Last news in Fakti

10 Септември, 2014 20:40 2 034 0

Археолози откриха уникална епископска базилика

  • уникална-
  • базилика-
  • епископска-
  • археолози

Такава не е откривана у нас от десетилетия

Археолози откриха уникална епископска базилика - 1
Снимка: topnovini.bg

Ранно християнска епископска базилика откриха археолози при разкопки на римската крепост Залпада край село Абрит, Крушарско, съобщи интернет изданието dobrich.topnovini.bg, като цитира директорът на Регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов. Епископска базилика не е откривана у нас от десетилетия.

Залдапа е най-големият римо-византийски град във вътрешността на Добруджа. Датировката е от 4-6 в., като градът е унищожен в началото на 7 век. Отначало е бил на вниманието на румънските археолози и на основателите на българската археология Херман и Карел Шкорпил.

Археологическите разкопки на крепостта започнаха от 1 август и ще продължат поне още месец. Финансирането е 50 000 лева – 40 000 лева от Министерството на културата и 10 000 – от община Крушари. Научни ръководители на разкопките са доц. Валери Йотов – директор на Археологическия музей във Варна, и проф. Георги Атанасов от Историческия музей в Силистра, в тях участва и Йото Валериев от РИМ-Добрич.

Разкопките са били наложителни, за да се спаси забележителния римо-византийски град Залдапа и за нас е щастие, че попаднахме на една от емблематичните му сгради, споделиха участниците в разкопките. Месец и половина след началото на работата е установена една от най-големите ранно-християнски базилики в Добруджа и Североизточна България. Тя е съпоставима с най-големите храмове в Одесос, Томи - дн. Констанца и в Истрия. А е и най-новооткритата епископска базилика, където е интронизиран и се намира престола на епископа на Залдапа, отбелязан в писмените източници под номер 3 в римската или ранно византийската империя. Параметрите на храма са впечатляващи - основната й част е 37 м, широка е 21 м. Това е най-широката ранно християнска базилика, по-широка е от тази в Одесос, Марцианопол. Има основание да се счита, че тя е била двуетажна. Базиликата има рядка по красота и финес изпълнение на олтарна преграда. Друго забележително откритие е колона от бреча каролина - червен мрамор с бели ивици, който се е използвал за големи катедрали. Сред изключително интересните находки са четири мраморни гълъба, украса на амвона - мястото, където епископа е проповядвал. Намерени са и над 400 монети, кръстове, култови предмети, много мраморни елементи. Южно от базиликата се намира много интересен комплекс, великолепно изграден, в който археолозите се надяват да попаднат на епископската резиденция.

Базиликата е уникална с размерите си и намереният фрагмент от червена мраморна колона, каза Костадин Костадинов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА