Last news in Fakti

19 Май, 2015 01:33 1 101 0

Договориха дни на културата на Азербайджан у нас

  • азербайджан-
  • договориха-
  • дни-
  • културата

Предвижда се да се подпише документ за програма 2015 – 2018 г. между министерствата на културата на България и на Азербайджан

Дни на културата на Азербайджан ще се проведат у нас през 2016 г. За това се договориха днес на среща в Баку министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на културата и туризма на Азербайджан Абулфас Гараев. Срещата между двамата министри бе в рамките на започналия днес в Баку Трети световен форум за междукултурен диалог.

Министър  Рашидов представи на министър Гараев и Проект на българската страна на Програма за сътрудничество в областта на културата между Министерството на културата на Република България и Министерството на културата и туризма на Република Азербайджан за периода 2015-2018 г. Предвижда се подписването на документа да стане при визитата на министър Абулфас Гараев, който прие поканата на министър Рашидов да посети България още през тази година.

Програмата 2015 – 2018 г. между министерствата на културата на България и на Азербайджан  предвижда:

Сътрудничество в областта на музиката и танца – размяна на оперни, балетни, фолклорни състави и солисти, като организацията се извършва по импресарски път,  размяна на информация и взаимни покани за участие в музикални, балетни и танцови международни прояви, организирани на територията на всяка една от страните. В Министерството на културата е получена покана от азербайджанска страна за българско участие в шестото издание на Музикалния фестивал „Пътят на коприната”, който ще се проведе в периода от 1 до 5 юли 2015 г. в град Шеки в Азербайджан.

Сътрудничество в областта на изобразителното изкуство, както и пряко сътрудничество между музеите и художествените галерии. В Министерството на културата постъпи писмо от Елданиз Ибрахимов, директор на Галерия „Абшерон” в Баку и член на Съюза на художниците на Република Азербайджан, относно идея за откриване на представителство на Съюза на художниците на Р. Азербайджан в Р. България, с цел организиране на съвместни изложби в областта на изобразителното изкуство. Идеята на Ибрахимов е в дългосрочен план това представителство да се превърне в своеобразен културен център на Азербайджан в България, който да играе роля за укрепване на културните връзки между двете страни. Министерството на културата подкрепя идеята и ще съдейства в рамките на своите възможности и компетенции.

Сътрудничеството в областта на институциите, занимаващи се с проучване, защита и консервация на движими културни ценности – осъществяване на съвместни проекти за сътрудничество за разпространение, защита, съхранение, реставрация и управление на културното наследство, обмен на информация за незаконно изнесени културни ценности от двете страни. Отправяне на покана към азербайджанската страна за съвместно сътрудничество в областта на опазването на историческото и културното наследство и консервацията на археологични паметници и обекти и в областта на подводната археология, която има добри традиции у нас.

Сътрудничество в областта на книгата и библиотечното дело – поощряване на превода на най-добрите художествени и научни произведения на другата страна, обмен на информация за  консервацията и реставрацията на писмени паметници, насърчаване на издателските институции за участие в международни панаири за книги.

Установяване на контакти и сътрудничество в областта на защитата на авторските права на художествената, учебната и научната литература, съгласно националните законодателства и международните споразумения, подписани от Страните.

Сътрудничество в областта на киното – обмен на информация за международни кинофестивали и съдействие за провеждането на реципрочна основа на Седмици на българското и азербайджанското кино.

Сътрудничество в областта на фолклорното изкуство – размяна на покани на професионални и самодейни ансамбли за участие в международни фестивали и конкурси, провеждащи се в двете страни.

Сътрудничеството в областта на театъра се изразява в размяната на информация и покани за участие в провеждащите се на територията на всяка от страните театрални фестивали.

Провеждане и на Дни на българската култура в Азербайджан и Дни на азербайджанската култура в България.

Министър Рашидов разговаря днес и с членове на ръководството на Фондация „Гейдар Алиев”, която има богат опит в опазването и популяризирането на културното наследство. На срещата присъства и Мая Христова, посланик на България в Азербайджан. От ръководството на фондацията изразиха благодарност за активния диалог, който имат с Христова и с българското посолство.

В рамките на участието си в Третия световен форум за междукултурен диалог в Баку  министър Вежди Рашидов се срещна и с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Бокова поздрави министър Рашидов за големия успех на България с представянето на нашата изложба „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България” в Лувъра в Париж.

Вежди Рашидов и Ирина Бокова обсъдиха конкретни възможности за активно сътрудничество между Министерството на културата и ЮНЕСКО. Ще бъде ускорен процесът на вписване на нови български културни обекти в Списъка на световното наследство. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА