18 Декември, 2014 14:52 1 324 0

МВР с проект за спасяване на произведения на изкуството

  • опак-
  • мвр-
  • спасяване-
  • опазване-
  • културното наследство-
  • произведения на изкуството-
  • престъпления-
  • италия

При превенцията и разкриването на престъпления, свързани с културното ни наследство, ще си партнираме с Италия

С финансовата подкрепа на ОПАК Главна дирекция „Криминална полиция“ към Министерството на вътрешните работи разработи информационен портал за усъвършенстване процеса на спасяване на произведенията на изкуството. Чрез портала ще се подобри скоростта на разследване, повишаване на разкриваемостта, облекчаване на криминогенната обстановка и превенция на този вид престъпления. За целта ОПАК е предоставила безвъзмездна финансова помощ в рамер на 376 718 лв.

По проект „Повишаване на административния капацитет на служителите от МВР за превенция и разкриване на престъпленията, свързани с културното наследство на Република България”, в рамките на 24 месеца е направен анализ на системните връзки на координацията между отделните служби и е изработена инструкция за работа и взаимодействие между МВР и ангажираните институции, свързани с опазване на културно-историческото наследство. За реализацията на проекта МВР си партнира с Република Италия.

Целта на проект 10-16-63 по ОПАК е подобряване на капацитета на служителите на МВР и координация на заинтересованите институции за превенция и разкриване на престъпленията, свързани с културното наследство чрез прилагане на иновационни подходи и съвременни технологични решения, свързани с доброто управление.

По време на заключителната пресконференция за представяне на резултатите ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма „Административен капацитет” Моника Димитрова-Бийчър изрази надежда, че разширената база данни по пилотния в тази сфера проект ще започне да се използва на практика, какъвто е смисълът от подобни проекти. Тя припомни, че по друг проект по ОПАК ще бъде попълнен регистърът с откраднатите културни ценности към Министерството на културата и пожела надграждане на тези проекти и през следващия програмен период.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА