Last news in Fakti

15 Март, 2015 19:31 1 779 0

Иван Янев с изложба в София

  • изложба-
  • иван янев-
  • генезис-
  • живопис-
  • скулптура

На 17 март 2015 г. от 18:30 ч. в Галерия “Средец” на Министерството на културата на бул. “Ал. Стамболийски” № 17 се открива изложба скулптура и живопис "ГЕНЕЗИС" на Иван Янев, съобщиха от МК.

Експозицията с творбите на родения в гр. Кърджали художник ще гостува в престижната Галерия “Средец” на Министерството на културата до 24 март т.г. включително.

„Една от движещите сили на изкуството е изненадата. С тези думи на Пикасо бихме могли да определим и една от характерните особености на пластиките на Иван Янев. На пръв поглед, може би те не разкриват веднага своето преимущество да поднесат нетрадиционно овладяване на пространството, за което за предназначени. Но, оглеждайки тези определено разчитащи на триизмерно обхождане творби, откриваш тяхната привлекателност и не тривиално послание, с което те въздействат на зрителя. В какво се състои този похват на Иван Янев, който го отличава от останалите колеги, работещи в тази област? Основно – от творческото му въображение и от владеене на занаята, от овладените от скулптора възможности на металите и техниките, които той използва – от отливането до обработването на различните части от повърхността на пластиката. В едни случаи той търси контраста между излъсканата до блясък повърхност с тези, оставена с матово покритие, в други той играе свободно със съчетанието и ефекта на различните материали в рамките на една и съща пластика”, пише изкуствоведът проф. Аксиния Джурова за творчеството на Иван Янев.

По нейни думи, особено привлекателни са тези творби, в които той постига ефекта на преливания на цветовете от околната среда в огледалните вътрешни повърхности на пластиката, в контраст с твърдите, остро или меко нагънати контури и форми на общия силует. Така, освен чисто пластичен ефект, той включва като активен компонент във въздействието на творбите си цвета в неговите златисти нюанси, въздушно лилави, сини, бледозелени тонове, трептящи и преливащи се един в друг, и по този начин Иван Янев дава възможност на бронза да диша, да води свой собствен, независим от създателя си, живот. Така авторът постига и особено лирично въздействие и настроение, една характерна само за него поетичност, резултат и на ювелирното изпълнение на пластиките.

„Светлината, която се отразява и пречупва по гладките полирани плоскости във вътрешността на творбите му, създава усещането за прозрачна сянка, всеки момент готова да изчезне или да се трансформира в друга визия. Това подсилва виталността на пластиките му и дава възможност за различни интерпретации в зависимост от настроението на зрителя на нивото на развитост на неговите собствени инвенции и на способността му за интерпретация. Всъщност именно в това се крие изненадата, която поднася Иван Янев всеки път със своите живи и изящни пластики”, отбелязва проф. Аксиния Джурова.

Иван Янев е роден на 16 март 1961 г. в гр. Кърджали, България. През 1981 г. завършва Художествена гимназия за приложни изкуства в гр. Трявна. През 1990 г. завършва Художествената академия в София, специалност дърворезба. Дипломната му работа - монументална дървена стенна пластика, е изложена във фоайето на хотел в Сливенски Минерални бани. В периода 1990-1992 г. той участва във всички национални годишни изложби и частни галерии, както следва:
1990 Галерия „Отечество” - София
Есенен салон - София
1991 Пролетен салон - София
Есенен салон - София
1992 Пролетен салон - София
Галерия „Отечество” - София
Есенен салон - София
Участие в изложба в Германия
1993 Първа награда в архитектурен конкурс в колектив за изграждане на православен храм-паметник „Св. Висарион Смолянски” - гр. Смолян
Пролетен салон - София
Есенен салон - София
Софийска Градска библиотека
1995 Галерия „МАКТА”
Изложба в Националния дворец на културата
1997 Международно биенале на скулптурата, Тoямурa, Япония
1998 Галерия Годо, Прага
2000 Пленер Орешак 2000
Галерия „Цар Освободител”, София
2001 Пленер Трявна
Международно биенале на скулптурата, Тоямура, Япония
2003 Пленер Априлци, Галерия „Солерс”
2005 Международно биенале на скулпурата,Тоямура, Япония
2006 Белград-Сърбия
2007 Баня Лука-Босна и Херцеговина
Пожаревац-Сърбия
2008 Лакташи-Босна и Херцеговина
Ловеч - Градска галерия
2009 Награда за скулптура на Алианц Груп
2011 Изложба в галерия ,,Фонд 1300 години България”, гр. Трявна
Салон 2011, „Шипка” 6
2014 Пленер – гр .Елена, Пленер - остров Тасос
2015 Изложба (обща)галерия Пентименто, гр. София.

Иван Янев работи живопис, скулптура и дървопластика. Негови работи са притежание на частни галерии и частни колекции в страната и чужбина: Градска галерия - Кърджали, Курорт Бели брези - Ардино, както и в Швеция, Швейцария - Женева, Германия - Франкфурт, Англия и САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА