Last news in Fakti

29 Март, 2023 11:31 2 828 31

Уволниха директор на училище, защото показала Давид на Микеланджело на учениците си, Флоренция я приветства

  • давид-
  • микеланджело-
  • статуя-
  • скулптура-
  • уволнение-
  • сащ-
  • флорида-
  • порнография-
  • ренесанс

Според един от родителите скулптурата на Давид, която е символ на Ренесанса и една от най-известните статуи в цял свят, е "порнографска"

Музеят във Флоренция, който е дом на именитата статуя на Давид на Микеланджело, покани учители и ученици от училище във Флорида да го посетят след скандал заради урок по изкуство, пише BBC.

Директорът на училището напусна след жалба относно час по рисуване в шести клас, който включвал изображение на статуята. Оставката идва, след като родител се оплакал, че изображението е порнографско, пояснява news.bg.

Сесили Холберг, директор на Galleria dell'Accademia, отправи поканата към класа. Тя каза, че директорът трябва да бъде "награден, а не наказан". "Да говорим за Ренесанса, без да покажем Давид, безспорна икона на изкуството и културата и на този исторически период, няма абсолютно никакъв смисъл", категорична е Холберг.

Абсурдният спор започнал, след като съветът на училището в столицата на щата Флорида принудил директорката Хоуп Караскила да подаде оставка, след като трима родители се оплакали от урок, включващ снимка на 5,17 метровата мраморна статуя, създадена от Микеланджело между 1501 и 1504 г.

Статуята е една от най-известните в западната история. Тя изобразява библейския пастир Давид, който отива да се бие с Голиат, въоръжен само с прашка и своята вяра в Бог.

Съобщава се, че бордът е притиснал Караскила, тъй като родителите твърдят, че не са уведомени предварително, че ще бъде показано голо тяло, като един от родителите дори нарича статуята "порнографска".

Случаят предизвика недоумение сред жителите на Флоренция и експерти по ренесансово изкуство.

Давид е шедьовър на италианския Ренесанс и символ на хуманистични ценности. Изложен е в Galleria dell'Accademia от 1873 г.

Холберг коментира, че е "изумена" и казва, че да възприемаш статуята на Давид като порнографска, означава не само неразбиране на Библията, но и самата западна култура.

"Не мога да повярвам, че това наистина се случва, отначало си помислих, че е фалшива новина, толкова невероятно и абсурдно. Трябва да се прави разлика между голота и порнография. В Давид няма нищо порнографско или агресивно, той е младо момче, овчар, който дори според Библията не е имал дрехи, а е искал да защити народа си с това, което има."

Кметът на Флоренция Дарио Нардела също отправи покана към учителката, която е показала на учениците образа на Давид на Микеланджело, да посети града и неговите произведения на изкуството.

"Да се бърка изкуството с порнографията е просто нелепо. Изкуството е цивилизация и тези, които го преподават, заслужават уважение."

В интервю за онлайн списание Slate Барни Бишоп, председател на училищното настоятелство, коментира, че миналата година директорът е изпратил известие до родителите, предупреждавайки ги, че учениците ще видят Давид на Микеланджело, но това не е направено тази година. Той нарече това "впечатляваща грешка" и каза, че "родителите имат право да знаят всеки път, когато на детето им се преподава спорна тема или картина".

Според флорентинския историк на изкуството и декан на Университета за чужденци в Сиена Томазо Монтанари подобно отношение е "смущаващо".

"Първо идва ужасът от липсата на образователна свобода, тъй като тя не трябва да бъде ограничавана или манипулирана от семействата", каза Монтанари.

"От друга страна, от културна гледна точка, западният свят има тенденция да свързва фундаментализма и цензурата с други общества, вярвайки, че притежава способността да разпространява демократични идеали по целия свят. Но това културно отстъпление ясно подчертава наличието на фундаменталистки възгледи и на Запад."

Въпреки че няколко родители и учители планират да протестират срещу оставката на Караскила на заседанието на училищния съвет, тя не е сигурна, че ще приеме работата обратно, дори ако ѝ бъде предложена.

"Имаше такива противоречия и такива катаклизми", каза тя в интервю за Асошиейтед прес. "Наистина би трябвало да се замисля дали това наистина е най-доброто."

Обратно във Флоренция, Холберг отбеляза: "От величествени статуи до очарователни фонтани и картини, Италия е препълнена с произведения на изкуството, не само в музеите, но и във всички нейни градове, площади и улици, като някои включват голи фигури. Това прави ли го порнография? Трябва ли цели градове да бъдат затворени заради художествените изображения на човешката форма?"


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соломон Паси

    52 19 Отговор
    Ако синът ви на 8 години търси своята полова идентичност, на 12 си прави операция за смяна на пола а на 16 прилича на Емили с тротинетката значи сте избирател на ПП и ДБ.
  • 2 Бай Дън 🌈-ясалия

    53 3 Отговор
    "Микеланджело не може, драгшоу може" Това са ценностите на новата транслиберална Америка!

    Коментиран от #15

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 КУПЕЙКИН ЩЕ НИ ВЪРНЕ

    6 26 Отговор
    В „РЕНЕСАНСА”....☝ ФИГ.1

    Коментиран от #10, #20

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    59 2 Отговор
    Филми със сеХ, насилие и наркотици -
    няма проблем ❗
    Изкуство от вековете , о това е проблем ❗
    Да го покрият ли с панталон 🤔🤔🤔
    След цензурата на Агата Кристи , няма да е изненада ❗
  • 6 човек от народа

    47 1 Отговор
    дали , ако Давид беше от трети пол, щеше да има протестиращи !?

    Коментиран от #7

  • 7 фен на сидеров

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "човек от народа":

    ще смеят ли !?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 майко мила

    21 1 Отговор
    тия дето са я уволнили да не са паднали от малмакс с алф учениците от 5-6 клас гледкат порно в час и не само в час и какво ли не в ютуп и редом та като са видели давид на микеланжело е станала голяма драма ми да го е облякла даскалицата в балтон бе и да го показва на учениците те милите могат да и изнесат лекция по анатомия за човешкото тяло и т.н.
  • 13 Родителите

    13 17 Отговор
    .. са мислели, че е порнография, защото самите те такива неща мислят, когато видят голо тяло. Просто когато си неук, всичко има различен смисъл. Нещо като русофилите по множество теми.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Иронията е

    4 23 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Дън 🌈-ясалия":

    ... че точно тия, които се оплакват от "джендърясалата Америка" са и тия, които са подали оплакването. Щото са нкякави ултраконсервативни негра мотници, които от сутрин до вечер четат Библията и се кланят в някоя от сектите си. В тоя смисъл, те са много по-близо до русофилите, които също се пишат консервативни и се оплакват от "джендарството".

    Коментиран от #22, #28

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гюро

    28 0 Отговор
    Тъпите американци със псевдо морал и религиозност!
    Може да се приеме оплакването на смотаняци те родители само ако докажат ,че са създали детето си без полови органи,например бащата е поливал майката със златен дъжд и оп - морален изтърсак!!!Аман от слабоумни и!!!
  • 18 Гюро

    12 0 Отговор
    Тъпите хамериканци със псевдо морал и религиозност!
    Може да се приеме оплакването на смотаняци те родители само ако докажат ,че са създали детето си без полови органи,например бащата е поливал майката със златен дъжд и оп - морален изтърсак!!!Аман от слабо...умници!!!
  • 19 Гюлю

    5 0 Отговор
    Тъп...ите хамери..канци със псевдо морал и религиознос...т!
    Може да се приеме оплакването на смотаняци те родители само ако докажат ,че са създали детето си без полови органи,например бащата е поливал майката със златен дъжд и оп - морален изтърсак!!!Аман от слабо...умници!!!
  • 20 Баш тебе, ЦентУвкин, няма

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "КУПЕЙКИН ЩЕ НИ ВЪРНЕ":

    как да те върне който и да е y "РЕНЕСАНСА", ти си в пале0лumа😏 (без "...").
  • 21 глоги

    7 0 Отговор
    Уволниха директорКА на училище, защото е показала статуята на Давид от Микеланджело на учениците си,а Флоренция я приветства.
  • 22 Тизека, значи, cи

    14 0 Отговор

    До коментар #15 от "Иронията е":

    във възхита от джендърясалаmа Америка🤔? Можеше да си го признаеш и без толкова усукване ..
  • 23 цербер

    0 0 Отговор
    Сесили Холберг- директорка на Galleria dellAccademia
  • 24 въпросче

    15 1 Отговор
    Значи да гледат порно може,а да видят Давид на Микеланджело не може. Тъй ли?
  • 25 адаша

    17 0 Отговор
    Излиза, че Давид е хард порно, а Венера Милоска и картините на Рафаело и Бокачо- софт. До къде я докарахме!
  • 26 Бегай !

    15 0 Отговор
    Големи "моралисти" тия,иначе ходят по гей сборища и си лапат маркучите на всеки ъгъл !
  • 27 бай Даньо

    1 0 Отговор
    Абе култура култура, ама трябва да си признаем че цялата култура се върти около ... !?
  • 28 бай Даньо

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Иронията е":

    Описал си електората на рижия клоун и ганчопитека е там .
  • 29 Соваж бейби

    5 1 Отговор
    Хахахааа точно в тази история се сещам за Бодлер какво е написал и е супер точен !-
    Всички буржоазни т.....ци, произнасящи непрекъснато думите: „Неморално, неморалност, морал в изкуството“ и други глупости, ме карат да мисля за Луиз Вилдиьо, пp.....ка за пет франка която, придружавайки ме веднъж в Лувъра, гдето никога не бе стъпвала започна да се изчервява, да си крие лицето и като постоянно ме дърпаше за ръкава, ме питаше пред безсмъртните статуи и картини как е можело да се изложат публично такива неприлични неща...че и това ?!
  • 30 Тото 1 и Тото 2

    9 1 Отговор
    Това звучи като виц ! Тази АМЕРИКАНСКА премяна ли искат и ние да облечем ? На псевдоморализъм ! На ужтолерантост ! На психопатия ! На нови ценности , на арогантост и обратна дискриминация !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.