Last news in Fakti

18 Май, 2015 13:04 2 225 0

"Дух и материя" или нещо повече за скулптура Александър Дяков

  • "дух и материя"-
  • скулптура-
  • александър дяков

Авторът на творби с универсални морални послания се е превърнал в легенда за българския бокс, киното, артистичният живот и софийската бохема от втората половина на миналия век

Документалният филм за скулптура Александър Дяков "Дух и материя" ще може да видите в Дома на киното, ул. "Екзарх Йосиф" № 37, от 19,00 часа на 26 май 2015 г. Филмът е докосване до въплатения дух в творбите на вярващия в Бога скулптор Александър Дяков, независимо дали тези творби  са реализирани в публичното простраство, или са осъществени само като макетни пластики.

Авторът на творби с универсални морални послания се е превърнал в легенда за българския бокс, кино, артистичен живот и софийската бохема от втората половина на миналия век. Отделни щрихи при отстояване на принципите в  творческия  му път бележат социалните и житейски възгледи, които оформят неповторимата личност на Александър Дяков.

Александър Дяков е републикански шампион по бокс през 1952 г.; художник-постановчик на филмите: „Хроника на чувствата“-1961г., „Веригата“-1964г. и „Спомен за близначката“-1976 г. , режисьор – Любомир Шарланджиев; „Вълчицата“-1965 г., реж. Рангел Вълчанов; „Може би фрегата“- 1981г.; Ал. Дяков е изпълнител на главната роля във филма „С любов и нежност“ – 1978 г., реж. Рангел Вълчанов по сценарий на Валери Петров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА