Last news in Fakti

26 Декември, 2015 08:00 4 979 1

10-те най-добри филма на 2015 г.

  • най-добри-
  • филма-
  • 2015

Класически блокбастъри и сериозни заглавия формираха една силна година за киноманите

2015 г. беше една от най-успeшните в икономическо отношение за киното като цяло. През тази година зрителите видяха едни от най-големите блокбастъри в историята, а в същото време на екран излязоха и някои наистина качествени заглавия, показващи стойностното кино, за които някои ценители наистина копнеят.

За това и Факти.бг ви представя 10-те най-добри филми през 2015 г. Всъщност това не са неизбежно най-качествените заглавия през годината. Опитваме се да ви представим микс между комерсиално и качествено кино, представящо заглавия от най-разнообразни жанрове. Тук обаче определено има заглавия, които си струва да бъдат видени. Естествено всеки един от вас може да предложи своите любими заглавия от 2015-та.

1. „Лудият Макс: Пътят на яростта“

Този филм беше неочакваното събитие на 2015-та. Той е на първо място, защото по един невероятен начин комбинира комерсиалното кино с арт прийоми, създавайки един забележителен апокалиптичен свят. Режисьорът Джордж Милър възобнови по един страхотен начин поредицата, която създаде през 70-те години на миналия век, представяйки ни един от най-визуално наситените екшъни, които могат да бъдат видени в днешно време. Изненадващо филмът се очертава, като един от големите фаворити на предстоящата церемония по връчването на наградите „Оскар“. Филмът предложи сюжетни обрати, като дори превърна Лудия Макс в поддържащ образ на изиграната от Шарлиз Терон Фюриоса. Това е истинска екшън класика на нашето време.

2. „Карол“

Филмът обра овациите на критиката по целия свят, като се сдоби и с най-много номинации за наградите „Златен глобус“. Лентата разказва историята за любовна връзка между омъжена жена и млада продавачка през 50-те години на миналия век. Кейт Бланшет и Руни Мара формираха най-вдъхновяващия кино дует през тази година, като според експерти и двете спокойно могат да очакват златна статуетка при церемонията за връчване на наградите „Оскар“. Филмът е противоречив, но представя социални въпроси по изключително впечатляващ начин.

3. "Spotlight"

Филмът се очертава като любим на критиците в САЩ. В своите редици той събра звездни имена като Майкъл Кийтън, Рейчъл МакАдамс и Майк Ръфало. Той разказва историята за екип от репортери от „Bosten Globe”, които разследват системно прикриване на сексуална злоупотреба с деца в местна католическа църква. Техните материали са едно от най-големите постижения на журналистиката през новия век. Филмът разкрива подробности около разследването и се оценява като журналистическа класика от величината на „Цялото президентско войнство“ и „Вътрешен човек“.

4. Отвътре навън"

Критиците го оценяват като най-качественото анимационно заглавие не просто на годината, а и на десетилетието. Филмът влиза в главата на малко момиче, в която различни емоции се борят една с друга, спрямо житейските ситуации, в които детето попада. Отвъд комедийната концепция, филмът ни показва дълбок смисъл, достъпен за децата и влияещ на техните родители. Филмът е едно от най-високо оценяваните заглавия на тази година.

5. „Междузвездни войни: Силата се пробужда“

Най-очакваният филм на годината. Продължението на космическата сага се очакваше от три години и с излизането си предизвика истинска мания , която предизвика истински вълни към киносалоните. Повечето фенове го определиха като достоен наследник на оригиналната трилогия, а критиците го оцениха високо. Лентата на Джей Джей Ейбрамс имаше такова влияние, че за няколко дни беше основна новина за повечето медии. Вече има прогнози, че филмът може да стане най-касовия филм в историята. „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ определено беше най-влиятелното заглавие за тази година.

6. „Ейми“

Документалният филм на Азиф Кападия разкрива демоните, преследвали певицата Ейми Уайнхаус през краткия й живот. Историята на една жена, достигнала славата прекалено млада и застигната от смъртта, заради собствените си страхове. Филмът е чудесна комбинация между документални кадри, интервюта и музика, която го превърна в едно от най-обсъжданите заглавия на годината.

7 „Възвръщенецът“

Бруталният уестърн на Анхел Гонзалес Инярито породи множество спекулации, още преди да е излязъл на екран. Вече се появиха информации за множество изключително жестоки сцени, които буквално могат да прогонят човек от залата. Филмът обаче е оценяван много високо от критиците, като Леонардо Ди Каприо изглежда изключително близо до първата си награда „Оскар“. Филмът е определян като тежка драма за битката на човека с природата и собствените му демони. Третиран е като скрит фаворит за наградите „Оскар“.

8. „Ex Machina”

Лентата представлява истински философски трактат във формата на научна фантастика. Дебютиращият режисьор Алекс Гарланд представя стилна история за същността на човечността и връзката между съзнанието и бъдещето на технологиите. Заглавието бе топло прието от критиците, като представлява истинска визуална феерия. С ролята си на робота Ейва Патриша Викандер пък неусетно се превърна във водещо име в Холивуд.

9. „Марсианецът“

Филмът дебютира с една изключително добре прецезирана с НАСА рекламна кампания. Неговата премиера беше малко след новината, че на Марс има вода. Неговият сюжет съответстваше наистина добре на самата ситуация, като разказва за космонавт, който трябва да оцелява сам на Марс, на базата на своите собствени умения и научните достижения на света. Той се превърна в един от фаворитите на публиката през тази година, като получи добри отзиви за сложния си сценарий. Мат Деймън пък най-сетне се отчете с успешно заглавие.

10. “Джурасик свят“

Най-касовият филм през годината. Филмът, който рестартира поредицата за Джурасик парк надмина абсолютно всички очаквания и се превърна в едно от най-успешните заглавия в историята. Той представи на зрителите една класическа семейна история, украсена с изключителни специални ефекти, представяйки на публиката истинско визуално пиршество, Филмът набра огромно количество нови фенове, които чакат с нетърпение продълженията. „Джурасик свят“ е едно от най-добрите възраждания на класически поредици, които зрителите някога са виждали. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Критика

    0 0 Отговор
    Сюжетът на "Възвращенецът" е копиран 1 към 1 от един стар филм -
    Man in the Wilderness, 1971

    Едиствено края е променен. Инярито за какви ни има?