Last news in Fakti

30 Май, 2015 21:03 1 341 0

Кипър е във вихъра на уникалния фестивал на Потопа

  • кипър-
  • фестивал-
  • потопа

От днес Кипър е във вихъра на празничен тридневен уикенд. Уникалният Фестивал на Потопа, който се празнува само на средиземноморския остров, “залива” с многобройни и разнообразни прояви, като кулминацията е в понеделник, когато се чества денят на Светия Дух, предаде БНР.

Прочутият Катаклизмос, Фестивалът на потопа, е православен фестивал, но със силни езически корени, на който се почита водата. Той се свързва с легендата за библейския потоп и Ноевия ковчег, както и с древногръцки митове и церемониите в античността в чест на Афродита и Адонис.

Хиляди жители и гости на средиземноморската страна се очаква да се съберат на празненствата, които се провеждат в градовете на брега на Средиземно море – Паралимни, Агия Напа, Ларнака, Лимасол, Пафос. От днес в тях са отворени панаири с изделия на кипърските занаяти и традиционни храни, напитки, сладкиши. Започва богата културна програма с много концерти, традиционни кипърски песни и танци, фолклорни представления, изпълнения на известни кипърски и гръцки певци, театрални постановки, изложби. Мнозина ще премерят сили в състезания по плажен волейбол и плуване, водни спортове и регати. Много игри и забавления са подготвени за децата.

По традиция най-ефектният и разнообразен Фестивал на потопа завладява Ларнака, наследник на древния град Китион, чийто основател според легендите е един от внуците на Ной. Празничната програма тук започна още в петък вечерта и продължава 6 дни, до 3 юни. Тя е изключително богата, тъй като с нея градът отбелязва 100 години от първото честване на Катаклизмос. Очаква се над 400 000 местни жители и туристи да посетят организираните близо 100 събития на различни сцени, площади и булеварди в крайбрежния град.

Кулминацията на фестивала е в понеделник, когато се чества религиозният празник Свети Дух. На брега на Средиземно море ще бъдат извършени богослужения и церемониите по благославяне на водата с хвърляне на кръста в морето. Най-характерното за този ден е масовото пръскане или заливане с вода, което символизира пречистването на тялото и душата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА