Last news in Fakti

19 Май, 2015 14:04 1 285 0

100 изложители, 50 автори на Панаира на книгата

  • 100 изложители-
  • 50 автори-
  • панаир на книгата

Рекордно участие

Сто изложители и 50 автори на Панаира на книгата.Събитието е най-голямото подобно от началото на този фестивал и ще продължи в периода 19-24 май на етажите и полуетажите на НДК.

“Това са едни от най-хубавите дни в Двореца, когато тези огромни пространства се оказват тесни, защото са пълни с книги. В следващите дни хиляди хора навеждат поглед и четат книги . Панаирът на книгата е много важен момент за мен, защото виждам едни хора, които всеки ден, със своята работа, правят възможна българската култура - това са българските издатели. Те са вече не само наши партньори, а и приятели на Двореца”, заяви в началото на откриването директора на НДК Мирослав Боршош и аплодира българските издатели.

Той напомни известния цитат на свeти Августин Блажени: “Много е хубаво да получиш подарък библиотека, но още по-хубаво е да можеш сам да си я направиш” и изрази надежда, че след дните на Панаира на книгата в Двореца библиотеките на много хора ще станат по-богати.

“Това е най-големият “Пролетен панаир на книгата”, тъй като надхвърлихме 1000 кв. м. площ, което визуално може да бъде представено, че е от партера на НДК, през полуетажите, чак до третия етаж на Двореца”, заяви председателят на УС на Асоциация “Българска книга” (АБК) Веселин Тодоров.

Той подчерта, че всичките 100 изложители са издатели, а любителите на книгата ще могат да се срещнат с преводачите, издателите и с някои големи автори от национален и световен мащаб. Събитията в културната програма са над 60, с участието на над 50 български автори.

“За мен е истинско удоволствие да поздравя всички от името на министъра на образованието и науката проф. дпн Тодор Тонев и заедно да споделим радостта от този празник на духа и на българския народ. Празник, който хората свързват с 24 май”, заяви зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева.

“Не може да има просперитет в една държава, в която знанието не е на висота. Не може да има мислещи и грамотни хора, ако няма творци и издатели, които да дадат шанс на българския дух. Поради тази причина за мен е изключително удоволствие да поздравя организаторите и домакините на “Пролетния панаир на книгата”, допълни тя. Тя изрази надежда, че това събитие ще бъде повод за българските учители, ученици и всички граждани да намерят по едно зрънце от съкровищницата на българския дух, който да пренесат в личните си библиотеки.

“Аз съм израснала с книгите и за мен това е наистина светъл  празник. Поздравявам всички, които работят в това поле на дейност и им пожелавам много бъдещи успехи”, заяви зам - министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова.

Преди началото и след края на събитието специална хореография представиха децата от Средно специално училище за деца с увреден слух “Проф. д-р Дечо Денев. ”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА