Last news in Fakti

2 Януари, 2015 16:02 2 476 0

Софийската опера и балет изпраща 2014 с повече зрители и спектакли

  • софийска-
  • опера-
  • балет-
  • 2014
Софийската опера и балет изпраща 2014 с повече зрители и спектакли - 1
Снимки: Виктор Викторов

Със 121 300 зрители Софийската опера и балет изпраща 2014 г., което е увеличение с 33,1 % спрямо предходната година. Общо 406 пъти артистите от операта и балета са заставали пред своята публика на спектакли през отминаващата година - с 65,7 % повече от 2013. Резкият скок в броя на представленията се дължи най-вече на превърналите се в хит за най-младите зрители Концерти за бебоци – общо 130 от януари досега. С тази нова форма за привличане на публика практически отпадна съществувалата до този момент долна възрастова граница – в новооткритата зала „Бебоци“ заедно със своите родители, баби и дядовци вече се забавляват и зрители от 0-3 години.

161 са оперните, балетни и детски спектакли, изиграни през годината на Голямата сцена на първия ни оперен театър, което е с 6,8 % повече от 2013 г. 17 гастрола са осъществени от артистите на Софийската опера и балет тази година. Нараснали приходи и увеличена средна цена на билетите са други важни характеристики на отминаващата 2014 г. за театъра.

Интересни 7 премиерни заглавия и много гостуващи наши и чужди артисти привлякоха публика от близки и далечни държави. Зрители от 11 страни от 4 континента събра повторното изпълнение на „Пръстенът на нибелунга“ от Рихард Вагнер от 23-29 юли, като доайен сред вагнерианците се оказа 97-годишната Върна Парино от Сан Франциско. Тя бе прелетяла океана, за да изгледа за 76-ти пъти любимото си оперно произведение.

Много гости от чужбина и столичани посетиха спектаклите на открито на площад „Св. Александър Невски“ на „Борис Годунов“ от Мусоргски. Монументалната постановка на Пламен Карталов бе посветена на 100-годишнината на Борис Христов, 85 години от рождението на Николай Гяуров, с нея бе почетен и отишлият си неотдавна Никола Гюзелев. Стотният юбилей на оперната легенда Борис Христов бе отбелязан и с други знакови заглавия от неговия репертоар като „Аида“, „Набуко“ и „Фиделио“. В „Дон Карлос“ в ролята на Филип II гостуваха две звездни имена – Феручо Фурлането и Карло Коломбара. Борис Христов бе почетен и с гала-концерт „Мечтаното завръщане в Софийската опера“ в деня на неговото рождение, с научна конференция в БАН и с фотоизложба, посветена на живота и творчеството му.
Комичната опера „Пепеляшка“ от Росини по едноименната приказка на Шарл Перо бе сред премиерите с гости от чужбина. В постановката на Вера Петрова заедно с гостуващите Мария Жинга и Оана Андра, зрителите видяха и Петя Петрова, Мартин Цонев, Георги Султанов, Хрисимир Дамянов, Алек Аведисян, Атанас Младенов, Свилен Николов, Николай Петров, Орлин Невенкин.

Големият ни баритон Владимир Стоянов зарадва почитателите си в София с участия в „Травиата“ и „Набуко“ от Верди и с гала-концерт с откъси от творби на гениалния италианец в цикъла “Tutto Verdi”. Във Великденския концерт тази пролет публиката видя и чу за пръв път у нас световния кларинетист Джампиеро Собрино, който е артистичен директор на Арена ди Верона, заедно с известния вече и у нас диригент Дамиан Йорио.

Две премиерни заглавия зарадваха през тази годината младата аудитория – класическият балет „Зле опазеното момиче“ по музика на Луи Херолд и Петер Лудвиг Хертел и мюзикълът на Александър Владигеров „Бременските музиканти“.

Почитателите на Терпсихора бяха изкушени за четвърти път с творби на най-големите хореографи от САЩ в рамките на проекта „Американски балет за България“. Организиран със специалното участие на солисти на New York City Ballet и Софийската опера и балет,    всеки от спектаклите съдържаше петте заглавия: „Apollo”, „Gershwin Preludes“, „Concertino”, „Junk Duet” и „La Plage”. Последното издание на проекта представи още едно знаково име в американската и световна хореография – Том Голд.

Примабалерината Маша Илиева се представи изключително успешно в новото си амплоа – на постановчик и режисьор на пищната постановка на „Спящата красавица“ от Чайковски. Повече от 100 артисти и ученици от НУТИ украсиха сцената в шестте премиерни изпълнения на тази магична балетна творба.

Преди традиционният Новогодишен концерт за пореден път да изпълни залата на Софийската опера и балет в последния ден на 2014, през декември зрителите видяха за втори път постановка на световноизвестния аржентинец Уго де Ана. След огромния успех на „Аида“ през миналия сезон, този път той очарова дори неизкушените от магията на голямото изкуство зрители със своята версия на шедьовъра на Камий Сен-Санс „Самсон и Далила“. След цели 82 години отсъствие от софийска сцена, публиката се наслади на вълшебната музика, красивата сценография и неповторимите превъплъщения на звездата на Виенската Щатсопера Надя Кръстева като Далила, на популярния и у нас Ендрик Вотрих като Самсон, на гостуващия за първи път Станислав Трифонов като Великия жрец на Дагон, както и на солистите Даниела Дякова, Цвета Сарамбелиева, Костадин Андреев, Бисер Георгиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА