28 Октомври, 2014 13:57 1 900 0

"Пътешествие в два свята" на Милчо Левиев ще се бори за "Грами"

  • диск-
  • "пътешествие в два свята"-
  • милчо левиев-
  • джаз-
  • фолклор-
  • "космическите гласове"-
  • ваня монева-
  • антони дончев-
  • бнр-
  • "грами"

Проектът съчетава джаз и български фолклор в изпълнение на хор Космическите гласове

"Пътешествие в два свята" на Милчо Левиев ще се бори за "Грами" - 1
Милчо Левиев

Новият диск на джазмена Милчо Левиев „Пътешествие в два свята“ беше представен в Медия центъра на БНР. Изключителният проект е съчетал джаз и български фолклор в изпълнение на хора „Космическите гласове“ с диригент Ваня Монева и е реализация на „Музикална къща БНР“ по повод на 80 години  БНР „Властелинът на ефира“. При изпълнението на „Рапсодия в синьо“ на Гершуин от Биг бенда на БНР космическите певици припяват „Яж попарата“!

Проектът е в две части. Първата е българска сюита по пет народни песни, които представят образа на жената. Втората е „Рапсодия в синьо“, която Левиев специално е аранжирал и е адаптирал за народния хор и за Биг бенда, като водещи са гласовете на певиците, а Левиев и Антони Дончев свирят на два рояла.

„Пътешествие в два свята“ е разказ за творческия път на Милчо Левиев, започнал в България и развитието му в Америка като музикант. „Това е преплитане на етнически елементи с джаз, но в никакъв случай не се е получило фрак с потури – заяви Левиев. – Това е житейската ми концепция, изградена върху различни човешки култури, защото винаги съм се интересувал повече от приликите, отколкото от разликите между хората“.

„Нова музика не се чува често в България – каза Хелия Чавдарова, директор на „Музикална къща БНР“. – Проектът е много сериозен и различен. В него е важна вселената, а не световете. Веднага след концерта в петък ще задвижим процедурата за кандидатстване на диска „Пътешествие в два свята“ за награда „Грами“.

„Това е свръхамбициозен проект – отбеляза Ваня Монева, диригент на „Космическите гласове“. – Съчетанието, което е направил Милчо Левиев, е нещо изключително. Нашият фолклор е много силен и, когато е преплетен с джаз, се получава уникална етно и уърлд музика. Това трябва да се види и да се чуе по целия свят.“

Меломаните ще могат да го чуят не само чрез диска, а и на концерти. Първият е на 31 октомври от 19 ч. в столичната зала „България“. Двата свята на твореца, който неотдавна навърши 70 години, ще бъдат представени в родния му Пловдив около Коледа, а след това и в други градове на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА