Last news in Fakti

22 Август, 2014 12:44 1 641 0

Георадар разкрива една от първите християнски базилики край Сердика

  • буховския манастир-
  • "св. мария магдалина"-
  • мала света гора-
  • софия-
  • сердика-
  • раннохристиянска-
  • базилика-
  • георадарно проучване-
  • тодор чобанов

Археологическите проучвания на Буховския манастир продължават

Георадар разкрива една от първите християнски базилики край Сердика - 1
Снимки: Столична община

Буховският манастир е част от софийската Мала Света гора и благодарение на направените археологически проучвания имаме сигурни доказателства, че манастирът е бил средище с огромна роля в духовния живот. Най-вероятно на мястото е един от първите големи християнски храмове, построени до Сердика, защото град Сердика е бил най-важен християнски център в региона.

Това каза заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов при проверка на напредъка на археологическите проучвания при Буховския манастир „Св. Мария Магдалина“ в присъствието на ръководителя на археологическия екип д-р Снежана Горянова и директора на Столичен инспекторат инж. Веска Георгиева. Обектът е много важен за развитието на туризма в региона, каза също д-р Чобанов.

Теренното археологическо и георадарно проучване на Буховския манастир „Св. Мария Магдалина“ се провежда през 2013 и 2014 г. в рамките на проекти, финансирани от Столична програма „Култура“, съобщиха от Столична община. Научен ръководител на проекта е Снежана Горянова (НАИМ-БАН), а археологическият екип включва още двама магистър археолози и трима студенти по археология.

Ръководителят на екипа д-р Снежана Горянова представи направените проучвания на обекта. Манастирът, разположен на около 1,5 км северозападно от град Бухово, е обект на научен интерес скоро след създаването си в началото на 80-те години на XIX в. Още при изграждането на функциониращата и днес неголяма еднопространствена, едноапсидна, засводена църква са разкрити стени и под на голяма базилика. През 2013 и 2014 г. е осъществено георадарно обследване на избрани сектори отвън и в двора на манастира и на места се отчита наличие на архитектурни останки с различен интензитет, като най-силни са на мястото на самата базилика.

През първия сезон на новото археологическо проучване е разкрита източната част от наоса и апсидата на раннохристиянския храм, допълнителното помещение от югоизток (оказало се гробнично, а не баптистерий), северният край на нартекса и малка част от югозападния ъгъл на екзонартекса и югозападната кула към него. През август теренната работа продължава с цялостното разкриване на останките от градежа.

Стремежът на екипа е през 2014 г. да завърши проучването на раннохристиянския храм, да бъде направена временна защитна запечатка на стените, които да се изявяват на терена и да подсказват за приемствеността в духовните традиции на това място през столетията.

С помощта на дарение е започнала работа по изграждане на път до Буховския манастир. Предстои поставянето на информационни табели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА