Last news in Fakti

5 Август, 2014 14:08 2 202 0

Воден куклен театър - за пръв път в България и Европа

  • воден куклен театър-
  • малък куклен театър "слон"-
  • спектакъл-
  • виетнам-
  • столичен зоопарк-
  • "райската птица"

Това древно изкуство досега е съществувало само в делтата на Червената река във Виетнам, разкриват създателите на уникалния спектакъл

Първия за България и Европа воден куклен театър ще покаже през август Малък куклен театър „Слон“. Части от уникалния спектакъл ще бъдат демонстрирани най-напред по покана на Драматично-куклен театър – Бургас, между 9 и 16 август в рамките на фестивала по повод на юбилея на театъра. Сред гостуващите участници ще са френски, германски, руски изтъкнати майстори на кукленото изкуство.

Същинската премиера на водния спектакъл на МКТ „Слон“ - “Райската птица”, е на 29 август и е едно от събитията, които ще защитават пред Европейската комисия кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019 .

Воден куклен театър съществува само на едно място в света – в делтата на Червената река във Виетнам. Това е древен традиционен куклен театър, чиито тайни остават загадка както за публиката, така и за професионалистите. За пръв път такъв театър, но изцяло подчинен на европейската културна традиция, се прави именно в България.

Спектакълът е плод на дългогодишните изследвания на доц. д-р Мирослав Цветанов – директор на Малък куклен театър „Слон“. Водният театър е и предмет на негов научен труд. В края на 2013 г. първият частен куклен театър у нас отбеляза своя четвъртвековен юбилей. В честването му бяха включени връчване на наградите “Златен слон” за изключителен и безкористен принос за издигане авторитета на кукления театър, премиерата на спектакъла “Цирк? Цирк?! Цирк!!” и нещо като своеобразен връх - “Райската птица” - спектакъл на вода.

За своя 25-годишен творчески път театърът е носител на 2 по 25 награди от международни фестивали от четири континента, за цялостен спектакъл, мъжка и женска роля, сценография и неколкократно - на наградата на международно детско жури. Идейният проект, сценографията и куклите са дело на Мирослав Цветанов. Но за такъв смел експеримент е необходим и съответен екип, какъвто той има в лицето на театъра. Авторският сценарий е на актрисата и режисьор Роза Николова, композитор е младият, но вече именит Пламен Цветанов. Във всички етапи на създаване участват и актрисата от МКТ „Слон“ Върбина Ангелова и изтъкнатият художник и карикатурист Диляна Николова.

Първият куклен театър на вода “Райската птица” се осъществява с любезната подкрепа на Министерство на културата, програма Култура” на Столична община и Столичен зоопарк. Да им върви по вода!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА