Last news in Fakti

1 Октомври, 2015 11:20 1 021 0

Българското кино се развива с бързи темпове

  • росен плевнелиев-
  • българско кино-
  • развива-
  • бързи-
  • темпове

Плевнелиев приветства участниците във Фестивала на българския филм в Ню Йорк

Българското кино се развива с бързи темпове - 1
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев приветства участниците и гостите на Фестивала на българския филм „Sofia Independent NYC“, който се провежда в Ню Йорк. Единадесетото издание на фестивала е под патронажа на държавния глава и по случай 100-годишнината на българското кино.
 
За изминалите десет години на фестивала са представени повече от 200 съвременни български филми. В поздравлението си президентът припомни началото на българското кино с филма "Българан е галант" и посочи, че индустрията днес се развива с бързи темпове и постига резултати, защото се прави от талантливи хора и с много желание.
 
Фестивалът започна на 28 септември с българското предложение за наградата „Оскар” „Съдилището” на режисьора Стефан Командарев, носител на „Златна роза” за най-добър игрален филм „Варна 2014“. В залата на престижното Bow Tie Chelsea Cinemas беше представен и игралният филм „Урок” на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, както и документалната лента „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел”.

Сред селекцията на фестивала са още „Буферна зона”, „Омбре”, „Бартер”, „Досието Петров”, „Събирачът на трупове”, „Прелюбодеяние”, „Семейни реликви” и „Жената на моя живот”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА