Last news in Fakti

9 Октомври, 2015 02:30 1 387 0

Изложба, посветена на традициите на племето Пайван, отвори врати в Тайван

  • тайван-
  • племе-
  • пайван-
  • татуиране на ръце-
  • ритуал-
  • изложба-
  • национален музей-
  • традиции-
  • културно наследство

Посетителите ще имат възможността да се запознаят с културното наследство на племето до шести декември тази година

Традиционният ритуал по татуиране на ръцете на местното племе Пайван, част от културното наследство на Тайван, ще бъде представен по време на изложба в Националния музей в столицата Тайпе. Изложбата ще продължи до шести декември тази година.

Ще бъдат представени видео интервюта, снимки и различни скулптори, разкриващи тази и още много други племенни културни традиции, водещи началото си от южен Тайван. Посетителите ще имат възможността да се запознаят и с резултатите от дългогодишния труд на Чен Уен-шан, служител в музея на Пинтунг, който е документирал историите на пайванските старейшини. По негови думи по време на колониалния период (1895-1945) японците са полагали огромни усилия да преустановят практиката по татуиране на ръцете, но така и не  успели. 

„Тази традиция е успяла да се съхрани през годините, което само по себе си говори колко е важна тя за племенното население и е наша отговорност да продължаваме да я съхраняваме, ако искаме да съхраним и своята история и култура”, заяви Чен.

Той разказва още, че процесът на татуиране е бил много болезнен, тъй като се извършвал чрез въглен на прах от готварски тенджери и клонки от мандаринови дръвчета. На подлагащите се на този ритуал им е било забранено да плачат, а на бременните жени – да бъдат свидетели на извършването му.  В същото време само момичетата от кралското семейство на племето или тези, които са се омъжили за племенен водач, можели да имат татуирани ръце.

Ръководителят на Местния културен парк на Тайван на свой ред допълни, че този ритуал има тенденции да оцелее и през 21 век: „Този нематериален културен актив се предава от поколение на поколение чрез устни разкази и днес един от вождовете е дал благословията си на четири жени от племето да татуират своите ръце. Това е стъпка напред и може да вдъхнови и други млади членове на племето да продължат традицията”.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА