Last news in Fakti

4 Юни, 2015 19:23 2 639 0

УниБИТ – Пазителят на познанието в Малта

  • унибит-
  • пазителят-
  • познанието-
  • малта

В периода 1-8 юни 2015 г. Университетът по библиотекознание и информационни технологии провежда за девети пореден път своя традиционен международен научен пътуващ семинар „Съвременни измерения на европейското образователно и научно пространство.“ Тази година научният форум се провежда във Валета, столицата на Малта, а акцентът е поставен върху българско-малтийските културни общувания.

Семинарът беше открит в Националната библиотека на Малта, разположена в столицата Валета от Ректора на Университета по библиотекознание и информационни технологии, проф. Стоян Денчев и проф. Джо Фригери, Зам.-Ректор на Университета в Р Малта. Приветствия бяха поднесени от името на проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката, от името на г-жа Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО и от доц. Мариела Нанкова, Главен секретар на Българския национален комитет на Международния съвет на паметници на културата и забележителните места /ИКОМОС/.

В работата на семинара участват повече от 30 преподаватели, докторанти , постдокторанти и млади учени от УниБИТ. Официални гости на семинара са Негово превъзходителство Лино Бианко, посланик на Република Малта в Р България и Р Румъния;  Катрин Табон, министър на правосъдието, културата и местната власт;  Оливер Мамо, директор на Националната библиотека на Р Малта; проф. Джо Фригери, зам.-ректор на Университета в Р Малта; проф. Брокдорф, Декан на Факултета за медии и науки за знанието; проф. Качиа, Декан на Факултета по информационни науки;  Чарлс Фаруджа, директор на Националния архив на Р Малта.

В своето обръщение към семинара Негово Превъзходителство Лино Бианко, посланикът на Р Малта в Р България и Р Румъния,изрази своето искрено възхищение от тази превърнала се в традиция инициатива на УниБИТ и изтъкна че такъв модерен и иновативен университет има огромна роля за развитието на образованието, културата и науката, кактох и за преодоляване на противоречията и кризите в днешния свят посредством създаването на мостове на сътрудничество и условия за развитие на междукултултурните интердисциплинарни проекти. Той подчерта, че тази проява на университета се реализира във важен и за двете държави момент, когато Валета се подготвя за столица на културата през 2018 г., а Пловдив – през 2019 г. Предстои председателство на Съвета на ЕС на двете страни. В този контекст провеждането на Международния научен семинар спомага за укрепването на духовните, образователни и научни връзки между двете страни.

Семинарът премина в рамките на две пленарни заседания, по време на които бяха представени научни доклади и съобщения, засягащи проблемите и предизвикателствата пред съвременните институции на знанието – библиотеките и архивите и обучението на техните кадри.

Особен акцент при първото пленарно заседание предизвикаха докладите на  Джоан Скиберас на тема „Миналото среща бъдещето: предизвикателства пред Националната библиотека на Малта в дигиталната ера“; на доц. Румелина Василева на тема „Устойчиви инструменти и бизнес модели в помощ на изследователската и публикационната активност на научните изследвания“; на проф. Кристина Върбанова на тема „Интегрирана среда за електронно обучение в УниБИТ-модели за създаване и обмен на образователно съдържание“ и на доц. Евгения Ковачева, която засегна въпроса за развиването на компетенции и усъвършенстването на учебните програми. Пленарното заседание беше закрито от доклада на д-р Марк Касиджу, който запозна българските учени с 22-годишния образователен опит в областта на библиотекознанието, информационните науки и архивите на един от департаментите на Малтийския университет.

Друго значимо събитие по време на научния семинар е срещата в Националния архив на Малта, където г-н Фаруджа и неговия екип представиха историята и съдържанието на тази важна институция на паметта, подчертавайки връзката между традиционната и модерна функция на архивите. На участниците в семинара бяха показани архивни единици с висока културна-историческа стойност.

Кевин Елул, Директор „Библиотечно обслужване“.на Университетската библиотека в Малта запозна българските учени от УниБИТ с дейността на библиотеката и обмени добри практики в областта на библиотечно-информационното обслужване и съвременните технологии за опазване на фондовете с представителите от библиотеката на УниБИТ.

По време на посещението на представителите на Университета по библиотекознание и информационни технологии в Малтийския университет, предстои подписването на двустранно рамково споразумение от двамата ректори – проф. Денчев и проф. Камилиери, за сътрудничество между двата университета в областта на образователната и научноизследователската дейност и за взаимно популяризиране на достиженията на двете институции.

Със своето посещение в Малта българските учени и преподаватели допринасят за изграждането на положителен имидж на България като стабилен партньор в международната образователна, научна и културна политика. Заедно с това основната цел на семинара е обмяната на опит и добри практики с водещи малтийски образователни, културни и научни институции.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА