрял да блъска Колева. Като държал пистолета опрян на шията на служителката, се пресегнал през нея и от шкафчето взел сумата от 1450 лева в различни банкноти. След това пуснал Колева и много бързо напуснал обекта.

В началото на месец март подсъдимият отново останал без пари. Тогава решил да извърши нов грабеж от магазин в гр. Пловдив,

По това време в магазина на работа като продавач-консултанат работела Антонина Минева. Тъй като в момента нямало клиенти, тя стояла зад щанда. Възползвайки се от това подсъдимият бързо влязъл в магазина, извадил пистолета и го насочил към Минева като й казал, че това бил обир и да дава парите.

Служителката много се изплашила и в първия момент не могла да направи нищо. Тогава подсъдимият отново поискал парите, като допълнил, че щял да й „изпържи мозъка" и издърпал затвора на пистолета. Под въздействие на заплахата Минева се навела с цел да вземе паник-бутона и да го натисне.

Възползвайки се от това, подсъдимият с дръжката на пистолета ударил силно навелата се жена по главата отзад, при която последната почувствала силна болка. Въпреки това успяла да натисне паник-бутона. В този момент подсъдимият се пресегнал зад щанда и като „бръкнал" извадил кутията, в която Минева събирала оборота за деня. От кутията Василев взел 300 лева,  след което бързо напуснал магазина.

На 31 март 2013г. Василев решил за пореден път да извърши грабеж, тъй като отново нямал пари. Решил обекта да е магазин, намиращ се в  Пловдив на бул."Цар Борис III Обединител". Подсъдимият изчакал в магазина да няма клиенти и към 20 часа бавно се приближил към входната му врата.

По това време в пункта на работа като продавач-консултант работел Веселин Камбуров. Тъй като в момента нямало клиенти, той стоял зад щанда. Възползвайки се от това Василев бързо влязъл в магазина, извадил пистолета и го насочил към Камбуров като му наредил да дава парите.

Продавачът се изплашил, но в първия момент не могъл да направи нищо. Тогава подсъдимият отново поискал парите, като извадил черна найлонова торба и наредил на Камбуров да поставя парите в нея. След това подсъдимият се приближил до него и със силен удар с юмрук го ударил два пъти в лицето с дръжката на пистолета. И при двата удара Камбуров почувствал силни болки.

Действията на подсъдимия още повече изплашили последния и той отворил касата. Започнал да слага парите от обората, при което Василев му наредил да му даде и ваучерите на мобилните оператори. Камбуров изпълнил и това искане. По този начин подсъдимият взел пари в размер на 850 лева, и ваучери за мобилни телефони, всичко на обща стойност 1 545,60 лева.

Успокоен, че не е бил заловен при предходните три грабежа и обстоятелството, че отново бил без пари, подсъдимият решил да продължи да извършва други такива грабежи. Още повече, че това бил лесен начин да си набави пари за лични нужди.

На 15 април 2013г. решил да извърши грабеж в офис на Туристическа агенция „Крис-Кар" ЕООД, град Пловдив, намираща се на ул. “Тладстон“.

Василев изчакал в офиса да няма клиенти и към 16:30 часа бавно се приближил към входната врата на агенцията. Пред вратата спуснал шапката пред лицето си и влязъл вътре.

По това време в офиса на агенцията била Ангелина Накова.

Тъй като в момента нямало клиенти, Накова стояла зад бюрото и пишела на компютъра. Чула отварянето на вратата и погледнала натам. В този момент подсъдимият й казал бързо да дава парите, извадил пистолета си и го насочил към Накова. След това се приближил към бюрото и повторил искането си.

Второто искане било съпроводено и със силен удар с пистолета по лявата буза на Накова. От удара тя почувствала силна болка и много се уплашила.

В резултат на действията на Василев, Накова извадила от чекмеджето на бюрото си една кутия от мобилен телефон, в която държала парите и я посочила. Подсъдимият отворил кутията и прибрал 310 лева. По време на действията си Василев видял пръстените и ланеца на Накова и решил да вземе и тях. Подсъдимият взел и намиращия се на бюрото и един мобилен телефон.

На следващият ден оставил откраднатия телефон и бижута в заложна къща в София.

Междувременно полицейски служители установили активност на телефона от въпросната заложна къща. Били прегледани записите на охранителните камери и така установили самоличността на Василев като лицето, заложило откраднатите вещи. По- късно пострадалите разпознали Василев като извършител на грабежите.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА