9 Декември, 2014 15:21 3 023 2

Езотерична музика от Петър Дънов ще звучи в зала "България"

  • петър дънов-
  • беинса дуно-
  • концерт-
  • музика-
  • езотерична-
  • петър ганев

Тази страна от творчеството на Беинса Дуно е добре позната в Англия, Франция, Русия и други страни, но не и у нас

По случай 150 години от рождението на Петър Дънов, неговото музикално творчество ще бъде изпълнено цялостно в цикъл от 7 концерта в зала „България“ под диригентството и в аранжимент на Петър Ганев.
Интегрално изпълнение на музиката на Петър Дънов се прави на голяма сцена за първи път. Цикълът има за задача да запознае широката културна общественост с това национално богатство. Участват изпълнители от най-висок ранг: Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, млади оперни солисти – звезди от първа величина. Концертите ще бъдат със свободен вход. Първият от тях ще бъде на 14 декември, неделя, от 11 ч.

Петър Дънов /1864 -1944/ е широко известен български философ, мистик и духовен реформатор.  Създател е на оригинално духовно учение, което развива принципите на християнството и дава методи за тяхното практическо приложение в живота на съвременния човек. Беседите и лекциите, изнасяни от него  в продължение на повече от 40 години, съдържат идеи за строежа на вселената, за еволюцията на човека, за обществото, културата, музиката, за мисията на българите и славянството в новата епоха на третото хилядолетие. Всред своите последователи Петър Дънов е известен повече с духовното си име Беинса Дуно, както и с нарицателното име „Учителя”.

Музикалното творчество  на Беинса Дуно обхваща над 180 солови песни и инструментални мелодии, разнообразни по характер и предназначение. Те са органична част от неговата Школа за духовно самоусъвършенстване на човека, където музиката изпълнява важна функция. Тази музика е лесно достъпна за обикновения човек,  но същевременно е и дълбоко съдържателна. Тя въздейства на всички нива на човешкото естество, като го пречиства и обновява. Първоначално музиката на Беинса Дуно е предназначена за индивидуални домашни занимания и за колективните потребности на школата, където се изпълнява едногласно.

По-късно по идея на Беинса Дуно негови последователи музиканти започват да я обработват и да я подготвят за сценична реализация. Тези сценични адаптации на музиката му са придобили публична известност под названието „аранжименти“. Всъщност става дума за съавторство, изискващо  дълбоко познаване на характера на оригиналната музика и на идеите, които са я породили. Музиката на Беинса Дуно има мощен енергиен заряд.

Той предрича, че в бъдеще талантливи музиканти ще създадат от нея мащабни музикални произведения.

Песните на Беинса Дуно са създадени в периода 1920-1944 г. Повечето от тях са върху негов авторски текст, като някои са написани на древния свещен език „ватан”. Други са върху библейски текстове. Част от песните пресъздават природни картини, които се съотнасят с вътрешни душевни преживявания на човека.

Беинса Дуно работи дълго време върху българската народна музика с цел да даде насока за подмяна на негативната образност в много от бавните, безмензурни песни с ново, светло и оптимистично съдържание. Той е искал песента на българина да бъде жизнерадостна и оптимистична, а не да оплаква нерадостната му съдба от миналото. Така се раждат редица песни в народен стил, в които той внася позитивно светоусещане и духовност както в словесната, така и в музикалната образност.

Специален дял от творчеството му са мелодиите, предназначени за създадения от него колективен танц „Паневритмия”, чиято цел е постигане на синхрон с природните енергии и ритми. Многообразието от теми и образи в музикалното творчество на Беинса Дуно е обединено от дълбока духовност, позитивна чувствителност и чистота. Това прави неговата музика незаменимо средство за трансформация, хармониране на вътрешните енергии в човека, настройка за съзерцание и медитация.      .

Музиката на Беинса Дуно е все още твърде малко позната в България. Тя е представяна на различни места по света /Англия, Франция, Норвегия, Русия, Япония, САЩ, Канада и др./, където се приема с възхищение и подчертан интерес. Тази музика представлява нов музикален жанр, който може да бъде наречен „езотерична музика“. Това е музиката на специализираните духовни практики - духовни учения и школи, която е слабо проучена в световен мащаб.

За разлика от другите музикални жанрове, езотеричната музика има сакралната функция да издигне човешката душа във висшите полета на невидимите светове, да я свърже с по-напреднали същества от ангелските йерархии, да я пречисти и я подготви за прехода към един по-съвършен живот в друго измерение. В това отношение музиката на Петър Дънов е уникално явление в световната музикална култура. Носеща приемственост с духовните постижения на предишни цивилизации, тя е построена по окултни правила и закони, чиято задача е да пречистят мислите и чувстата на човека, да го приведат в синхрон с космическите и природни енергии, да хармонизират и балансират биологичните процеси в човешкия организъм и фините сфери на неговата психика.

България е малка страна, но е дала много в сферата на музиката. Българският музикален фолклор е един от най-богатите в света, нашите православни църковни напеви се славят със своята чистота и неподправена духовна сила. Български музиканти от всички жанрове са пръснати по целия свят, заемайки водещи позиции в културния живот на много нации.

Един от жанровете, в които България има особен принос, но за него твърде малко се знае, е езотеричната музика. Още легендата за Орфей говори за особена музика, която има силата да омиротворява природата и зверовете, да трансформира човека и да го свързва с природните енергии и ритми, като го повдига духовно. Продължeние на това музикално течение е музиката на Беинса Дуно. Надяваме се в скоро време този нов жанр музика да заеме своето достойно място в българската музикална култура, а оттам и в световната културна съкровищница.

Петър Ганев /цигулар, копозитор и диригент/ е роден през1951 г. Той е потомствен последовател на Беинса Дуно. Израства в братското селище „Изгрев” /сега квартал на София/, създадено от Беинса Дуно за неговите последователи. Там Учителят държи своите лекции и провежда дейността си, изграждайки нов тип взаимоотношения между хората, основан върху принципите на любовта и братството. Петър Ганев възприема духа на музиката на Беинса Дуно пряко от своя баща Пеньо Ганев – музикант и фотограф на Учителя, един от първите негови ученици.

Петър Ганев е отличен познавач и изпълнител на музиката на Беинса Дуно. Той има водещо място в нейното популяризиране всред българската културна общественост. Завършва Държавна музикална академия в класа на знаменития български цигулар проф. Герги Бадев. Работи дълги години като водач на втори цигулки в „Софийска филхармония” и след това в Камерен ансамбъл „Софийски солисти”.  Концертира като солист и в камерни  ансамбли. Изпълнява барокова музика на различни старинни инструменти. Основава и ръководи братския хор „Богомили”, както и братски инструментални състави.

Като композитор той прави многогласни аранжименти на музиката на Беинса Дуно за хор, оркестър и различни камерни състави, което дава възможност за нейната сценична реализация в различни музикални жанрове. Петър Ганев осъществява многобройни мащабни концерти на музиката на Беинса Дуно с най-престижните професионални български музикални състави – Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов”, Камерен ансамбъл „Софийски солисти” и др. на големите български сцени.

През 1994 г. представя музиката на Беинса Дуно в Лондон и Кембридж. Като цигулар, диригент и пианист Петър Ганев  е реализирал стотици концерти с музиката на Беинса Дуно в България и чужбина и е осъществил многобройни записи с нея. Записал е три пъти интегрално музикалното творчество на Беинса Дуно – един път в собствено изпълнение на соло цигулка и два пъти в  аранжимент за глас и пиано. Създава ансамбъл „Музика Езотерика“, състоящ се от струнен квартет и певци, чиято цел е разпостранението на музиката на Беинса Дуно в представителен сценичен вид.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 православен

    0 0 Отговор
    Тоя дънов сега е на дъното на пъкала и се пържи.Не ходете на концерта не слушайте тая сатанинска музика,бягайте от музиката му от учението му от името му саммо да чуете бягайте.
  • 2 Дънов Сатанист

    0 0 Отговор
    Под духовен реформатор може би имате предвид, че е сектант и сатанист и неговото учение няма нищо общо с християнството???