Last news in Fakti

23 Януари, 2015 15:35, обновена 23 Януари, 2015 15:38 1 553 6

Ще правим филмови копродукции с Индия

  • раджеш кумар сачдева-
  • вежди рашидов-
  • посланик-
  • копродукции-
  • филмовата индустрия-
  • филми-
  • кино-
  • култура-
  • музика-
  • рави шанкар-
  • нора джоунс

Време е за двустранно споразумение в сферата на филмовата индустрия заяви министърът на културата Вежди Рашидов пред посланика на страната Н. пр. Раджеш Кумар Сачдева

Ще правим филмови копродукции с Индия - 1
Снимка: Пресцентър МК

Министърът на културата Вежди Рашидов прие посланика на Република Индия в България Н. пр. г-н Раджеш Кумар Сачдева.

В началото на срещата министър Вежди Рашидов изрази своята привързаност и симпатия към Индия и нейната древна култура и традиции,  като специално отбеляза, че се възхищава на индийското творчество в областта на музиката и киното. Министър Рашидов посочи, че голямото географско разстояние не трябва да бъде пречка за задълбочаване на приятелството между двете страни и че трябва да се работи още по-интензивно за активизиране на културния обмен между държавите ни. 

Посланик Сачдева благодари на министър Рашидов за топлото посрещане. Дипломатът се съгласи, че е необходимо да бъде активизиран културният обмен, тъй като е и налице голям двустранен интерес. По време на срещата бе повдигнат и въпросът за необходимостта от по-скорошно подписване на изтеклата през 2012 г. Програма за сътрудничество в областта на науката, образованието и културата между България и Индия.

Посланик Сачдева посочи, че в момента индийската страна вече завършва работата по текстовете в Програмата за сътрудничество в областта на науката, образованието и културата между България и Индия за периода 2015-2016 г., с подписването на която ще се създаде и необходимата рамка за активизиране на културното ни сътрудничество.

Важен акцент по време на срещата беше и необходимостта от създаването на условия за партньорство в областта на филмовото изкуство. Министър Рашидов посочи, че по време на предишния си мандат е провел плодотворна работна среща с водещи индийски продуценти, на която са присъствали и български професионалисти от областта на киното и са обсъждани възможностите за задълбочаване на партньорството и обмяната на опит в сферата на киното.

Министър Рашидов припомни, че още преди 3 години е изпратено и официално наше предложение до индийската страна за изготвяне на двустранно споразумение за сътрудничество в кинематографията. „Време е да подготвим и подпишем двустранно споразумение за филмови копродукции, то ще е от полза за киноиндустрията и в двете страни”, каза министър Вежди Рашидов, като изтъкна, че Индия е на едно от челните места по производство на филми в световен мащаб и че задълбочаването на контактите ни в тази област са важни за българската киноиндустрия, която има огромен потенциал и изживява възход.

Министър Рашидов поясни, че наличието на споразумение за кинематографски копродукции не само ще създаде условия за обмен на добри практики и контакти, а и ще даде възможност и на двете страни да се възползват от различните услуги и инструменти за финансиране, достъпни за двете държави.

Индийският посланик Раджеш Кумар Сачдева прие положително идеята за създаване на правно-нормативни условия за филмови копродукции, като отбеляза, че през 2014 г. в България са били заснети общо 3 индийски филмови продукции, едната от които е и най-скъпата индийска продукция към момента, а премиерата й предстои през април тази година. Посланикът сподели също, че е присъствал през декември 2014 г. по време на снимките на една от тези продукции в Банско, където са участвали екипи от Индия и България, всеки от който е включвал по равен брой професионалисти – 65 българи и 65 индийци.

Той изтъкна, че е бил много силно впечатлен и от изключително високия професионализъм на българските оператори, технически екипи и каскадьори, както и от висококачественото оборудване и снимачна техника, които са налице в България, като заяви, че нашата страна превъзхожда дори и Швейцария по условия за заснемане на филми и ще е все по-предпочитана от индийските продуценти.

Като изрази надеждата си за увеличаване в бъдеще на броя индийски продукции, заснети в България, посланикът информира и за сложната процедура, през която трябва да преминат индийските кинотворци, за да участват в снимани в България продукции. „Ако бъде облекчен визовият режим за артистите, за професионалистите в сферата на киното, вероятно ще имаме и повече индийски продукции, които ще се снимат занапред в България”, каза още дипломатът.

В хода на разговора министър Вежди Рашидов сподели, че високо цени индийската фолклорна музика и ще бъде радостен, ако през 2015 г. в България се организира и голям концерт с индийски музиканти и танцови състави, който може да е и в зала 1 на НДК.

„Не крия, че самият аз от години съм голям почитател на великия индийски музикант и композитор Рави Шанкар”, каза Вежди Рашидов и отбеляза, че знае и за това какво огромно влияние е оказал този легендарен и виртуозен изпълнител на ситар върху творчеството на групи като "Бийтълс” в края на 60-те години на ХХ век.

Посланикът на Индия не скри радостта си от интереса на Вежди Рашидов към творчеството на легендата Рави Шанкар и припомни, че и дъщерите на Шанкар – Анушка Шанкар и Нора Джоунс, вече са станали световноизвестни музиканти и изпълнители. “Би било чудесно, ако поканите в България дъщерите на Рави Шанкар да изнесат концерти – сигурен съм, че те ще минат с много голям успех”, препоръча индийският дипломат. 

По време на срещата посланикът на Индия благодари на министър Рашидов и за предоставената възможност на 26 януари 2015 г. в галерия „Средец” на Министерството на културата да бъде открита изложба на съвременна индийска живопис -  „Умозрителност”. Посланик Сачдева уточни, че предстоящата изложба е организирана по случай навършването на 60 години дипломатически отношения между Република България и Република Индия, както и Деня на републиката – национален празник на Индия. Изложбата е под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 o my god

    0 0 Отговор
    .а ти малоумниците, правете и с бангладеш, пакистан и лесото
  • 2 Бай Тоз

    0 0 Отговор
    Тоя не си играе на дребни прави Лувъри филми с Боливут утре може и с малсианците. Спретне му на тоя тревата и достъпа до медии, а и до чашката.
  • 3 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Днес със Индия утре с Турция ... Евала Вежди ли си Брада ли си ама си на прав път!!!Това е истината!!!Ама все пак пари трябва да даваш за тези филми бе човек а икономиката ни е в колапс!!!Защо не вземеш една камера/от по-евтините естествено/ и не отидеш във факултето????Ето ти филм без пари-а пък може и да го изнесеш в Индия за някой лев бе човек....ама като не се сещаш....
  • 4 Монго

    0 0 Отговор
    Поне статисти имаме...
  • 5 Владислав Димитров

    0 0 Отговор
    Студия Бояна представя - Митхун Чакраборти във филма ...Танцор-Ръченица !

    Коментиран от #6

  • 6 Владислав Димитров

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Владислав Димитров":

    малке грешка Танцьор