Last news in Fakti

20 Юни, 2015 05:32 1 006 0

Започва Водна Кула Арт Фест

  • перник-
  • водна кула-
  • арт фест

Тазгодишното, девето, издание на фестивала за първи път ще се проведе едновременно в два града – София и Перник

Тазгодишното, девето, издание на фестивала за съвременно „сайт спесифик“ изкуство, Водна Кула Арт Фест, за първи път ще се проведе едновременно в два града – София и Перник.

Стартът на Водна Кула Арт Фест 2015 е днес, 20-ти юни, с откриващо парти в Трамвайно Депо, на бул. „Мария Луиза” №84. Откриването в Перник е насрочено за 25-ти юни, в дълбините на Минен Музей Перник. В същия ден, изоставената сграда на завод „Струма“ ще се превърне в „поп-ъп“ музей за съвременна склуптура и инсталации, със специална музикална програма за откриването.

Водна Кула Арт Фест е част от Календара на културните събития на Столична община.

„Сайт спесифик“ (site specific art) е артистична стратегия, за която мястото или територията са съществен елемент, но преди всичко са отправна точка към специфичния контекст, обединяващ отдалечени физически или ментални територии. „Сайт спесифик“ може да се фокусира в определена публика или среда, с която търси взаимодействие, да очертае социални или политически теми или да окупира място, което не принадлежи на изкуството, с цел осмисляне на това пространство. Така например, заинтригуван от оформянето на нови обстановки и разработването на нови пространства от стари, британският артист Джошуа Фиилд работи предимно с намерени предмети, запустели терени, използвайки светлина, видео, звук и пърформанс с идеята да променя възприятията на аудиторията, разбирането и отношението й към заобикалящото я и предметите, използвани за творбата. Фиилд е един от основателите и мениджърите на Dig – неправителствена арт инициатива със седалище в югоизточен Лондон. Dig е посветена на подпомагането и хостинга на нови експериментални съвременни арт-практики, както и развитие на млади таланти.

На Водна Кула Арт Фест 2015 Фиилд ще представи инсталация, в най-добрия дух на съвременно „сайт спесифик” изкуство.

Водна Кула Арт Фест залага на силно и разнообразно присъствие на участници от цял свят – на тазгодишното издание ще гостуват артисти от Китай, Япония, Нова Зеландия, Австралия и др.

Интересното тази година е и силната поредица от уъркшопове и лекции, изнесени от самите артисти. Арт пространството The Fridge ще отвори врати за форум, посветен на темата за спецификата на художествените проекти пригодени към среда, с модератор Дагмара Гийестор (Полша/Австралия). Серена Чолкър (Австралия) кани на дискусия за значението и терминологията при „сайт спесифик“ проекти. Уай Кит Лам (Китай), с проект за историята на трамвайната мрежа, ще води двудневен фотографски курс. Всички творби в резултат от този уъркшоп ще бъдат публикувани като онлайн изложба. Изследвайки градски пейзажи около трамвайни спирки в София, особено тези, които датират още от времето на тяхното създаване през 1901г., Уай цели да изследва идеята ни за памет и въображение, с особен фокус върху взаимовръзката между името на спирките и обкръжаващата ги среда. Уай Кит Лам е родена в Хонг Конг през 1966г., дипломиран бакалавър и магистър по изящни изкуства – от Китайския университет на Хонг Конг и Goldsmiths College, Лондон, алма матер на ключови арт дейци като Деймиън Хърст и Сара Лукас. Творчеството на Уай Кит Лам включва фотография, видео арт и саунд. Нейни творби са притежание на Музея за културно наследство в Хонг Конг (Hong Kong Heritage Museum) и частни колекции във Великобритания, Испания, Германия, Португалия, Италия, Канада, Америка, Австралия и Хонг Конг.

Освен интерактивни пърформанси, акции и работилници, Водна Кула Арт Фест ’15 в София ще предложи и кино вечер в градината на Хостел Лавеле: ”Любов по аналогия” (Катя Стойчева), ”Майка-изпълнител” (Ким Доти Хакман), “Страст към пътешествия”(Елизабет Колман-Линк).

В Перник жители и гости на града ще имат възможност да се включат в няколко подбрани пърформанси с публика и лекции, инициирани от самите артисти на фестивала.

 

Аделина Иванова (България) организира театрална работилница, дискусионен панел и театрални етюди.

Катрин Стоичкова е подготвила инсталация за пернишката водна кула, „Плитка от спомени“ – идеята е взаимствана от приказката на Братя Грим „Рапунцел” – както растат косите на Рапунцел, така и спомените на всеки човек растат с всеки изминал ден. Кулата е мястото, което събира нашите спомени и не им позволява да се разпилеят. В самата плитка са втъкани предмети, които маркират основни периоди, събития, преживявания и спомени от живота на човек. Саймън Инграм (Нова Зеландия) ще вдъхне нов живот на захабени стени в града, създавайки стенен живопис с помощта на робот за автономно рисуване.

Дългогодишните усилия на фестивала са възнаградени с връчването на официалното отличие EFFE Label на Европейската фестивална асоциация в началото на месец май т.г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА