Last news in Fakti

11 Февруари, 2015 11:33 4 806 0

Иван Юруков става Амадеус в нов театър

  • ндк-
  • нов театър-
  • "нов театър - ндк"-
  • бойко илиев-
  • "амадеус"-
  • иван юруков-
  • георги кадурин

Автор на проекта за новото арт средище в НДК е режисьорът Бойко Илиев

Иван Юруков става Амадеус в нов театър - 1
Иван Юруков; на другия кадър - режисьорът Бойко Илиев.

„Нов театър – НДК” отваря врати през март на мястото на магазина на „Балкантон“ и някогашната Зала 2 в подлеза срещу фонтана на Двореца на културата. За първи път културната институция дава поле за изява на млади и вече утвърдени творци, предоставяйки пространство за репетиции и нестандартни проекти във всички жанрове в съвместна инициатива с частен театър. Инициатор на проекта е режисьорът Бойко Илиев, създател на един от първите и най-устойчиви във времето частни театри у нас – „Диалог“. Той е вложил лично над 100 000 лева свои средства в новото арт средище.

Официалното откриване ще бъде на 9 март с премиерата на „Амадеус” на Питър Шафър. Режисьор на спектакъла е самият Бойко Илиев, който е поканил за ролите само четирима актьори, но какви!

Иван Юруков ще се превъплъти в ролята на младия Моцарт, позната на публиката от филмовото изпълнение на Том Хълси от култовата лента на Милош Форман. Неговият съперник и зъл гений Салиери пък ще бъде Георги Кадурин, който в лентата за Амадеус бе изигран от Френсис Мъри Ейбрахам, получил за изпълнението си „Оскар“. В останалите роли са Мариус Донкин и Мариана Миланова.

Програмата на театъра неофициално обаче ще стартира още на 5 март с моноспектакли, детски представления и гостуващи трупи. Над 40 представления с повече от 25 режисьори ще напълнят програмата още през март. Три от тях са премиерни, обявиха от НДК.

Към комплекса на залата ще има и денонощно кафене с книжарница, каквато е практиката в големите театри по света. “Тук драматурзите ще могат да намерят специализирана литература и записи на постановки. Това ще е едно духовно място, което ще събира съмишленици – хора, които имат желание за диалог с публиката, както и нужда от дълбоко творческо общуване по между си”, увери Бойко Илиев. Това обещава екипът на “Нов театър – НДК”, в чийто състав са още драматургът Александър Урумов, Димитър Стефанов и Цветан Николов. Те благодариха на новото ръководство на НДК в лицето на директора Мирослав Боршош за това, че след дълги и неуспешни перипетии “театралите вече имат свой дом”. “През годините бяха срутени много стени, но сега с общи усилия ги градим отново”, допълни Бойко Илиев.

“Щастлива съм, че НДК отново възвърна духа, който аз помня от детските си години. Това бяха години, през които до театъра имаше утъпкана пътека”, каза актрисата Параскева Джукелова.

“Знаете колко трудно се прави театър, особено частна инициатива. Зад този проект стои трудът на много хора, на целия екип на НДК и ние вярваме, че театралите ще имат при нас едно свое уютно място, а публиката ще преживее много незабравими мигове”, обеща Мирослав Боршош и пожела на добър час на всички, замесени в новото начинание.

На сцената на „Нов театър - НДК” ще могат да се видят всички жанрове и форми на изкуството, включително кино, опера и дори нощни представления, които ще се играят в петък и събота от 22:00 часа. Според Бойко Илиев посланията на всички постановки трябва да са позитивни, да вдъхновяват и да оставят приятно усещане у зрителите след представлението, “да ги карат да им се живее”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА