Last news in Fakti

26 Май, 2014 19:16 2 026 1

Бисер Петното остава в ареста

  • бисер петното-
  • остава-
  • ареста-
  • съдът-
  • протестиращи-
  • свидетели-
  • закана-
  • убийство

Миланов е подсъдим за закана с убийство на Боряна Георгиева, а свидетел го защити с аргумент, че жените били изключително злопаметни и отмъстителни

Бисер Петното остава в ареста - 1
Снимка: БТА

Софийският районен съд отказа да промени мярката за неотклонение "задържане под стража" на Бисер Миланов-Петното и той остава в ареста, съобщи "Правен свят". Протестиращи, които са били в един палатков лагер още от протестите през март 2013 г., се разделиха на два лагера в показанията си по едно от делата срещу Бисер Петното днес. Мъжът, който миналата година бе сочен за провокатор по време антиправителствените протести от юни, а след това се изяви като контрапротестиращ, е подсъдим за закана с убийство, отправена към Боряна Георгиева. Според обвинението, на 6 юли м.г. около 18 часа в палатковия лагер край Народното събрание (НС), Миланов отправил закана с убийство към  Горгиева с думите: "… ще ти отрежа бавно и мъчително главата и след това ще ти се изходя във врата."

Въпреки че жената подала жалба непосредствено след това, минаха месеци до ареста на Миланов на 15 януари. Преди това той участваше в срещи на премиера Пламен Орешарски с граждани, а през ноември обикаляше с кола и мегафон край джамията в София и подбуждаше към насилие и омраза, за което също бе обвинен. Прокуратурата, обаче, се задейства активно срещу него едва след репортаж на бТВ от имот, в който Миланов се бе настанил със сподвижниците си от движение "Свобода" и агресивно опитваше да прогони журналистите, заради което пък е подсъдим за хулиганство.

От днешното заседание стана ясно, че Миланов има и поддръжници, които не са от обичайното му обкръжение. Такъв се оказа Георги Георгиев от граждански форум "Промяна", който е бил сред лидерите в палатковия лагер пред НС между март и края на май м.г. Той разказа, че в лагера имало назначени коменданти, които отговарят за реда и в един момент поверил тази отговорност на Миланов, след което в лагера станало "по-добре и по-чисто". Имало обаче и вътрешни интриги, а сред интригантите били Боряна Георгиева и Адриана Момчева. На въпрос на съда дали знае за конфликт на Миланов и Георгиева, свидетелят каза, че чул, че са се скарали за нещо, но бе категоричен, че тя не изглеждала изплашена. Двете жени дори се сторили по-заплашителни на свидетеля.

"Те щяха сигурно да го разкъсат. Жените са много отмъстителни и изключително злопаметни. Мъж, ако е, винаги ще прости, но те – трудно", заключи Георгиев.

След това показания даде и Адриана Момчева, която разказа, че първоначално се радвала от запознанството си с подсъдимия в лагера, но ѝ се "отщяло да комуникира с него", след като разбрала, че има криминално минало. С Боряна Георгиева, която е съпруга на осъдения за убийство на 15 години затвор Тихомир Георгиев-Боксьора, Момчева се запознала пак покрай протестите и бързо се сприятелили.

Съдия Станимир Миров попита свидетелката дали е била наясно с това, че и съпругът на Георгиева, както и Миланов, имат криминално минало. Тя обясни, че не знае за това, но било нормално приятелката ѝ да не споделя с нея такива семейни проблеми.

От думите ѝ стана ясно, че тя също била заплашвана от Миланов, но не с убийство, а със затвор, ако той вземел властта. Момчева призна обаче, че тя и Боряна продължили да ходят в палатковия лагер и след заканата с убийство от Миланов. На въпрос на съда, защо пострадалата е продължила да ходи там, където е подсъдимият, при положение че се страхува да не изпълни заканата си, свидетелката обясни, че ако човек има принципи, това е логично поведение. От показанията ѝ стана ясно дори, че Боряна и Миланов са продължили да се срещат в лагера и след спречкването. По-късно той дори я попитал какво прави там, след като подава жалби срещу него.

В залата имаше и симпатизанти на подсъдимия, които се обявиха за обществени защитници и поискаха от съда да им даде думата, защото за тях процесът бил политически. Съдия Миров им отговори, че може единствено да ги глоби и изгони, ако продължат да прекъсват заседанието А след като в края на заседанието отказа да измени мярката на Миланов и той остана в ареста, поддръжниците му обвиниха съда в корупция.

Миланов обясни пред съда, че иска мярката му за неотклонение „задържане по стража” да бъде сменена на „домашен арест”, тъй като в затвора животът му бил застрашен. Съдът обаче не уважи искането му, тъй като не били налице предпоставки за такава измяна на мярката. Следващото заседание ще се проведе на 14 октомври от 10.00 часа в Софийския районен съд. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    2 0 Отговор
    Там му е мястото!!