Last news in Fakti

4 Декември, 2015 07:15 1 256 0

В Испания откриха Пикасо на палеолита

  • художник-
  • палеолит-
  • рисунка

Обратът в изследването на палеолита настъпил след като учени откриха изрязана на камък рисунка, датирана от преди 13800 г.

В Испания откриха първата рисунка, направена от жител на палеолита на родното му село. Изображението дава нова насока за проучванията доколко тогавашните хора са се интересували от заобикалящата ги среда.

Обратът в изследването на палеолита настъпил след като учени откриха изрязана на камък рисунка, датирана от преди 13800 г.

Тя изобразявала скица на палеолитно селище, направена от съвременник.

Откритието е направено в археологическия комплекс Моли дел Салт, разположен на 50 км.от Барселона. „Ние за първи път получихме доказателство, че първобитният човек е бил способен да изобразява обществото, в което живее. И така ние за първи път се запознахме с палеолитно селище“, заяви ученият Маркос Гарсия-Диес.

Испанските учени смятат, че имат среща с първобитен художник-авангардист, който е скъсал с традицията да се изобразяват само животни и се посветил да рисува сгради.

Британският археолог Пол Пътит смята, че става дума за изображение на големи животни, а не на сгради. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА