Last news in Fakti

4 Декември, 2014 15:07 1 194 0

Творческите съюзи: Искаме най-малко 1 процент от БВП

  • творческите съюзи-
  • 1 процент от бвп-
  • култура

Председателите на националните творчески съюзи се обърнаха към председателя на Народното събрание, министър-председателя и ръководителите на всички парламентарно представени политически партии. На пресконферернция в Пресцентър НДК, председателите представиха декларация, в която се казва: „Ние, представителите на националните творчески съюзи в България, отправяме този Апел, с твърдата воля страната ни да има ясна културна политика и точна визия за развитието и в обозримо бъдеще”.

В нея те настояват бюджетът за култура да е най-малко 1 процент от брутния вътрешен продукт. Освен това председателите на творческите съюзи искат Закон за българския език, Закон за меценатството, 2 процента отчисления от Закона за хазарта да отиват за НФ „Култура” и да се увеличат часовете по български език и литература, изобразително изкуство, музика и танц за децата от 1 до 8 клас.

На безпрецедентната обща среща председателите на съюзите на композиторите, писателите, художниците, артистите, филмовите дейци, архитектите, журналистите, преводачите и музикалните и танцови дейци поискаха законите на България да бъдат наистина европейски, а не резултат на половинчати реформи и политическа мимикрия.

Автор Георги Николов


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА