Last news in Fakti

6 Август, 2014 16:28 707 0

Министърът на културата кани творческите съюзи на разговор за проблемите в духовната сфера

  • мартин иванов-
  • петър стоянович-
  • служебното правителство-
  • творческите съюзи

Доц. Мартин Иванов обеща да влага цялото си сърце във всеки един ден работа

Министърът на културата в служебното правителство Мартин Иванов покани представителите на творческите съюзи и гражданските организации в културата на разговори за проблемите в духовната сфера чрез журналистите, които присъстваха на официалната церемония днес по приемането на поста от досегашния министър Петър Стоянович в зала „Колегиум” на Министерството на културата.

Доц. Мартин Иванов получи от д-р Петър Стоянович препис на Манасиевата хроника, какъвто по традиция си предават министрите на културата.

"Ще влагам сърцето си във всеки един ден, в който съм в Министерството на културата", подчерта на церемонията министър Мартин Иванов. Той посочи, че ще продължи всички положителни неща, които са постигнати или започнати от предишния екип на ведомството.

„Разбира се, има и доста неща, които ме притесняват, но по принцип не съм свикнал да хвърлям вина на предшествениците си. Ще коментирам конкретно проблемите едва след като се запозная подробно, на специална пресконференция”, обеща министър Мартин Иванов.

Служебният министър на културата обеща да се стреми към максимална откритост и прозрачност в управлението на институцията – така, както е било, когато е бил председател на Държавна агенция "Архиви".

"Зная, че няма да ни бъде лесно, особено след като не беше актуализиран държавният бюджет. Чудеса не са възможни, но мисля, че ще можем да осигурим стабилност в работата на администрацията, както и открит диалог по проблемите в сектора", каза министър Мартин Иванов.

Доц. Иванов не приема позицията, че няма място за култура в трудни времена. "И двамата с министър Стоянович като историци знаем, че и в много по-тежки времена от днешните българската култура е процъфтявала. Културата не е брошка на ревера за празници и слънчеви дни, която после да захвърлиш и да забравиш, но едва ли мисленето ще се промени за следващите два месеца - необходими са традиция, както и общи усилия", посочи Мартин Иванов.

Министър Иванов се обърна и с апел към журналистите да пишат много повече за култура, a тематичните телевизионни блокове да не се излъчват посред нощ, а в по-гледаем часови пояс.

„Ние всички сме в дълг пред културните дейци, пред хората на изкуството. А нека и не забравяме, че страната ни се представя най-добре пред света именно със своята култура, с това, което създават хората на духа с ръцете, ума и сърцето си”, изтъкна още министър Мартин Иванов.

Д-р Петър Стоянович каза на церемонията, че е предал на министър Мартин Иванов папка с успехите на Министерството на културата, постигнати през изминалите година и два месеца, като не е спестил да посочи там и някои от нерешените все още проблеми в сектора.

Известно е, че нищо не започва и не свърша с нас - брънка сме от общо усилие, затова аз пожелавам успех на новия екип в Министерството на културата в справянето с предстоящите задачи и предизвикателства, посочи д-р Петър Стоянович.

Той определи своя 14-месечен мандат като „донякъде успешен, но не и в неговата финансова част, за съжаление”. Остават и немалко проблеми за решаване, но оценката дали е било успешно предишното управление може да даде само историята, каза д-р Стоянович.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА