Last news in Fakti

5 Декември, 2015 22:30 2 630 0

Националната библиотека посрещна гости от Иран

  • иран-
  • гости-
  • библиотека
Националната библиотека посрещна гости от Иран - 1
Снимки: Националната библиотека

Националната библиотека посрещна официални гости от делегация от изследователски центрове към иранската Организация за културно наследство, занаяти и туризъм.

Посещението от 2 декември беше част от тяхната предвидена културна програма, която включваше визити в някои от най-изтъкнатите научни институти в страната като Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Българската академия на науките, Националния исторически музей, Националния археологически институт и Нов български университет.

Националната библиотека посрещна гости от Иран

В Националната библиотека гостите д-р г-жа Можган Есмаили, директор на Института по лингвистика, надписи и текстове на Организацията за културно наследство, занаяти и туризъм, и д-р г-жа Хамиде Чобак, директор на Института по археологически изследвания на Организацията за културно наследство, занаяти и туризъм, бяха посрещнати от г-жа Милена Колева-Звънчарова, гл. архивист в отдел „Ориенталски сбирки”.

Националната библиотека посрещна гости от Иран

Тя им представи накратко историята и структурата на отдела и представи на тяхното внимание следните материали от неговите колекции: Мантик ат-Тайр, поема с мистико-дидактическо съдържание, препис от 1490-91 г., на персийски език; Гулистан на Ширази, препис от 1574-75 г.; Лугат-и Ниметулах, персийско-турски речник от XVI в.; Тимур-нама, препис от 1538 г.; Рават ал-сафа, съчинение по история на Иран от XV в. и два документа на персийски език.

В края на своето посещение гостите разгледаха Националната библиотека и представените в момента изложби.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА